emisjon
Investeringssjef i Schibsted, Pontus Ogebjer og CEO i Savr, Daniel Aarenstrup.
Foto: Savr/Schibsted
Schibsted tungt inn i svensk fondsutfordrer
– Målet er å bli markedets beste tjeneste for langsiktig sparing, sier administrerende direktør Daniel Aarenstrup i Savr. Nå satser fintech-selskapet stort på å bygge en komplett investeringsplattform, og utelukker ikke norsk ekspansjon.
Sparetjenesten og fondsmarkedet Savr har lukket en investeringsrunde på 162 millioner svenske kroner, tilsvarende 142 millioner norske kroner.
Emisjonen ble ledet av Schibsted, som har en uttalt strategi om å investere stort i hurtigvoksende selskaper. Det norske mediekonsernet får en eierandel på mellom 5 og 10 prosent.
Nå skal Savr bruke den friske kapitalen til å utvide både tilbudet og geografien.
– Kapitalen kommer til å gå til en internasjonal ekspansjon, bekrefter administrerende direktør Daniel Aarenstrup i Savr til Shifter.
Han vil ikke si hvilke land som står på lista, eller rekkefølgen på disse.
– Men ambisjonen sammen med Schibsted er å bli et europeisk storselskap, og Norden er en naturlig del av det.
Sbanken-modellen
Fondsplattformen til Savr ble lansert i slutten av 2019 og har 90.000 kunder. Forretningsmodellen deres er å tilby kjøp av fond til lavere avgifter enn konkurrentene, ved å betale tilbake forvaltningshonorarene til sparerne.
Hos de fleste aktører i fondsbransjen betaler kundene en forvaltningsavgift til forvalter av fondet, som i tur betaler litt av denne tilbake til distributøren. Savr er derimot ingen forvalter, men en ren markedsplass, og gir pengene andre tar fra forvalteren, tilbake til sine brukere. I stedet betaler Savr-kunder en fast «plattformavgift» på 0,09 prosent av sin investerte kapitalen direkte til selskapet.
Dette er mer eller mindre identisk med det norske Sbanken gjorde i 2019, i et forsøk på å starte priskrig i fondsmarkedet. Fastprisene til den norske banken er imidlertid høyere enn Savrs, litt avhengig av hvilket produkt som kjøpes. For eksempel er årsprisen for et aktivt fond i Sbanken på 0,3 prosent.
– Det er klare likheter med Sbanken, men det er en mer aggressiv prismodell, sier Aarenstrup.
Vil forbli uavhengig
Savr oppgir at de siden oppstarten har tilbakebetalt mer enn 17,5 millioner svenske kroner til sine kunder.
– Nå skal vi bygge opp aksjehandel også, og bli en komplett investeringsplattform, sier han.
Også andre tjenester og produkter vil dukke opp fra deres kant, forteller han, men Savr kommer til å holde seg unna egne fond.
– Vi tror det er viktig å ikke ha egne forvaltningsprodukter. De største aktørene i markedet vårt er Nordnet og Avanza. og begge bygger flere og flere egne fond som konkurrerer med de andre på markedsplassen. Vi har aktivt valgt å ikke ha egne slike produkter. Da blir det lettere å unngå interessekonflikter, sier Aarenstrup.
Akkurat det Schibsted ser etter
– De har et imponerende team som har klart å få 90.000 kunder i Sverige. Å fortsette med det, å bygge selskapet i Sverige, er fokus nummer én, sier investeringssjef i Schibsted, Pontus Ogebjer.
– Men det er klart at de bygger en tjeneste som kan fungere i andre markeder, legger han til.
En internasjonal ekspansjon vil imidlertid ikke skje før tidligst neste år, mener han.
Om investeringen generelt, sier Ogebjer følgende:
– Sterke og rutinerte gründere som lykkes med å kombinere en klar visjon med en solid gjennomføring, som vi er sikre på vil hjelpe mange med sparing og privatøkonomi. Det er akkurat disse ideene og selskapene Schibsted ønsker å støtte opp om.
Nordic Angels sitt nettverk av engleinvestorer deltok også i runden. Investeringsselskapet ble dratt i gang av musiker, manager, tech-profil og partner av spotify-gründer Daniel Ek, Ash Pournouri.
Savr har hentet inn totalt 250 millioner svenske kroner i kapital siden selskapet ble grunnlagt.