Politikerens råd til de nye gründerlobbyistene: «Ta en kaffe med Bondelaget»
Partiene gleder seg til å bli påvirket av gründere, og ønsker den nye lobbyorganisasjonen velkommen, men har også en advarsel til initiativtager Anders Mjåset.
Mesh-sjefen har vært instrumentell i det innledende arbeidet med å få foreningen opp å gå. Sammen med StartupLab, StartupTRD og The Factory har Mesh spleiset på de 400.000 kroner som må til i oppstarten av det som skal bli en ny politisk interesseorganisasjon som samler norske tech-selskaper. Shifter har tidligere omtalt initiativet, men i går ble Norwegian Tech Startup Association offisielt lansert overfor politikerne - på seilskuta Christian Radich under Arendalsuka.
– Vi kan ikke stå i 2035 uten å ha blitt med på den digitale bølgen. Nå har vi fått en pause med korona, krig og nedgangstider, så det er tid for å satse, sa Anders Mjåset, og fortsatte:
– Vi gründere har mye å gjøre. Vi har ikke tid til å snakke med politikere. I stedet har vi gått til media med det vi har vært misfornøyd med. Det har blitt mye dårlig stemning, uten at vi har kommet noen vei.
En gavepakke
Mjåset kalte det en gavepakke til politikerne, der de kan få vite hvor skoen trykker for selskapene som bygger "det nye Norge".
– Jeg har vært én av rundt 50 hodeløse høns som har brukt tid på å mene ditten og datten. Det siste året har vi derfor snakket om hvordan startupmiljøet kan bli en mer profesjonell partner overfor politikerne.
Norwegian Tech Startup Association (NTSA) er inspirert av investorforeningen Norwegian Venture Capital Association.
– Investorene har vært profesjonelle inn i politikken lenge, nå er det vår tur til å prøve å lage en nisjeorganisasjon, sa Mesh-sjefen, som håper å samle alle toneangivende gründere i den nye organisasjonen.
– Vi skal gå inn i de lange og kjedelige politiske prosessene på vegne av startups, fastslo han overfor et tech-tungt publikum på seilskipet Christian Radich.
Ønskes velkommen
Initiativet ble godt tatt imot av de politiske partiene som hadde møtt opp på lanseringen i Arendal.
– Dette er kjempebra og vi støtter det helhjertet, sa Per Vidar Kjølmoen fra Arbeiderpartiet. Han kom imidlertid med et godt råd til til den nye organisasjonen om hvordan den skal få gjennomslag, eventuelt det man også kan kalle en advarsel mot å komme med for mange store krav på en gang.
– Den første kaffekoppen skal dere ta med Norges Bondelag. De er ekstremt gode på politisk kontakt. Politikkens vesen er slik at man opererer i et handlingsrom som vi kan levere på, sa han.
Ifølge Kjølmoen er Bondelagets metode svært effektiv overfor politikerne. Han viste til hvordan bøndenes interesseorganisasjon steg for steg kommer med små forslag, som hver for seg ikke fremstår som dramatiske og derfor er lette å akseptere, men samlet og etter hvert kan utgjøre svært mye.
Flere råd
MDGs Ingrid Liland var opptatt av at den nye startuporganisasjonen ikke skal bli som alle andre.
– Dere må ikke bli så opptatt av å unngå dårlig stemning at dere slutter å utfordre politikerne. Det er det mange nok av blant de gamle organisasjonene, sa Liland.
Den ubestridt mest aktive gründerpolitikeren de siste årene, Alfred Bjørlo fra Venstre, oppfordret gründerne til å lese forslaget partiet spilte inn til Stortinget før sommeren, for hvordan man kan gjøre Norge til “verdens beste startupnasjon”.
– Det er en perfekt match for dere, men dere må jobbe raskt med påvirkningen fordi forslaget skal opp allerede i oktober, sa Bjørlo.
Frustrerte gründere
Utformingen av virkemiddelapparatet, opsjonsskatten, arbeidsgiveravgift, rekruttering av utenlandske talenter og formueskatten er noen av de politiske temaene som har opptatt gründere den siste tiden. Flere kjente startup-profiler var på plass på Christian Radich da den nye organisasjonen ble lagt frem for politikerne.
Lexolve-gründer Merete Nygaard har vært en av de mest høylytte kritikerne av regjeringens politikk det siste året, der hun har pekt på blant annet hvordan formueskatten kan ramme gründere. Under fremleggingen mente hun at det var en sammenheng mellom tilstramminger i politikken og at det har blitt færre som starter selskaper.
– Staten er som en lagspiller som prøver å spenne bein på deg hele tiden, sa Nygaard til forsamlingen.
Bedre forberedt
Et yndet sted å besøke for politikere som ønsker litt innsikt i hva dette med oppstartsvirksomhet handler om, er StartupLab.
– Rammebetingelsene for norske gründere er for dårlig. Vi møter hele tiden politikere, men føler ofte at vi er dårlig forberedt i forhold til hva budskapet skal være, sier StartupLab-sjef Per Einar Dybvik, og tror at en samordnet og fokusert innsats kan bidra til mer endring.
– Tror du at dere kan bli enig om alt, da?
– Nå har vi laget en plattform med temaene. De fleste gründerne er enige om at vi må bedre vilkårene. Så er det noe av det vi snakker om som er veldig relevante for mange, andre ting kanskje ikke så viktige for alle. I sum skal vi likevel være representative for de fleste gründerne.
Foreløpig er det ikke valgt en leder for den nye tech-forening, men den tidligere Abelia-profilen Mads Blybakken, nå Foodora, er engasjert i 40 prosent stilling i den første fasen.