digital oppvekst
Rapport: Staten må gjøre mer for å trygge barn på nettet
Barn har i for stor grad vært overlatt til seg selv på nett, og staten må ta et større ansvar, ifølge en ny handlingsplan.
Dagens lovverk regulerer i liten grad sosiale medier, påpekes det i planen som mandag ble overlevert barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).
Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor
Rapporten peker på følgende grep framover som sentrale:
- Sørge for mer regulering
- Folk som jobber med barn og unge, må få mer kunnskap og kompetanse.
Handlingsplanen er i ellers i stor grad viet til å beskrive utfordringene som barn og unge møter i sin digitale hverdag. Sju etater har medvirket til planen.
Hvit flekk i lovverket
Dagens lovverk regulerer i liten grad sosiale medier, påpekes det i planen som mandag ble overlevert barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).
I tillegg vet foreldre og voksne som jobber med barn og unge, for lite om hva de møter på nettet.
– Men ansvaret for en trygg digital oppvekst kan ikke først og fremst overlates til barnet selv. Foreldrene kan heller ikke ta hele ansvaret. Digital kompetanse må styrkes også hos profesjoner som jobber med barn og unge, og vi trenger flere tiltak på systemnivå, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.
Hun viser til at lovverk som bildeprogramloven har prinsipper for aldersgrense, men det retter seg bare mot tradisjonelle medier som TV og kino.
– At lovverket ikke i tilstrekkelig grad dekker nye tjenester og plattformer som barn bruker, svekker deres rettsvern, sier Velsand.
Toppe: Høyt prioritert
Flere europeiske regelverk på dette området er vedtatt eller er under behandling. Formålet er å styrke beskyttelsen av barn og unge på nett. Handlingsplanen konkluderer med at myndighetene her i landet må sørge for verktøy og ressurser til effektiv håndheving av nye regelverk.
Tiltakene i handlingsplanen retter seg mot fire hovedområder:
- Digital kompetanse
- Forebygging av internettrelaterte overgrep, skadelig innhold og bruk
- Barns person- og forbrukervern
- Forskning, koordinering og spredning av kunnskap om digital oppvekst
Toppe sier temaet er høyt prioritert i regjeringen. I forrige uke la regjeringen fram forslag om å innføre 15-års aldersgrense i sosiale medier. De vil også styrke Forbrukertilsynets og Medietilsynets arbeid på feltet, og det er varslet en stortingsmelding om trygg digital oppvekst.
– Vi trenger en reell satsing
Kaja Hegg, Redd Barnas spesialrådgiver for barns digitale rettigheter, er positiv til Medietilsynets handlingsplan, men savner likevel konkrete tiltak for politiet og for barn og unge i skolen.
– Dette er veldig bra, men vi trenger en reell satsing ute i skolen. Barn og unge er tydelige på at dagens seksualitetsundervisning ikke gir dem de verktøyene de trenger for å navigere i en digital hverdag der grensene deres ofte blir brutt, sier Hagg til NTB.
Hun ber regjeringen om å sette av midler til å følge opp handlingsplanen med konkrete tiltak.
– En styrket helhetlig seksualitetsundervisning og å styrke politiets forebyggende arbeid mot nettrelaterte overgrep, bør prioriteres som tiltak for å gi barn og unge en tryggere digital hverdag, sier Hagg.