Anders Waage Nilsen har på få dager startet prosjektet Wemunity

Samler immune coronapasienter: Slik vil tech-miljøet bruke de som blir friske til å holde samfunnet i gang

Et mareritt om krisa som var på vei, satte hjulene i gang hos Anders Waage Nilsen.

Publisert Sist oppdatert

På bare én uke har Anders Waage Nilsen satt sammen et prosjektet som skal bringe den nasjonale dugnaden et langt steg videre, gjennom et samfunn av tech-hoder, forskere og corona-immune ildsjeler.

«Disse folka må vi organisere»

Gründerprofilen jobber til daglig med selskapet WasteIQ i den bergensbaserte startup-fabrikken New. For en uke siden fikk han en idé som har spist opp resten av døgnet.

– Når krisen begynte å vokse, og man så alle bildene fra Kina, hadde jeg et mareritt en natt. Og da jeg våknet om morgenen, hadde jeg en konseptuell tanke som ikke slapp taket: Om dette er et virus hvor man blir immun etter å ha vært syk, vil det bygges opp en økende kapasitet av mennesker som kan hjelpe de som er smittet. Disse folka må vi organisere, forteller han.

Twitter-meldingen

Han presenterte ideen for naboen, som jobber i luftambulansen. Han var interessert, og mente det ville være en viktig ressurs.

– Så la jeg ut en kort melding på Twitter, og der tok det litt fyr. Jeg fikk mange reaksjoner og ballen begynte å rulle.

Waage Nilsen fikk også med seg Deloitte, som han allerede samarbeidet med gjennom New.

Så nå er det full traction, selv om vi fortsatt venter på telefonen om at noen vil støtte oss økonomisk

Anders Waage Nilsen

– Vi bestemte oss for at denne ideen må vi bare løpe med. Så nå er det full traction, selv om vi fortsatt venter på telefonen om at noen vil støtte oss økonomisk, forteller han.

Borger-register

På kort tid har Waage Nilsen og resten av ildsjelene satt opp et nettsamfunn, UX-skisser, etablert en prosjektnettside og samlet en hel gjeng med interesserte som vil bidra.

Sanity.io har åpnet plattformen for oss, som er et kjempebra verktøy for å komme raskt på luften. Folk fra Nyby, Nabohjelp, Shortcut og Netlife bidrar. Vi har fått respons fra folk i flere land, og forskere er med på laget. Fremover håper vi å få på plass funding sånn at et team kan jobbe fulltid med å drive prosjektet fremover.

Konseptet har fått navnet Wemunity, og er en database hvor folk som har fått påvist immunitet for coronaviruset kan registrere seg og stille klar til å utføre ulike samfunnsoppdrag.

– I en slik krise må vi sikre at de med helsefaglig kompetanse får fokusere på det kritiske. Men kanskje kan borgere avlaste med andre oppgaver, for eksempel transportoppdrag. Det trengs kanskje noen med busssertifikat som er immun for å evakuere store mengder pasienter. Og hva om en coronasmittet person får feil med det elektriske anlegget. Hvem skal da fikse hovedsikringen?

Åpen MIT-lisens

Waage Nilsen forklarer at det vil være mange oppgaver som faller utenfor det helt samfunnskritiske, som kan gjøres av immune ildsjeler. Men han avviser at plattformen skal bli et p2p-nettverk.

– Vi prøver å tenke at denne tjenesten kan gi merverdi til offentlig sektor og kanskje også tredjepartstjenester for sivil organisering. I utgangspunktet ønsker vi å tilgjengeliggjøre en liste over de immuniserte frivillige, slik at de kommer mest mulig til nytte. Informasjonen gjøres tilgjengelig for kommuner og staten, og mobiliserer de immune.

Waage Nilsen er klar på at teknologien skal være åpen for alle.

– Det var viktig fra starten at dette skal kunne deles med hele verden, og tilpasses lokale forhold. Derfor blir alt vi bygger publisert på MIT-lisens.

Han påpeker at dette også kan være svært viktig i land med et dårligere helsevesen.

– Jeg har snakket med folk som har erfaring fra Leger Uten Grenser. I virusepidemier som Ebola, har immuniserte pasienter bidratt i krisen. Men denne rekrutteringen har skjedd i mer uformelle kanaler. I coronaepidemien er forholdene annerledes.

Eget juridisk team

Men å bruke data om pasienter som er immune, kan by på juridiske problemer knyttet til blant annet personvern og helseopplysninger.

– Det er et spørsmål vi stiller oss. Hvis vi skal registrer hvem som er immune, er det en helseopplysning. Særlig i EU er det mange spørsmål knyttet til personvern vi må ta hensyn til, sier han og legger til at Deloitte har satt et eget juridisk team for å bistå i dette arbeidet.

En annen problemstilling er at det fremdeles er for tidlig å si noe sikkert om immuniteten etter å ha hatt corona-viruset. Men Waage Nilsen forteller at forskningen på dette pågår for fullt. Trolig er vi ikke langt unna tester som kan påvise immunitet, ifølge han.

Vi kjører på uansett. Vi har ikke tid til å vente på sikre svar.

Anders Waage Nilsen

– Vi kjører på uansett. Vi har ikke tid til å vente på sikre svar. Det finnes allerede blodprøver som måler antistoffer. Hvis man sjekker folk ut av faresonen og inn i hjelpeapparatet, kan det få stor betydning for håndteringen av pandemien. Det er mange som ikke får symptomer, og allerede er immune. Dermed kan de potensielt bli viktige ressurser, sier han og legger til:

– Vi løper med denne ballen nå, slik at den dagen man er trygge på at pasienter er immunisert, har vi et system som kan registrere disse og sette de i arbeid.

Dugnadsånd i tech-miljøet

Han roser samtidig økosystemet, og mener at ikke alt med coronakrisen er negativt.

– Dette viser tech-miljøet i Norge på sitt beste. Måten alle snur seg rundt, og går sammen for å hjelpe hverandre. Det har vært veldig inspirerende å se hvor mange som vil være med og stiller seg til disposisjon - fra mange ulike miljøer.

– Grensene mellom selskapene forsvinner. Det er veldig vakkert akkurat nå, oppi krisen, at alle tar av seg dressene, sitter hjemme med ungene løpende rundt. Vi blir mennesker for hverandre - hele gjengen.

Kjære leser!

Vi i Shifter har bestemt oss for å legge ut all vår journalistikk om coronaviruset gratis inntil videre, slik at viktig informasjon når ut til flest mulig som trenger det. Vi håper likevel mange av dere vil støtte oss gjennom å tegne et abonnement, og bidra til vårt arbeid med å gi økt kunnskap og innsikt om norsk innovasjon og teknologi. Gå inn her for å se hvordan du tegner abonnement.