STATSBUDSJETTET 2024
Regjeringens gründerpakke:
– På grensen til provoserende
Arbeiderpartiet er «svært fornøyd» med åtte millioner mer til Investinor og 70 millioner kroner ekstra i gründertilskudd. Venstres gründerpolitiker Alfred Bjørlo mener Norge stuper mot europeisk bunnotering i entreprenørskap.
I forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2024, har regjeringen Støre presentert det de kaller en «gründerpakke».
Den er på totalt 220 millioner kroner, hvorav 15o millioner kroner går til Investinor. Sistnevnte er en beskjeden økning på åtte millioner kroner fra fjoråret. I tillegg tildeles Innovasjon Norge 70 millioner kroner ekstra, som er øremerket tilskuddsordninger for gründere.
– Norge investerer mindre i oppstartsselskaper enn sammenlignbare land, og det er kapitalmangel i deler av vårt univers. Det trengs kraftfulle satsinger på flere områder som vi regner med adresseres etter hvert, sa kommunikasjonssjef Morten Bertelsen i Investinor nylig til Shifter.
I Arbeiderpartiet er man «svært fornøyd» med pakken.
– Vårt mål er å bedre tilgang til kapital og kompetanse for å bidra til at flere gründere realiserer sitt internasjonale vekstpotensial, raskere. Å øke antallet nyskapende vekstbedrifter er viktig for Norges omstilling i en mer grønn og bærekraftig retning, sier Solveig Østby Vitanza, talsperson for innovasjon og entreprenørskap i Ap.
Ifølge henne er fremveksten av gründerebedrifter «sentralt og viktig» for en bærekraftig og grønn videreutvikling av verdiskapingsevnen i Norge.
– Disse selskapene bidrar også til spredning av nye forretningsmodeller, nye konsepter og nye måter å løse ting på. Dette er særlig viktig i det grønne og digitale skiftet.
– Blant Europas dårligste
Gründerpolitiker og næringspolitisk talsperson i Venstre, Alfred Bjørlo. mener det er «på grensen til provoserende» at næringsminsteren skryter av en gründerpakke.
– Samtidig som han ikke gjør noe med det alle norske grundere og startup-bedrifter vet er viktigst: en håpløs skattepolitikk som straffer nyskaping, vekst og investeringer - med særnorske skatter på eierskap og tidenes løftebrudd med å innføre såkalt «midlertidig ekstra arbeidsgiveravgift», som i praksis er en ny varig skatt på nyskaping.
Han kollega og nestleder Sveinung Rotevatn kalte regjeringens avgiftsgrep for «et slag i ansiktet på det nyskapende Norge» etter fremleggelsen fredag.
Også venturetopp Fredrik Cassel i Creandum har nylig kritisert det norske skatte- og avgiftstrykket på entreprenører.
– Venstres løfte nummer én til norske gründere er at vi skal skifte ut denne regjeringen - uansett hvor mange små gründerpakker de lager for å dekke over at Norge er i ferd med å bli et av Europas dårligste land på bærekraftig omstilling, risikokapital og entrepenørskap, sier Bjørlo.