Payr på nye veier: – Du må hele tiden ratte etter situasjonen
Fra desperat pengenød til børsnotering i sikte. Nå skyter Payr fart.
– Det er jo ingen hemmelighet at vi nesten har brukket ryggen på å hente kapital ørten ganger i Payr, sier medgründer Espen Einn på telefon fra ferie i Istanbul.
Han hadde ikke åpnet mailboksen på et par dager, men gjorde et unntak da Payr annonserte sammenslåingen med Hudya mandag morgen.
– Vi ønsket å få det til få fort som mulig, stå klare til å komme i gang rett over sommeren, sier Einn.
For tross hakket færre finansielle bekymringer i sikte, understreker han:
– Det venter et halvår med knallhard jobbing.
Millionunderskudd
Tidligere i år delte Payr fra sin desperate pengejakt der de lokket med kjemperabatt til investorer som vil redde dem fra en undergang - igjen.
Fjorårets årsrapport viser økte inntekter, men også et underskudd på 7.738.26 mot 1.798.638 i 2017, riktignok kalkulert:
– I fjor var det største året vårt, rent utviklingsmessig. På det meste var vi 35 personer hvorav minst 25 var relatert til produktutvikling, forklarer Einn.
– Var det nå helt nødvendig med en sammenslåing lik denne?
– Den opprinnelige planen i Payr var jo å ha "world domination", men så har vi etter hvert erfart hvor tøft det er å hente penger, spesielt i det norske markedet. Da har vi blitt nødt til å justere planen, sier han og legger til:
– Nå kommer vi inn i et selskap som har mye finansiering på plass. I Hudya har de også et eget team som kun driver med å hente inn finansiering.
Dét ansvaret gir han med største glede slipp på:
– Jeg er jo ikke egentlig en kapital- og pengeperson, men produktutvikler.
Lønnsomhet og børsnotering
Ideen om en sammenslåing med selskapet som lenge har vært en samarbeidspartner, ble sådd ved juletider i fjor.
– Vi har begge det samme fokuset på å gjøre folks økonomisk liv enklere. Da ble det til slutt et spørsmål om å være konkurrenter eller å se på synergier, sier Einn og viser til en ideell kombinasjon:
– Hudya er kjempesterke på distribusjon. Vi har derimot hatt en teknologisk tilnærming, men også innsett at det ikke går an å gjøre alt heldigitalt.
Den nye merkevaren er ennå ikke spriket, men Payr skal i kulissene beholde eksisterende organisasjon og bli en avdeling for betaling og teknologi i det nye selskapet, foreløpig under uvisst navn.
Transaksjonen verdsetter Payr til 82 millioner kroner. De fleste investorene som har gått inn i Payr, har dermed fått en hyggelig reise, opplyser Einn.
Av hensyn til en planlagt børsnotering innen relativt kort tid, ønsker han imidlertid ikke å kommentere transaksjonen ytterligere.
– Men eierandelene i Payr videreføres, så alle eksisterende aksjonærer blir med videre, sier han.
Færre bekymringer
Nå ser Payr-sjefen frem til å tegne et nytt kapittel, med mål om å bli en nordisk fintech-gigant:
– Det har vært en kjempekul reise med Payr alene. Og selv om det har vært tøft å hente penger ørten ganger, så har vi hatt et fantastisk team som har stått last og brast hele veien.
– Så nå blir det tid til flere ferieturer?
– He he, det blir nok ikke standarden, nei. Det blir masse jobb fremover.
– Men litt færre bekymringer?
– Ja, nå kan vi fokusere på det vi er gode på, og det er å bygge gode digitale produkter. Payr har jo i to år vært i en unntakstilstand. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi ikke har visst hvor langt lønningene rekker. Det slipper vi nå.
– Hvordan føles det?
– Veldig deilig. Å kunne gå inn i en større setting, hvor det er andre som håndterer kapitalen, slik at vi kan vi gå tilbake til å tenke langsiktighet. Det blir litt mindre stressende og mye mer fokusert.