Silje Vallestad og Frank Cato Lahti satser sammen.
Silje Vallestad satser på billigboliger av resirkulert plastsøppel: Nå har selskapet landet avtale med FN
Gründer Frank Cato Lahti fra Vardø vil løse boligproblemer og avfallsproblemer på en gang. Med seg på laget i Othalo har han fått med seg gründerprofilen Silje Vallestad.
Denne uken ble det kjent at det norske oppstartsselskapet inngår et partnerskap med FN. Othalo har utviklet en patentert teknologi som gjør det mulig å produsere bygningselementer av 100 prosent resirkulert plast. Elementene låses inn i hverandre, og basert på en serie av moduler kan en rekke design og bygningstyper settes opp.
Annonse
Teknologien er blitt utviklet i partnerskap med Sintef siden 2016. Selve selskapet ble imidlertid først i 2019 startet av bygningsingeniøren Frank Cato Lahti fra Vardø. I fjor kom den kjente gründerprofilen Silje Vallestad inn som styreleder, kjent fra blant annet Bipper Communications og Futuretalks.
Møttes på konferanse
Vallestad kom i kontakt med Frank Cato Lahti gjennom Acceler8 og organiseringen av Game Changers-konferansen, der storfondet Horizon Ventures var blant partnerne. Gründeren var en av flere som deltok på pitchedagen.
Annonse
– Det ble veldig klart for meg hvilket kjempebehov det er for boliger, langt større enn jeg visste fra før, sier Vallestad.
Hun viser til hvordan urbanisering og velstandsøkning bidrar til at det fremover vil bli brukt store summer på å gjøre slum om til moderne boligområder i utviklingsland.
– Å møte denne utfordringen på gamle måten med mur- eller trebygg er umulig. Det vil gå for sakte og blir for dyrt. Man må finne systemer som gjøre det mulig å masseprodusere, og det er et krav om at dette skal være grønn teknologi.
Mange muligheter
Annonse
Mulighetene for bruk av teknologien er mange, ifølge Vallestad, og selskapet ser for seg hvordan man kan bygge trygge boliger for flyktingeleire, mobile kjølelagre for mat og medisiner, skoler og sykehus. Nå i første omgang ligger hovedfokuset på produksjon av «affordable houses».
Vallestad viser til at nesten en milliard mennesker bor i slumområder i dag. I Afrika sør for Sahara alene er behovet for lavkostboliger hele 160 millioner enheter og ventes å øke til hele 360 millioner innen 2050 som følge av rask urbanisering. FN, Verdensbanken, nasjonalstater og en rekke andre aktører er svært opptatt av å sikre trygge og moderne boliger til verdens fattigste.
Annonse
Sirkulærøkonomi
Samtidig sliter afrikanske land både med eget plastavfall og har arvet tonnevis med søppel fra vestlige land, og konseptet kan således være ledd i en sirkulærøkonomi.
Annonse
- En 60 kvadratmeters lavkostbolig gjenbruker åtte tonn med plastsøppel. Tusenvis eller millioner av hus vil gjøre kraftig innhogg i søppelbergene. På toppen av det hele kan det skape mange arbeidsplasser. En lav-teknologi fabrikk med kapasitet til produksjon av 2800 boliger i året som settes opp lokalt i forbindelse med et byggefelt, vil estimert sysselsette omtrent 3000 mennesker i alle ledd av produksjonen - fra plastplukking til oppsett av ferdige bygg, hevder Vallestad.
Holmenkollen-arkitekt
Fortsatt er det en god vei å gå før produktet slippes i det kommersielle markedet. Othalo skal over de neste 18 månedene ferdigutvikle første serie av bygningselementene og designe de første lavkostboligene. Målet er å være klar med piloter i Norge og tre andre land neste høst, for så å starte masseproduksjon i første del av 2022.
Med seg på laget har selskapet den internasjonalt kjente arkitekten Julien De Smedt som blant annet står bak Holmenkollen, samt Aarbakke Innovation på industridesign.