Karriere

Seriegründer stiller et krav i jakt på nytt prosjekt: – Jeg vil ikke sitte døgnet rundt på Teams 

Anders Waage Nilsen sluttet nylig i stillingen som bærekraftsjef i Cowi. 

Klare tanker: Anders Waage Nilsen mediterer, her på et isflak.
Publisert Sist oppdatert

– Alt har sin tid. Tiden min i Cowi ble lærerik, spennende og dessverre nokså kort, skriver Anders Waage Nilsen i et innlegg på LinkedIn. 

Innlegget har fått stor respons. Heiaropene renner inn. 

I august i fjor skrev Shifter at Waage Nilsen omfavnet konsernlivet og signerte for konsulentselskapet Cowi

Waage Nilsen forteller at Cowi har gjort en omfattende omorganisering og at rollen som bærekraftsjef Norge forsvinner og erstattes av sektororientert bærekraftledelse. Med en eventuell ny rolle ble det ikke aktuelt å bli værende. 

– Tiden din i Cowi beriket oss med med nye vinklinger på *etablerte* tankesett. Du har en fantastisk evne til å forenkle komplekse problemstillinger, og når du har en misjon går du på, skriver administrerede direktør Birgit Farstad Larsen i Cowi under innlegget. 

Ute: Når skal Anders Waage Nilsen finne ut hva som skal bli hans neste primærprosjekt, er han bevisst på at det skal passe med livsstilen hans.

Medie- og techgründer 

Den tidligere journalisten har vært en fremtrende person i gründermiljøet gjennom etablieringer av selskaper i ulike bransjer - deriblant sportsmagasinet Fri Flyt, teknologibyrået Netlife, søppelskapet Carrot og startupfabrikken New

I 2022 solgte han seg ut av New og gikk over til å være uavhengig «grønn» forretningsuvikler innen eiendomsteknologi og bioøkonomi. 

Waage Nilsen takker ledere og kolleger i Cowi for samarbeidet og understreker at «den rådgivende ingeniørbransjen spiller en nøkkelrolle i grønn omstilling». 

Fremover skal han bruke tiden på styreverv i Raftostiftelsen og Vestlandsforsking, i tillegg til å være støttespiller for tre ulike oppstartsselskap. 

Det er Down to earth (tidligere Norsk Karbonlagring) som jobber med karbonlagring, Reddel - startup innen sirkulærøkonomi og det grønne reiselivsselskapet Njord

– Hvordan var det å jobbe i et stort etablert selskap versus i oppstartsbedrifter? 

– Det har vært veldig interessant. Jeg følte meg ikke som en fremmed fugl. Jeg har lært mye om kraften som ligger i en god organisering. Cowi har et velsmurt maskineri og er gode på kvalitetssikring. Jeg har også lært mye om meg selv. Jeg har lært at folk er folk overalt man jobber. Før hadde jeg satt opp et skille mellom corporate og gründerselskaper. Nå har jeg lært at det handler om tillit og relasjoner også i corporate. 

Han oppfordrer gründere til å være åpen for å jobbe i større etablerte bedrifter. 

– Ikke heng deg opp i identiteten som gründer, men fokuser heller på hvilke problemer du ønsker å løse. Bli bevisst på hvem du er som menneske, bak rollen. 

Han mener personer med startup-erfaring har mye å lære større bedrifter. 

– Større selskaper kan lære av metodikken til startups og lære av startups sin kultur for brukerorientering og smidig forretningsutvikling. Evnen til å håndtere endring blir et viktig konkurransefortrinn fremover, sier Waage Nilsen. 

Bandbildet: Anders Waage Nilsen spiller perkusjon i bandet Kommode.

Spør hva verden trenger 

Han vil også bruke tid på samtaler med folk, og til å kjenne etter hva han vil og «hvilke initiativer er det egentlig verden trenger».  

– Det jeg vet, er at jeg skal bruke stemmen min, og at jeg skal uttrykke meg autentisk. Jeg føler tiden er inne til å gjøre skriving til noe mer enn et hobbyprosjekt, og kjenner den slumrende mediegründeren i meg har begynt å røre på seg.

– Kan du utdype hva du mener med den slumrende mediegründeren? 

– Da vi gründet Fri Flyt var det ikke bare et medieselskap, men et fellesskap - basert på felles verdier og drømmer. Vi beskrev Fri Flyt som et et slags leirbål, det ble veldig kraftfullt. Den erfaringen sitter litt i meg. Det er et bevis på at media kan fungere som brobyggere mellom mennesker og kan mobilisere og ha en visjon, og ikke bare være en nøytral formidler av informasjon, sier Waage Nilsen. 

Tankene rundt media er knyttet til engasjementet for befolkningen i Gaza. Han har skrevet mange tekster de siste ni månedene, og var blant initiativtakerne til Lederoppropet for menneskerettigheter

Fremover har han lyst til å utforske hvordan nye mediemodeller kan bygge bro mennesker i en lærende samtale, ikke bidra til mer fragmentering.

– Akkurat nå ønsker jeg bare å utvikle tenkningen min om dette, treffe folk med lignende visjoner. Den langsiktige planen er å skape fellesskap for mennesker som vil utforske nye ideer om tiden vi lever i. Verden rundt oss trenger dype endringer, sier Waage Nilsen. 

Hele mennesket: Anders Waage Nilsen vil ikke bare sitte foran en skjerm. Han vil også ha mulighet til å for eksempel klatre.

Skal finne primærprosjekt

Han vil bruke tid på å finne ut hva som skal være hans primærprosjekt fremover. Det må være noe som lar seg kombinere med livsstilen han ønsker. 

– Jeg vil ikke ha en livsstil som gjør at jeg sitter på Teams døgnet rundt. Vi må forholde oss til hverandre som hele mennesker, puste med magen, være tilstede i dette forunderlige livet. 

– Hva gjør du for å leve? 

– Jeg er mye i naturen med venner og familie, klatrer og står på ski, spiller litt musikk i konstellasjoner, og prøver å meditere litt. Jeg prøver å bli et klokere menneske - det er poenget med alt jeg holder på med.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.