Danske Asgeir Hattel, daglig leder i Signicat og Johan Sörmling, daglig leder i Encap Security (innfelt).
Danske Asgeir Hattel, daglig leder i Signicat og Johan Sörmling, daglig leder i Encap Security (innfelt).

Signicat identifiserer perfekt partner og kjøper tilbake norsk teknologi fra USA

Da to norske selskaper blir til et i en litt uvanlig autentiseringsfusjon, er det med med en dansk og en svensk ved roret.

Publisert

– Det er ikke hver dag man flytter en teknologbedrift hjem til Norge. Det er noe vi synes er verdt gjøre litt stas av, sier Johan Sörmling, daglig leder i Encap Security, selskapet som blir kjøpt opp av Signicat.

Eller flytter og flytter. Det er eierskapet som flytter hjem. Encap Securitys ansatte (i dag er de 17) har vært hjembyen Oslo tro siden starten.

Ble solgt til USA

Historier om norske teknologiske suksesser handler ofte om selskaper som ender med å bli solgt til utenlandske eiere. Denne er egentlig ikke et unntak.

Oslo-selskapet Encap Security ble grunnlagt i 2006 som en spin-off fra et prosjekt norske banker gjennomførte for å skape en programvarebasert, mobil autentiseringsløsning.

Ti år etter starten kom det amerikanske selskapet Allclear ID på banen. Gründeren Bo Holland hadde en visjon om å bygge et et identitetsnettverk inspirert av Norge og Sverige, og fant ut at det lille norske selskapet Encap kunne levere den beste løsningen av sterk kundeautentisering.

Et kapitalsterkt Allclear bestemte seg for å kjøpe den lille norske selskapet og legge beslag på teknologien. Dermed så visen ut til å ende som den pleier, med at et amerikansk selskap kjøper norsk teknologi.

Allclears store visjon om et amerikansk nettverk slo aldri riktig til, av ulike grunner. Den lever likevel videre i nedskalert form og rettet inn mot helsesektoren, så tross salget vil Allclear fortsatt være kunde av Signicat.

– Vi skal hjelpe dem å bygge et ID-nettverk for helsesektoren inspirert av den skandinaviske modellen, sier Johan Sörmling, daglig leder i Encap Security.

Svenske Sörmling har vært med på nesten hele reisen. Han begynte som utviklingssjef i 2011, men tok over sjefsstolen så sent som i januar i år, da Thomas Bostrøm Jørgensen sluttet etter ti år som sjef for Encap og gikk videre til rollen som daglig leder i videoteknologiselskapet Appear.

Med nedskalerte visjoner var Allclears behov for fortsatt eierskap ikke like stort.

Om fremdriften for digitale ID-løsninger i USA ikke har gått på høygir, har det skjedd desto mer i Norge.

Signicats digitale løsninger for identifisering, signering, innrullering og KYC har hatt en gjennomsnittlig organisk vekst på omtrent 40 prosent i året i mange år. Det førte selskapet inn på plass 854 på Financial Times sin liste over Europas raskest voksende selskaper i 2020, som et av åtte norske bidrag.

Godt kjent med hverandre

Dermed var det duket for en litt annen ende på visen denne gang.

Signicat var godt kjent med Encap Security, etter å ha vært nære samarbeidspartnere og brukere av selskapets biometriske SCA-løsninger i ti år.

– Encap Security var forut for sin tid da det ble grunnlagt. De tilbød mobilbasert autentisering selv før smarttelefoner ble mainstream, og har holdt seg i front siden da, sier danske Asgeir Hattel, daglig leder i Signicat.

– Vi har jo en ganske så komplett digital id-løsning med alt fra onboarding til identifisering og signering, vi har til og med en mobil ID-løsning. Den puslebiten vi har manglet er den mobile autentiseringen, og den får vi nå med Encap, legger Hattel til.

I en verden der stadig flere forbrukere går «mobile first» blir det stadig viktigere å kunne tilby sterk kundeautentisering fra mobilen og helst også via biometriske løsninger som ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk. Hattel peker på at markedet for passordfrie løsninger vokser kraftig, og gir forbrukere og bedrifter bedre brukervennlighet samtidig som de beskytter dem mot risiko og svindel.

– En styrke med Encap, er at de har et mobilt SDK (software development kit red. anm) som gjør det enkelt for våre kunder å integrere dette i deres egne løsninger, sier Hattel.

Rask oppskalering

Heller ikke Hattel har veldig lang fartstid i sjefsstolen. Han har vært daglig leder i Signicat i 18 måneder og kom inn da Nordic Capital tok over som hovedeier.

Gründeren Gunnar Nordseth hadde en dialog med ventureselskapet og meldte at han ønsket seg tilbake til røttene. Dermed tok han et skritt tilbake og ble Chief Innovation Officer i selskapet.

Hattel tok over og har påbegynt en rask oppskalering av selskapet der kjøpet av Encap inngår som en viktig del.

– Sammen befinner vi jo oss i en del av markedet man kan kalle «digital indentity», som vokser med tosifrede tall, på grunn av flere ting. Sluttbrukerne vil mer og mer på nett samtidig som sikkerhetskravene blir større på tvers av de europeiske land på grunn av antihvitvaskingskrav og PSD2, sier Hattel.

Det gjør at Hattel ser for seg at den organiske veksten vil holde seg på rundt 40 prosent også i 2021.

– Inkludert omsetningen fra Encap regner vi med å passere 600 millioner kroner i år, sier Hattel.

Hvor mye Signicat betaler for Encap Security vil verken Hattel eller Sörmling si noe om.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer

Powered by Labrador CMS