ENERGI
Selskap i Røkkes startup-fabrikk får 49 millioner kroner av Staten
Kun tre selskaper har fått større innovasjonstilskudd siden 2016.
Bernt Skeie er daglig leder i Alma Clean Power.
Foto: Presse
Basert på det årelange arbeidet med brenselsceller i Bergen-baserte Prototech, som fikk navnet Clara Venture Labs da Kjell Inge Røkkes Aker tok over for å bygge et nytt senter for industriell teknologi i 2021, ble Alma Clean Power spunnet ut som et eget selskap.
Alma leverer lav- og nullutslippsløsninger for skipsfarten basert på brenselsceller, altså apparater som lager elektrisk energi av ulike typer drivstoff ved å la det reagere med oksygen i en elektrokjemisk prosess.
Nå får selskapet 49 millioner kroner fra miljøteknologiordningen til Innovasjon Norge.
– Tilskuddet fra Innovasjon Norge er avgjørende for at vi nå kan gjennomføre et pilotprosjekt med kunder som skal ta løsningen i bruk. Dette vil være et viktig prosjekt for å utvikle kjerneteknologien til Alma, og for å bidra til industrialisering og kommersialisering, sier daglig leder Bernt Skeie i Alma.
Tilskuddet er blant de største som noen gang er gitt fra Innovasjon Norge. Kun tre selskaper har fått høyere innovasjonstilskudd, ifølge Innovasjon Norges egne tall, som strekker seg tilbake til 2016. Beriblant batterisatsingen Morrow, som fikk 50 millioner kroner i fjor.
Støtte via miljøteknologiordningen må i de aller fleste tilfeller ha såkalt insentiveffekt. Det betyr at pengene skal være utløsende for prosjektet.
Alma Clean Power er heleid av nevnte Clara Ventures AS, som i tur eies av Aker ASA.
– Dette er et viktig prosjekt for grønn omstilling og vil bidra til målet om 50 prosent utslippskutt i internasjonal skipfsart, sier Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli.
Han mener at prosjektet har stort potensiale, både for å reduserte miljøutslipp med utvikling av nullutslippsløsning for et internasjonalt maritimt marked, og for verdiskaping i Norge.
– Det er en forutsetning for alle våre tildelinger at de er utløsende. Dette tilskuddet vil utløse kapital fra eier, samt bidra til en raskere gjennomføring av prosjektet. Tid er et viktig moment i utvikling av nullutslippsløsninger for å bidra mot klimamålene, sier han.
Det aktuelle prosjektet er planlagt over tre år med en total kostnadsramme på 163 millioner kroner, opplyser Innovasjon Norge. Løsningen skal nå testes som pilot, og dersom teknologiutviklingen lykkes vil neste fase være etablering av fullskala fabrikk i 2026.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.