investeringer
Seriegründer og investor Henrik Lie-Nielsen frir til «formuende privatpersoner» for å få fart på kapitalmarkedet i Bergen
Selv er han hovedinvestor i to bergensselskaper der omsetningen har økt fra 20 til 400 millioner kroner på syv år.
Seriegründer og investor Henrik Lie-Nielsen i Bergen.
Arkivfoto: Per-Ivar Nikolaisen
I forrige uke delte de to Oslo-baserte investorene Henrik Hatlebrekke og Kjetil Holmefjord i Sondo at de aldri hadde investert i et selskap fra hjembyen Bergen.
Hatlebrekke beskrev næringslivet i Bergen som «litt sidrumpet».
Innovasjon-professor Bram Timmermans sa det var mer attraktivt å etablere seg i Oslo og utlandet enn Bergen, og fyrte av at han heller vil se mer investeringer i nytt næringsliv enn i fotballbaner.
Henrik Lie Nielsen er også bergenser og investor, bosatt i Bergen. I 2019 skrev Shifter om seriegründeren hadde investert i 20 selskaper og skapt tech-spiral i Bergen.
– Stemmer virkelighetsbildet til Hatlebrekke? Er næringslivet sidrumpet?
– Jeg er tildels enig i det. De store privateide virksomhetene i Bergen operer i tradisjonelle bransjer og mitt inntrykk er at det er relativt begrenset teknologikompetanse i de klassiske vestlandsnæringene - hvilket gjør at det kanskje skorter litt på forståelsen for hvordan teknologiinvesteringer viker. Teknologi er jo typisk «asset light» med kontantstrømmer som ligger litt frem i tid. Det er et annet regnestykke enn skip, rigger, bygninger og laksekonsesjoner, sier Lie-Nielsen.
Han investerer i fintech-selskaper gjennom investeringsselskapet Amp Eleven.
Selskapet har selskaper for over én milliard i porteføljen.
– Stiller ikke med handikap
Lie-Nielsen mener det er ok tilgang på kapital i tidligfase i Bergen, og at gode caser i Bergen ikke stiller med noe handikap i forhold til Oslo. Han trekker også frem at det er «et relativt aktivt englemiljø og flere formuende privatpersoner har puttet penger i tidligfase-fond».
– Mitt inntrykk er at det underliggende finnes en positiv trend med økt interesse for tidligfase-investeringer som har pågått lenge og som etter all sannsynlighet kommer til å fortsette, sier Lie-Nielsen.
Han mener de virkelig store utfordringene både i Bergen og Norge ellers er å hente store penger, i hundremillionersklassen, men også på tidligfase-siden mener han noe kan forbedres:
– Jeg ønsker meg flere profesjonelle investeringsmiljøer med fokus på tidligfase, tech og vekstselskaper. For å få til det trengs det nok at flere formuende privatpersoner allokerer litt mer til tidligfase. Og ikke minst burde staten økt Investinors fond-i-fond investeringsramme vesentlig og slik bidra til etableringen av flere slike miljøer. Det siste ser tilsynelatende ut til å være en utopisk drøm med dagens regjering som i forslaget til statsbudsjett gikk motsatt vei og strupet bidraget til Investors fond-i-fond-mandat.
I fjor skrev Shifter om konsulentjeger Henrik Lie-Nielsen og lanseringen av Born Digital - som investerer i konsulentbransjen.
– Kan fint bygges fra Bergen
– Investeringsselskapet vårt forsøker å være aktivt engasjert i det som skjer i tech-Bergen. Vårt investeringsunivers er hele Norden og vi ser definitivt på caser fra Bergen når de dukker opp. Vår erfaring er at kvaliteten på teknologikompetansen i Bergen er høy og at det er fint mulig å bygge både nasjonale og internasjonale teknologiselskaper med utgangspunkt i Bergen, sier Lie-Nielsen.
Av Amp Elevens seks hovedinvesteringer er to lokalisert med Bergen som hovedkontor, Stacc og Kravia.
Stacc er et av Bergens største programvareselskaper med over 300 millioner i omsetning innenfor bank- og finansbransjen i Norden. Selskapet har sitt utspring og hovedkontor i Bergen, og har i tillegg kontorer i Oslo, Stockholm, Skövde og Århus.
Inkassostartupen Kravia har også hovedkontor i Bergen. Selskapet leverer tjenester både i Norge, Sverige og Finland.
– For syv år siden omsette disse to selskapene til sammen for rundt 20 millioner kroner. I dag omsetter de for 400 millioner og det er bare begynnelsen, sier Lie-Nilsen.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.