beredskap
Politimann ble gründer og samarbeider med Elon Musk:
– Enten så tryner vi eller så flyr vi
Espen Olsen har jobbet 24 år i politiet. Nå, ved siden av jobben som politimann, har han startet selskap som skal hjelpe redningsmannskaper med internett og kommunikasjon der det ikke er dekning.
I 2023 kom Starlink til Norge - SpaceX sitt system med internettsatelitter som muliggjør internettilkobling på steder uten dekning, til en mye rimeligere pris enn det som har eksistert tidligere.
Dette hadde den teknologibevisste politimannen Espen Olsen ventet på, og startet derfor Ready Communication samme året. Selskapet har laget et system som samarbeider med Starlink for å tilby internettdekning til redningsmannskaper på steder der det er dårlig eller ingen dekning.
Produktet er hardware: en liten koffert på åtte kilo som mannskapene bærer med seg der det er behov. Kofferten inneholder blant annet en kommunikasjonsenhet som kobler seg på et 4G-/5G-nett eller en satellitt. I tillegg trengs en strømkilde, som for eksempel en batteribank. Så kobler kommunikasjonsenheten seg til en Starlink-satellit og lager et eget nettverk.
Slik kan også redningsmannskaper ha tilgang til raskere Internett på steder der det er mange folk og tregere nettverk, som på en musikkfestival. Senest forrige helg, brukte Røde Kors systemene deres under en festival i Fredrikstad, slik at redningsmannskaper og andre som jobbet på arrangementet hadde tilgang til et eget nettverk.
Både Østfold Røde Kors og Sarpsborg Brannvesen har vært med å teste og utvikle produktet i en fire-måneders pilotperiode som ble ferdig nå i juni.
Løser et viktig problem
Olsen selv har lang erfaring fra beredskap, og har jobbet i politiet siden 2000. I denne perioden har han blant annet tilbrakt fem år på Svalbard, der han ofte jobbet uten dekning eller mulighet for kommunikasjon.
– Jeg har kjent det på kroppen. Jeg forstår problemet veldig godt.
Olsen lette etter et produkt som kunne tilby beredskapsarbeidere bærbart internett, men fant raskt ut at noe slikt ikke fantes på markedet. Da måtte han lage det selv.
Det var imidlertid en av barndomsvennene som overbeviste ham om at dette var en idé som burde kommersialiseres. Og med dét startet han selskap, sammen med flere barndomsvenner, som tilfeldigvis hadde bakgrunn som ingeniør, utviklere og fra IT-bransjen.
Olsen forklarer at han og vennene utfyller hverandres kompetanse og erfaring godt:
– Jeg forstår behovet. De har kunnskapen til å utvikle teknologien, sier han.
Alltid vært interessert i teknologi og starte selskap
Det er ikke hver dag man leser om politifolk som blir gründere, men Olsen har alltid sett for seg å starte selskap. Han forteller om at han drev med droneflyving og tok kommersielle oppdrag i 2015, men at inntektene kun var nok til å dekke en hobbyvirksomhet. Ellers har han også drevet litt med 3d-printing og treprodukter:
– Jeg har alltid likt produksjon, uttaler gründeren.
Dessuten har han en stor interesse for teknologi, som han også dyrker i sin fulltidsjobb som politimann.
For han jobber nemlig fortsatt fulltid i politiet. Passende nok er det prosjekter innen satellitteknologi han driver med nå, men tidligere har han jobbet mye innenfor beredskap med blant annet planlegging og øvelser.
– Ready Communication er altså noe du driver med på fritiden?
– Ja, det er i tillegg til jobben. Du vet hva de sier: «don't quit your daytime job!»
– Mer fremoverlent
Olsen forklarer videre at selv om etatene er verdensledende på noen teknologier og former for digitalisering, bevegde de seg ikke raskt nok på akkurat dette feltet.
– Politiet har blitt mye flinkere til å være mer fremoverlent. Spesielt vil jeg fremheve de fremskrittene de har gjort med å integrere kunstig intelligens i droneteknologi – her er norsk politi verdensledende, sier Olsen.
– Dessuten har det skjedd en vesentlig holdningsendring til bruk av ny teknologi i politiet de siste årene, men det er klart at det er krevende å henge med på alt som skjer. Akkurat det Ready Communication jobber med, var de kanskje litt sent ute med.
Olsen ønsker å påpeke at han føler seg heldig som får jobbe med satellitteknologi i politiet, og sier det er viktig å bygge kunnskap på et felt som bare vil bli viktigere i fremtiden.
Står foran et gjennombrudd
Når Shifter spør hva som er neste steg for Ready Communication, svarer Olsen at det er en veldig spennende tid for selskapet.
– Vi står på hoppkanten nå og skal ta av. Enten så tryner vi, eller så flyr vi. Interessen er stor, og vi er i samtale med flere potensielle partnere. Men så liker jeg jo å være realistisk, og tilfellet er at ni av ti oppstartsbedrifter mislykkes.
– Vi er en liten gründerbedrift som ønsker å vokse. Da trenger vi partnere og venner med på laget.
Vil gjøre produktet enda bedre
Utover å få på plass strategiske partnerskap, skal selskapet jobbe med å forbedre produktet.
– Vi ønsker primært å bli veldig gode på dette produktet. Målet er å gjøre det mindre og lettere, sier Olsen.
Produktet (kofferten) veier i dag åtte kilo. Størrelsen kan du se på bildet.
– I tillegg skal vi bygge gode mobilløsninger og støttesystem rundt produktet. Siden kofferten hovedsakelig skal brukes i beredskap- og krisesituasjoner, er det viktig at produktet testes og vedlikeholdes ofte, slik at det funker som det skal.
– Det er liten vits i å bære med seg åtte kilo ekstra i en uttrykkningssituasjon, for så å innse at utstyret ikke virker, påpeker han.
På dette området er IT-vennene gull verdt å ha på laget. De tester og retter opp i feil og mangler, samt oppdaterer teknologien.
Shifter spør avslutningsvis om Ready Communication har planer om å utvikle nye produkter fremover.
– Vi skal kanskje utvikle andre teknologier på sikt, men vi ønsker å videreutvikle og gjøre denne løsningen skikkelig god før vi eventuelt begynner på noe annet, svarer Olsen.