innovasjon norge

Rekordmange bedrifter sliter med å betjene lån – tapene øker kraftig

Antallet konkurser fortsetter å stige, og Innovasjon Norge rapporterer høyeste mislighold på flere år. 

Håkon Haugli fra da la fram et nytt skaleringsprogram for landbruksbedrifter med vekstpotensial under en næringslivsdelegasjon til Berlin og Internationale Grüne Woche.

Tap på risikolån og garantiordninger havnet i 2024 på 451 millioner kroner, mot 324 millioner kroner i 2023.

Det viser Innovasjon Norges nylig publiserte årsrapport. 

Tap på risikolån og garantiordninger havnet i 2024 på 451 millioner kroner, mot 324 millioner kroner i 2023.

Det viser Innovasjon Norges nylig publiserte årsrapport. 

Økningen skyldes en kombinasjon av flere konkurser og svakere betalingsevne hos bedrifter. 

– Dette har sammenheng med den generelle økonomiske situasjonen, med blant annet lav økonomisk vekst, høy rente og geopolitisk uro, sier Leon Bakkebø, finansieringsdirektør i Innovasjon Norge, til Shifter. 

De hardest rammede næringene

Han understreker at økningen er innenfor Innovasjon Norges risikotoleranse og at dette vil ikke medføre endring i verken virksomhet eller risikoprofil. 

Tapene dekkes av Innovasjon Norges tapsfond, som økte betydelig i 2024, hovedsakelig på grunn av nye oppdrag, blant annet Grønn Industrifinansiering.

Tapene påvirker dermed ikke Innovasjon Norges årsresultat direkte. 

På spørsmål om fjorårets økning likevel var ventet eller ei, gjentar Bakkebø at tapene er på et akseptabelt nivå. 

– Innovasjon Norge vil fortsette å gjøre grundige vurderinger av bedrifters kredittverdighet ved innvilgelse av nye lån. Det vil si at utviklingen ikke vil medføre en endring av de vurderingene som gjøres ved nye låneinnvilgelser.

Risikolån og garantier

  • Risikolån er lån Innovasjon Norge gir direkte til bedrifter med høy risiko, som oppstartsselskaper og vekstbedrifter. Tap dekkes av egne tapsfond.
  • Garantier betyr at Innovasjon Norge stiller sikkerhet for lån i private banker, slik at bankene tar mindre risiko. Også her dekkes tap av tapsfond.

Andelen lån med betalingsmislighold på over 90 dager, økte både for lavrisikolån og risikolån. For sistnevnte var 7,3 prosent av alle utlånene misligholdt ved årsslutt. 

Det er ifølge Bakkebø ingen bedrifter eller næringer som skiller seg spesielt ut i tapene på risikolån og garantier. 

– Sett i forhold til antall konkurser i Norge i 2024, var de hardest rammede næringene bygg- og anlegg og detaljhandel, næringer hvor Innovasjon Norge ikke er særlig involvert, sier han og legger til: 

– Porteføljen av risikolån og garantier er spredt på ulike type bedrifter og næringer, men med en hovedtyngde innenfor teknologiutvikling. Dette gjenspeiles også i tapstallene for 2024. 

Antall konkurser stiger

I årets tre første måneder åpnet 1.896 konkurser i Norge, sammenlignet med 1.133 konkurser i samme periode i fjor. Det tilsvarer en økning på over 67 prosent.

Det opplyste Statistisk sentralbyrå (SSB) i en melding mandag. 

– Hvordan ser dere på risiko- og tapsutviklingen fremover, og hvilke tiltak vurderer dere eventuelt for å møte den?

– Innovasjon Norge har etablerte rutiner og retningslinjer for å vurdere den løpende risikoen i porteføljen og risikoen for framtidige tap på utlån og garantier. Vurderingene av risikoen for framtidige tap på utlån og garantier er reflektert i nedskrivninger på utlån i årsregnskapet, sier Bakkebø. 

Finansieringsdirektør i Innovasjon Norge, Leon Bakkebø.