Nytt om navn
Skal preppe det offentlige til å samarbeide med startups: – Må tørre å satse på innovasjon
Øystein Sørhaug går fra Helse Bergen til å bli innovasjonspådriver.
– Det offentlige kjøper for 750 milliarder kroner i året. Vi skal legge til rette for at det offentlige og private skal finne sammen og skape mer innovasjon – ved hjelp av innovative offentlige anskaffelser, sier Øystein Sørhaug.
Han ble nylig ansatt som innovasjonspådriver i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) for å jobbe med innovative anskaffelser på Vestlandet.
Hans oppgave blir med det å blant annet preppe det offentlige til å samarbeide med private aktører, som oppstartsbedrifter.
LUP jobber altså for at bedrifter og offentlige virksomheter sammen skal løse fremtidens utfordringer. De eies av Innovasjon Norge, KS, Forskningsrådet og NHO.
Aktøren beskriver en innovativ anskaffelse som der offentlig kjøper går i dialog med markedet før anskaffelsen, formidler behovet og overlater løsningen til leverandørene.
Programmet har mer enn 200 gjennomførte og pågående innovative anskaffelser.
Nytt på Vestlandet
Totalt har LUP 15 innovasjonspådrivere over hele landet. De jobber geografisk i tillegg til i fagteam.
Til nå har ikke Vestlandet hatt egen LUP-rådgiver, men har blitt dekket inn fra sørlandskontoret.
Sørhaug får nå kontorplass sammen med NHO Vestland, og blir med i det nasjonale fagteamet for helse.
Han kommer fra stillingen som spesialrådgiver i Helse Bergen, der han har jobbet i seksjon for e-helse og i seksjon for forskning og innovasjon. Tidligere har han jobbet som næringssjef i Lindås og Austrheim, forsket på innovasjon og næringsutvikling, og jobbet som forretningsutvikler.
Må være åpen for å ta imot bedrifter
– Det er veldig viktig at offentlige aktører ikke avgrenser seg og låser seg for mye, men er åpen for å ta imot bedrifter og bedriftssamarbeid, sier Sørhaug.
– Hva ser du som den største utfordringen for å få dette til?
– Det er veldig sektoravhengig. Helse har for eksempel en del barrierer som man gjerne ikke ser i andre bransjer. Mye handler om samhandling og tillit. Man må tørre å satse på innovasjon og involvere leverandørene tidlig. Jeg ønsker et mer ryddig og systematisk samarbeid mellom privat og offentlig. Jeg håper å generere konkrete prosjekter, som forhåpentligvis blir store, og vinn-vinn for begge parter, sier Sørhaug.
Han trekker frem helsetech-bedriften Retrams som et eksempel, der det offentlige hadde et problem som ble løst av en privat bedrift.
Retrams har utviklet en skanner som identifiserer millioner av operasjonsutstyr ved sykehus. Haukeland universitetssjukehus har nå kjøpt inn flere skannere. Shifter møtte nylig gründer Stein-Asle Øvrebotn og fikk se hvordan skannerne fungerer.
Sørhaug ønsker flere av nettopp slike samarbeid.
– Jeg har veldig lyst til å ha mange anskaffelser. Vi vil oppfordre alle offentlige behovseiere som har problemstillinger - ting som er dyrt og vondt i dag - til å tenke innovasjon, sier Sørhaug.