Gründertall
Reagerer på Støres gründertall: – Om selskapet har ansatte er en god indikasjon
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet rekordhøye gründerstatistikker for 2023, men Runar Wiksnes fra Virke mener tallene ikke viser den virkelige gründerutviklingen.
Under en debattsending denne uken pekte statsminister Jonas Gahr Støre på rekordhøye gründertall i Norge i 2023.
Shifter har tidligere også omtalt tallene, som viste at rekordmange i alderen 16 til 24 år startet egen virksomhet i 2023.
«Det kom 81.000 nye gründere i Norge i 2023. Det er det høyeste tallet vi har hatt i nyere tid», viste han til tall fra SSB.
Dette har fått flere til å reagere, deriblant sjefanalytiker i Virke, Runar Wiksnes, som i Finansavisen i går gikk hardt ut mot Støres tallbruk.
Tallene statsministeren viser til inkluderer nemlig 39.300 enkeltpersonsforetak og 29.900 aksjeselskaper uten ansatte.
Å inkludere disse for å vise til rekordhøye gründertall er altså det Wiksnes reagerer på.
– Dette er et eksempel på statistikk som høres bra ut på overskriftsnivå, men som ikke gir et presist bilde av virkeligheten, sier han til Shifter.
Ifølge Wiksnes er antall nyetablerte selskap med ansatte et bedre mål på gründerskap. Selskaper som investerer ressurser og prøver å bygge noe skalerbart, er bedre målt med denne statistikken ifølge Wiksnes.
– Det å ha ansatte er kanskje den beste indikasjonen på at man prøver å skape noe som kan vokse, sier han.
Av de 80.100 som etablerte selskaper i 2023, var det bare 5.575 som har etablert AS med ansatte, påpeker han.
– Det er det nest laveste antallet siden 2011. Bare 2022 var dårligere, sier han.
– Ikke til forkleinelse for enkeltpersonsforetak, men de skalerer ikke like lett. Ser man på overlevelsesrater og vekst i ulike foretak over tid scorer enkeltpersonsforetak og AS uten ansatte lavest.
Wiksnes advarer om at det å bruke det overordnede tallet til å beskrive en «gründerbølge», kan føre til frustrasjon blant de som faktisk jobber med vekstbedrifter.
– De som har støvlene på kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene som blir gitt. Norge er tydeligvis et bra land å etablere enkeltpersonforetak i. Men når man tenker på verdiskaping og gründerskap handler det gjerne om selskaper som forsøker å utfordre markedet.
– Da handler det om tilgang til kapital i et internasjonalt marked, og der har norske gründere dårligere rammevilkår enn i land vi liker å sammenligne oss med.