innlegg
«Regjeringens gründermelding bør se til Akershus»
Hvis vi skal bidra til å løse noen av vår tids store utfordringer som klimakrisen, sosial ulikhet, teknologiutvikling og en aldrende befolkning, må omstillings- og innovasjonstakten i Norge opp. Regjeringen kan med fordel se til Akershus, skriver Ida Lindtveit Røse.
Ida Lindtveit Røse er nestleder i KrF og fylkesråd i Akershus.
Foto: Frank Tindvik
Når regjeringen legger frem sin gründermelding, må det være mer enn heiarop og applaus. Jeg er utålmodig, for statsbudsjettet gjorde ikke Norge til et bedre land for gründere, snarere tvert imot.
Vi trenger langt flere gründere som tør å satse og langt flere bedrifter som skaleres opp og ansatter mange. Dette er avgjørende for at vi som samfunn skal klare å sikre vår felles velferd for fremtiden. Gründere tar stor risiko, mange går ordentlig på trynet flere ganger, men velger likevel å satse sparepenger tid og engasjement for å skape noe eget, nye løsninger og bidra til verdiskaping i landet vårt.
Få vil vokse
Oslo og Akershus er i dag et nasjonalt kraftsenter for kunnskapsintensive næringer. De som bor i regionen har det høyeste utdanningsnivået i landet samtidig som regionen har mange høyere utdannings og forskningsinstitusjoner.
Dette regionale fortrinnet for Akershus som skulle tilsi at mange gründere vil satse på kunnskapsintensiv næringsvirksomhet som kan vokse og konkurrere nasjonalt og internasjonalt.
Så enkelt er det dessverre ikke. Mindre enn 1 av 5 gründere peilet seg inn mot å etablere seg i en bransje som konkurrerer på nasjonale eller internasjonale markeder. Det er heller ikke flere enn en av fem som tar sikte på en raskt voksende virksomhet.
Det er krevende å få finansiering i den tidlige utviklingsfasen for vekstbedrifter. Særlig utfordrende er det for bedrifter med mange års kapitalkrevende utvikling, eksempelvis ved kommersialisering av forskningsresultater.
Norge ligger langt bak land som eksempelvis Sverige, Danmark og Finland. Det finnes kapital i Norge, men regjeringens skattepolitikk forhindrer viktige investeringer og medfører at kapitalen flytter ut av landet.
Vi trenger at flere bedrifter etableres på bakgrunn av forskning og fremtidens behov, og at flere bedrifter tar i bruk forskning for å utvikle nye produkter og tjenester som samfunnet har behov for.
Her ligger et stort uutnyttet mulighetsrom. Istedenfor å satse på kommersialisering av forskning, har regjeringen kuttet ut Regionalt forskningsfond (RFF), som var et avgjørende stopp på veien mot større prosjektfinansiering gjennom forskningsrådet eller EU.
I Akershus har vi tatt saken i egne hender og lansert en egen tilskuddsordning som skal bidra til kommersialisering av forskning, som bedrifter i fylket kan søke. Ved første utlysning i mai kom det inn 28 søknader med til sammen 21,7 mill. kr omsøkt. Totalt har vi 10 millioner tilgjengelig for fordeling. Dette viser behovet for å satse mer, ikke mindre på kommersialisering av forskning.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
En god førstelinje er avgjørende for å hindre at gründere stanger hodet i veggen før man har begynt. Akershus har satset på å ha en god førstelinjetjeneste, gjennom etablerertjenesten. En tjeneste plassert der gründere og næringslivet møtes, som er lett tilgjengelig i alle regioner. En tjeneste som skal sikre gründere god kompetanse, veiledning og videre henvisning.
I 2023 var over 800 gründere som mottok veiledning fra etablerertjenesten i Akershus. Likevel, dette er ikke en tjeneste fylket får statlig støtte for å drive, og i andre fylker og kommuner er førstelinjetilbudet organisert helt annerledes og vanskelig tilgjengelig.
Uklar strategi fra regjeringen
Inkubatorer og klynger er viktige. Det er vanskelig å få tak i hva som er regjeringens strategi overfor klyngene våre. Klynger har fått midler til å starte opp, men ingen langsiktig finansiering. Det gir insentiver til å kaste seg rundt, og hoppe på nye prosjekter for å sikre videre finansiering, fremfor å bygge opp en langsiktig og stabil klynge.
Regjeringen snakker ofte om å heie frem gründere, men applaus gir ikke mer tilgang på kapital. Applaus betaler ikke det private huslånet, eller formueskatten på urealiserbare verdier. Derfor trengs mer enn å heie, det trengs reelle politiske virkemidler, og skattesystemet vårt må legge til rette for gründerskap, verdiskaping og norsk eierskap.