Skatt

Seriegründer klager Norge inn til EFTAs overvåkningsorgan for brudd på EØS-avtalen

Dag-Inge Aas har sendt en formell klage om at exit-skatten innskrenker hans rett til å bevege seg fritt.

Dag-Inge Aas (t.v.) og Svein Willassen i Draum
Publisert Sist oppdatert

Motstanden mot exit-skatten har vært sterk i gründermiljøet helt siden den ble foreslått. Etter at den ble ytterligere strammet inn i statsbudsjettet, med egne krav på utbyttebetalinger, har kritikken økt. 

Nå har seriegründer Dag-Inge Aas som først startet videoselskapet Confrere og nå bygger opp ai-selskapet Draum, klaget Norge inn til Eftas overvåkningsorgan for brudd på artikkel 28,31 og 40 i EØS-avtalen.

Slik blir exit-skatten nå

I statsbudsjettet mandag ble exit-skatten igjen foreslått, men med følgende hovedendringer: 

  1. Regjeringen vil innføre et bunnfradrag på tre millioner kroner netto for aksjegevinster, så bare de med store aksjeformuer betaler utflyttingsskatt. 

  2. Skattekravet bortfaller ved dødsfall dersom arvingene bor i Norge, eller utsettes om man bor i utlandet og flytter tilbake innen 12 år. 

  3. Aksjer kan stilles som sikkerhet for skattekravet, selv om verdien faller. 

  4. Skatten skal nå også betales i takt med utbytteutdelinger, for å hindre at man tømmer selskapet for verdier og flytter tilbake til Norge for å unngå skatt. 

– Ja, det stemmer at jeg har sendt inn klage. Min bevegelsesfrihet er innskrenket, sier han til Shifter. – Slik situasjonen er nå, er jeg låst til Norge.

Bakgrunnen er at Aas har en dansk samboer som han vurderer å stifte familie med, og at flytting til Danmark dermed er et reelt alternativ for dem når de vil komme nærmere hennes familie. 

Den latente skatteregningen til Aas ved en slik utflytting, kan bli betydelig. 

Da Confrere ble kjøpt opp av den amerikanske startupen Daily, ble deler av transaksjonen gjort opp i Daily-aksjer. Det selskapet har ikke hentet penger siden 2021 da venture-markedet, og verdsettelsene, var på sitt høyeste. I sum anslår Aas at med den siste tilgjengelige verdsettelsen av Daily fra da, sitter han på papirverdier tilsvarende 35 millioner kroner. 

– Den fundingrunden var basert på svært høye multipler på lav omsetning. Hva selskapet er verdt i dag, er det jo ingen som vet, sier han. 

Men slik exit-skattereglene er utformet blir den høye verdien lagt til grunn dersom han flytter ut. Skulle selskapet gå under, som kan skje, må han fortsatt betale skatten som han anslår kan bli på 12 millioner kroner. 

– Jeg har ikke penger til å betale en slik sum i dag, og banken vil ikke låne meg det heller, sier Aas.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Han har så langt valgt å ikke bruke advokat i klagen, men avventer svar fra EFTAs overvåkningsorgan før han eventuelt bruker juridisk ekspertise i den videre behandling av saken.

Det er en viss presendens for handlingen. I Tyskland ble en lignende klage tatt til følge og medførte enkelte endringer i den tyske exit-skatten. 

I en kommentar på Linkedin legger Aas til at han anser seg selv som et barn av velferdsstaten, men at han ikke er i stand til «å betale mer i skatt enn han er verdt, og kanskje noensinne blir verdt i dette livet. Om Daily-aksjene blir verdt noe i fremtiden, så gleder jeg meg til å bidra», sier han.