– Vi hyller NoLo-trenden og tenker det er veldig fint å ha et verktøy som kan hjelpe oss å holde lykkepromillen, så det ikke bikker over. Vi har et ungt utviklerteam og jeg tror flere har kjent på drikkepress både som ungdom og voksne, sier Hana Colakovic, daglig leder og medgründer i Link Utvikling.
Annonse
I vinter publiserte Shifter en serie om drikkekultur blant gründere og investorer.
Vi skrev blant annet om appen Lykkepromille som gjør det mulig å holde en oversikt over hvor mye alkohol du drikker, og hjelper deg til å holde deg innenfor hva som blir betegnet som "lykkepromille".
Appen ble utviklet av Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, og var tilgjengelig for alle som ønsket å bruke den.
Lykkepromille
Den såkalte lykkepromillen ligger på mellom 0,5 og 1 promille, det er her produksjonen av dopamin (gledeshormon) er størst.
Lykkepromille refererer til den innledende rusen der stimuleringen av lystsentrene overskygger den sløvende effekten.
Studentsamskipnadene jobber med et Lykkepromille-prosjekt og har utviklet en app man kan laste ned og bruke gratis. Den heter Lykkepromille.
Prosjektet startet i 2012 i Akan. Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet og forankret i faglige samarbeid med Kompetansesenter for rus Bergen og Kompetansesenter for rus Midt-Norge.
Det fikk både Ugland og Hana Colakovic, gründer og daglig leder i techselskapet Link Utvikling i Bergen til å reagere.
– Noen må jo drive dette videre, uttalte Ugland.
Annonse
– To sekunder etter at jeg hadde lest saken i Shifter, kontaktet jeg Anette. Dette var så viktig og bra at her ønsket vi å være med og ta i et tak, sier Hana Colakovic, gründer og daglig leder i techselskapet Link Utvikling i Bergen.
– Stolt over teamet
Annonse
Link, som blant annet er spesialisert innen Flutter-utvikling for apper, har redusert driftskostnadene til app-eieren ved å lage appen i programmet Flutter (User interface-rammeverk utviklet av Google) - der man utvikler både for iOS og Android med en og samme kodebase - i stedet for å utvikle disse hver for seg som såkalte native-apper.
Det gjør at samskipnaden nå får mulighet til å drive appen videre innenfor dagens budsjett.
– Jeg er stolt over teamet mitt som har kastet seg rundt og tok utfordringen. Konseptet er noe vi stiller oss hundre prosent bak. Vi håper at både eldre og yngre drar nytte av tjenesten for å få oversikt over eget alkoholinntak, sier Colakovic.
– Hvis man først skal ha promille, kan man like godt være lykkelig. Stor stas at noen plukket opp på initiativet mitt om å ta Lykkepromille videre når det så ut til at den kom til å legges ned, sier bruker av appen og techtopp Yngvar Ugland i DNB.
Glad app-eier
– Jeg er veldig glad for at appen nå blir videreført, sier Anette Siverstøl, prosjektleder for Lykkepromille-appen i Studensamskipnadene i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.
Appen er helt lik ut mot brukerne. Det er bare "baksiden" som er endret.
– Hvordan har samarbeidet med Link vært?
– Det har vært utrulig fint å samarbeide med Link. Helt fra starten har det vært en åpen og ryddig dialog, hvor Link har vært veldig gode på å holde oss oppdaterte på status for arbeidet med appen. Vi ble kontaktet av en del etter første artikkel i Shifter, og nå er jeg veldig glad for at vi landet på å samarbeide med Link Utvikling. Jeg ser fram til å samarbeide videre med dem.
Hun håper appen kan være til hjelp for folk som ønsker å ha mer kontroll over alkoholinntaket sitt.
– Jeg håper også at appen kan bidra til at flere får et sunnere forhold til alkohol. Samtidig håper jeg appen kan sette i gang gode samtaler om alkoholkonsum og drikkekultur som kan føre til mer bevisstgjøring av alkoholens rolle i menneskers liv.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.