Nytt om navn
Seriegründer går til dele-startup: – Fantastisk kul idé
For et par uker siden sluttet Anders Waage Nilsen som bærekraftsjef i Cowi. Nå begynner han i oppstartsselskapet Reddel.
– Jeg har blitt veldig engasjert i Reddel-caset og går inn på eiersiden og som co-pilot sammen med gründer Eirill Pettersen Buvik, sier Anders Waage Nilsen.
For to uker siden sluttet han som bærekraftsjef i Cowi og fortalte til Shifter at han stilte et ufravikelig krav når det gjaldt et nytt hovedprosjekt.
Den tidligere journalisten har vært en fremtrende person i gründermiljøet gjennom etableringer av selskaper i ulike bransjer – deriblant sportsmagasinet Fri Flyt, teknologibyrået Netlife, søppelskapet Carrot og startupfabrikken New.
For to uker siden ble det nevnt at han jobbet med tre ulike oppstartsselskaper.
Nå har han bestemt seg for at ett av dem skal bli det han bruker mest tid på nå fremover.
Leie og dele i lokalsamfunn
Reddel er en plattform som skal legge til rette for at man skal kunne leie og dele ting i et lokalsamfunn. Plattformen skal kunne brukes av både privatpersoner, lag, foreninger, bedrifter og det offentlige.
Shifter har tidligere skrevet om at selskapet er ett av ti som deltar i Arctic Accelerator i år.
Selskapet skal tjene penger gjennom å ta en prosentandel av betalinger på plattformen, gjennom abonnementer og partneravtaler.
Buvik har bakgrunn fra produktledelse og forretningsutvikling i e-helse-selskapet DIPS og morselskapet Kernel. Hun var også med på å starte Aidn, søsterselskapet til DIPS. Der ledet hun oppbyggingen av selskapet fra oppstarten og frem til det var femti ansatte.
– Jeg fikk ideen til delingsplattformen da jeg kjøpte nytt hus, og fant ut hvor mange ting jeg hadde - og og ikke hadde. Jeg ønsker å legge til rette for at flere kan låne og leie ting av hverandre i nabolaget, sier Buvik.
Vil endre nordmenns mentalitet
Hun mener nordmenn har en mentalitet som er moden for endring.
– Mentaliteten til nordmenn er at vi liksom må ha alt. Men vi må ikke ha, vi må bare ha tilgang til det når vi trenger det, sier Buvik.
Selskapet startet utvikling i fjor høst og har nå et produkt ute som er tatt i bruk i flere lokalsamfunn. Selskapet har valgt å teste og validere produktet hyperlokalt i Bodø.
– Uten noe som helst markedsføring har vi nå én prosent av Bodø sin befolkning som brukere, forteller Buvik.
Selskapet har 7000 brukere og 20 organisasjoner per nå.
I en nabokommune til Bodø, Hemnes kommune, blir Reddel brukt til utleie av sportsutstyr for barn (tilsvarende BUA).
– To uker etter oppstart har vi fem prosent av innbyggerne som brukere av plattformen, sier Buvik.
Selskapet har hentet tre millioner kroner fra private investorer, i tillegg til støtte fra Innovasjon Norge. Til høsten vil selskapet kjøre en mindre emisjonsrunde, der målet er 4-5 millioner kroner.
– Fantastisk kul idé
Anders Waage Nilsen forklarer hva som vil være hans viktigste oppgave i selskapet fremover:
– Jeg skal bidra i den fasen jeg kanskje er best på i sånne caser, å få produsert beviset og starte den kommersielle reisen, og få den til å fly. Eirill har satt sammen et veldig godt team, og det er en fantastisk kul idé. Teamet, timingen og ideen er en magisk kombinasjon her, sier Nilsen.
Fremover nå er målet å skalere, samtidig som bedriften skal hente kapital og videreutvikle plattformen.
– Vi løser et problem for mange og vi treffer veldig godt med timingen i samfunnet. Mange ønsker å leie og dele mer, spesielt til folk man har i nettverket sitt, men de vet ikke helt hvem som har det man trenger og synes det er for kleint å spørremen de synes det er for kleint å spørre direkte, sier Buvik.
Hun forteller at konkurrentene per i dag er utleie-plattformer som Hygglo eller nabolagsgrupper på Facebook. Målet er å både kunne samarbeide med enkelte av andre slike aktører eller overta markedet på sikt.
– Velg hvem som kan låne
Hun forteller at plattformen også har et sosialt fokus, og at det skiller den fra andre. Du kan leie og låne ut til folk som allerede er i nettverket ditt.
– Vi bruker fellesskap vi allerede er en del av til å øke motivasjonen til å dele med andre. Du kan også velge hvem du vil dele med. Kostbart verktøy deler du kanskje bare med snekkerkompiser som du vet du kan stole på, sier Buvik.
Hun forteller hvorfor hun nå styrker laget med Anders Waage Nilsen.
– Han har en unik erfaring og bakgrunn som matcher oss helt perfekt der vi er nå. Vi har også et veldig likt tankesett om tiden vi lever i, og hva samfunnet trenger fremover. Vi har mange spennende tanker om hva Reddel kan bli til, og jeg gleder meg til å få Anders aktivt med i konseptutviklingen sammen med teamet.