Kapital

Shifters dypdykk viser at Strise var et lyspunkt: Blytung start på høsten for startups på kapitaljakt

70 prosent ned fra samme tid i fjor, viser vår kvartalsrapport over investeringer. Men VC-fondene har hentet milliardbeløp til gamle og nye fond så langt i år.

CEO Marit Rødevand og «founder associate» Michelangelo Pagliara i Strise var en av få vinnere i det siste kvartalets investeringsmarked.
Publisert Sist oppdatert

Sensommeren ble blytung i kapitalmarkedet for startups. I tredje kvartal 2023 registrerte Shifter 52 kapitalinnhentinger i norske startups tilsvarende 1,1 milliarder kroner til en gjennomsnittlig verdsettelse på 210 millioner kroner.

Det må sammenlignes med tallene fra samme tid i fjor. I tredje kvartal 2022 registrerte Shifter 79 kapitalinnhentinger i norske startups tilsvarende 3,6 milliarder kroner til en gjennomsnittlig verdsettelse på 350 millioner kroner. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Nedgangen i frisk kapital inn til selskapene er totalt på 70 prosent. Det er også et kraftig fall fra de 2,7 milliardene som ble hentet i Q2 2023.

Så langt i år har unoterte startups hentet 7,1 milliarder kroner. På samme tid i fjor var totalen på 12,4 milliarder. Totalt er det sprøytet inn 42 prosent mindre kapital så langt i år sammenlignet med i fjor. 

Gammelt programvare-selskap med største runde

Det begynner å bli lenge siden sist det skjedde, men et selskap som produserer programvare med grønn profil, hadde kvartalets største runde. Metizoft som ble startet av gründer Gry Cecilie Sydhagen i Fosnavåg tilbake i 2006, skal gjøre shippingbransjen mer bærekraftig. Det skjer gjennom programvare som følger med på rapporteringskrav og dokumentasjon av farlige stoffer om bord i skipene. I runden på 160 millioner kroner kom blant annet Nysnø inn som investor. 

Ellers fikk elektriske båter et løft med kapitalinnsprøytingen på 125 millioner i Hydrolift Smart City Ferries. Primus motor Bård Eker deltok også i runden. 

Simuleringsverktøyet Simli skal hjelpe folk med å trene på sosiale situasjoner. I denne perioden hentet de 11 milliner fra blant annet Antler, Birger Magnus, det nye investorkollektivet Fellow Fools og MP Pensjon

Skyfall var blant de mest aktive investorene i kvartalet med investeringer i AI-utviklerverktøyet Databutton sammen med Maki.vc og i Roadshow som matcher investeringsteser med gründeres strategier. I den siste gikk de sammen med Alliance

Skyfall investerte også i Optio Incentives, som hentet 45 millioner til å bygge videre på løsningen for rådgivning om og styring av opsjoner. Optio ble i den siste runden verdsatt til hele 400 millioner kroner. 

Unlisted som utvikler en plattform for unoterte selskaper kunne fortelle om en kapitalinnsprøytning fra en rekke prominente Stavanger-investorer, blant annet Skagenfond-gründer Åge Westbø og investeringssjef i TD Veen, Øyvind Schanke.

Atomico investerte 89 millioner i Strise

Den kanskje mest profilerte runden var det Strise som stod for. Strise hjelper blant annet banker med antihvitvasking og KYC (kjenn din kunde).

Da fintechen hentet 115 millioner fra blant andre London-baserte Atomico ledet av Skype-gründer Niklas Zennström, og hvor også finske Maki.vc deltok, ble prisen satt til 500 millioner kroner etter penger. 

Atomico investerte 89 millioner, mens Kjetil Holmefjord og Henrik Hatlebrekkes Sondo Capital forsvarte eierposten sin på 4,5 prosent i selskapet.

Kvartalets mest dramatiske runde må sies å være Wiski Capitals konvertible lån til Easee hvor verdsettelsen - på det som for bare ett år siden ble spådd å bli Norges neste enhjørning, trolig ble barbert med over 90 prosent. 

Færre megarunder

Det er noen åpenbare grunner til at fallet i rapporterte kapitalinnhentinger og beløp er ekstra tungt i dette kvartalet. Det ble gjennomført, og registrert av oss, mange flere runder i fjor. Samtidig var en del av disse rundene var veldig store, som for eksempel shipping-data scaleupen Xeneta og Oda som fikk inn et konvertibelt lån (som senere ble konvertert i forbindelse med da Oda lukket runden sin senere på året). Disse to alene utgjorde nesten 1,4 milliarder kroner. 

I tillegg var det flere større runder i strøm- og energiselskaper som dro opp totalen, blant annet eSmart Systems og ZEG Power. Så langt i år, og i takt med fallende strømpriser, har det vært mer stille rundt denne typen energi/miljø-selskaper. 

Nedgang for såkorn også

Men i brudd med trenden ellers, er det et lite lyspunkt i de mindre rundene.  I kategorien for selskaper som har et ferdig produkt og kunder, såkalt Serie A, ble det i tredje kvartal 2023 hentet inn rundt 450 millioner i 18 runder. Det var bedre enn på samme tid i fjor.

Samtidig var det en betydelig nedgang i rapporteringen av både antall og totale beløp for såkorn- og presåkorn-runder. 

Totalt har Shifter registrert 125 millioner inn gjennom 13 såkorn-runder og 37 millioner i 6 presåkorn-runder i Q3 2023. Vi har også definert 10 millioner som brofinansiering, altså totalt 622 millioner kroner. Til sammenligning ble det hentet nesten 900 millioner i mindre runder i samme periode i 2022. Nedgangen er på 30 prosent for segmentet. 

VC-fondene jakter kapital

For at startups skal få kapital, må VC-fondene få penger fra sine investorer igjen. Frykten blant VCene har lenge vært at denne kilden tørke inn.

Det er ikke sikkert det står så aller verst til. Så langt i år har flere kjente VC-investorer gjort det kjent at de har fått inn betydelige summer i sine nye og eksisterende fond. 

En gjennomgang som Shifter har gjort viser at 15 investor-miljøer med aktivitet i Norge har offentliggjort 16,7 milliarder kroner i kommittert kapital så langt i år. 

Av dette er 13 milliarder PE-fondet Verdane som strengt tatt ikke investerer mye i norske startups. Managing partner Bjarne Kveim Lie har uttalt at Verdane har investert rundt en milliard i Norge hvert av de siste årene, stort sett i scaleups og mer modne unoterte selskaper. 

Ser man bort fra Verdane, peker Sandwater seg ut med å ha nådd 750 millioner kroner i sitt første fond. Antler har åpnet sitt Nordic Fund II med en start på 570 millioner på veien mot taket på 1,5 milliarder kroner. 

Og Gunnar Sellæg og Jostein Pettersen kunne i august rapportere at de var halveis til milliarden i sitt nye fond Core Eqty.

Sondo Capital har trolig en forvaltningskapital på over 230 millioner nå, etter å ha fyllt på med nye 50 tidligere i år.

I snitt er fondene som har oppgitt et mål på forvaltningskapitalen de vil hente, over halveis på veien til dette målet.