emisjon

Seriegründer henter 17 mill fra Skyfall og Runway FBU til lidar-alternativ

Sikrer 1,6 millioner dollar i funding for å utfordre LIDAR-teknologi med ultralydbasert 3D-vision.

Henter penger: Knut Sandven er gründer i Sonair.
Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert etter at Sonair har tatt kontakt og presisert at Techcrunch rapporterte rundens størrelse på 6,8 millioner dollar. Det riktige er 1,6 millioner dollar, mens 6,8 millioner er totalt siden oppstart. 

Sonair har hentet 1,6 millioner dollar i en ny finansieringsrunde ledet av Skyfall Ventures og RunwayFBU, sammen med tidligere investorer. 

Selskapet bruker en tilnærming til ultralyd for å muliggjøre 3D-vision i autonome hardware-applikasjoner, og sikter seg først inn på autonome mobile roboter. 

Med teknologien ønsker de å tilby en billigere og mer energieffektiv løsning sammenlignet med Lidar, som lenge har vært standarden innen autonome systemer.

Sonairs administrerende direktør, Knut Sandven, mener at selskapets bruk av ultralyd for å lese lydsignaler og detektere objekter i 3D med minimal energi- og databehandlingskapasitet kan erstatte dagens kostbare Lidar-løsninger.

– Vårt mål er å erstatte Lidar, sier Sandven til TechCrunch. – Ved å redusere sensorpakkens kostnader med 50-80 prosent, tilbyr vi et levedyktig alternativ som vil revolusjonere hvordan autonome systemer ser verden.

Spinner ut av Sintef-miljøet

Sonair bygger på forskning fra SINTEF, en av Norges ledende forskningsinstitusjoner. Sandven, en ingeniør og tidligere gründer bak GasSecure, som utviklet gassensorer for petrokjemiindustrien, så muligheten til å kommersialisere en ny type MEMS-relatert ultralydsensor som SINTEF hadde utviklet. Etter å ha sikret IP-rettighetene og rekruttert forskerne bak teknologien, grunnla Sandven Sonair.

– SINTEF hadde utviklet en ny type ultralydsensor som var klar for kommersialisering, forklarer Sandven. Denne teknologien, som er rettet mot akustisk avstandsmåling og deteksjon, danner kjernen i Sonairs nye produktlinje.

Utfordrer Lidar med mindre kostbare løsninger

Lidar har vært en nøkkelkomponent i utviklingen av autonome systemer, men teknologien sliter med rekkeviddeproblemer og interferens fra lys og visse materialer. Sonair mener de kan tilby et rimeligere og mer effektivt alternativ.

Sonairs ultralydteknologi er basert på «beamforming,» en metode som også brukes i radar. Dataene som samles inn fra sensorene behandles deretter med kunstig intelligens og objektgjenkjenningsalgoritmer for å skape romlig informasjon fra lydsignaler. Teknologien gir mobile roboter et 180-graders synsfelt med en rekkevidde på fem meter, og kan oppnå mer nøyaktige resultater med færre sensorer enn LIDAR.

– Vi begynner med autonome mobile roboter (AMR) som flytter objekter fra A til B, sier Sandven. – Vi starter innendørs for å fokusere, men vil utvide til andre kategorier og til bilindustrien på lengre sikt.

Sagar Chandna fra RunwayFBU anslår at det vil produseres 200 000 autonome mobile roboter i 2024, noe som utgjør et marked på 1,4 milliarder dollar. Dette gir Sonair en umiddelbar markedsmulighet som en rimeligere løsning for datavisjonskomponenter.

– Med reduserte kostnader i sensorteknologi og AI-framgang innen persepsjon og beslutningstaking, er industrier fra produksjon til helsevesen klare til å dra nytte av dette, sier Skyfall-partner Preben Songe-Møller.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.