KRYPTO

Skandalen som rammer krypto-bransjen: – Dette er et godt case for regulering

En realitetsorientering og nødvendig utsiling av de useriøse, ja, men FTX-kollapsen er langt fra enden på visa for krypto, mener norske kjennere av bransjen.

Publisert Sist oppdatert

En av verdens største kryptobørs kollapser. FTX og dets grunnlegger Sam Bankman-Fried insisterte lenge på at alt var i skjønneste orden, men lekkasjer tidligere denne uken kunne tyde på at selskapet og dets største støttespiller Alameda Research (også kontrollert av Bankman-Fried) var i dype vanskeligheter.

Rykteflommen og lekkasjene fikk kunder til å trekke verdier ut av børsen en masse, noe som førte til ytterligere press og en skikkelig likviditetskrise for selskapet.

En foreslått redningsplan, som innebar at storebror, konkurrent - og investor, verdeneneren Binance, skulle kjøpe opp FTX, gikk også fløyten. Selv om selskapet og gründer Changpeng «CZ» Zhao først sendte positive signaler og inngikk en ikke-bindende avtale om oppkjøp, ble planen skrinlagt under «due diligence»-prosessen.

Hittil er lite konkret informasjon gjort offentlig, men helomvendingen skal ifølge en uttalelse fra Binance, gjengitt av Axios, dreie seg om misbruk av FTX-kundenes midler og en etterforskning fra amerikanske myndigheter som er på trappene. «Problemene er utenfor vår kontroll og evne til å hjelpe», heter det i uttalelsen. Dermed ligger det an til at kundene til FTX kan tape milliardverdier, og de store kryptovalutaene stuper.

– Dette er også et godt case for regulering, selv om mange i miljøet er uenig i det, sier Liv Freihow, som for tiden jobber med forretningsutvikling og fintech i Startuplab.

Tre kjerneverdier

For ikke lenge siden sa hun opp jobben i den norske kryptobørsen Norwegian Block Exchange (NBX), fordi hun så ulikt på veien vider enn det selskapet gjorde. Hun er imidlertid fortsatt overbevist om at krypto vil spille en rolle i fremtiden.

– Dette «bear»-markedet har vart i et godt halvår, og jeg tror man vil fortsette å se en utvanning av aktører. Det har nok vært for mange aktører på banen, og da får du noen useriøse, sier Freihow.

Hun spår at en del aktører vil forsvinne i dragsuget av FTX-skandalen.

– Forhåpentligvis gjenoppstår industrien med de seriøse, hvor sikkerhet, ryddighet og «compliance» er kjerneverdier. Det handler om kundens tillit.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Frihow sluttet som følge av uenigheter med ledelse. Det stemmer ikke.

Norske aktører som trygg havn

Freihow tror at hendelser som denne vil få ringvirkninger langt ut over selskapene som er involvert.

– Det gjør noe med oppmerksomhet rundt sikkerhet, rundt tillit, og man blir kanskje mer oppmerksom på hvilke alternativer som finnes for å oppbevare pengene.

Flere norske aktører har allerede opplevd at kunder har flyttet sine verdier over til dem, fra store internasjonale aktører. Andre har valgt å plassere pengene i såkalte «wallets», altså i en slags privat safe utenfor børs.

– Jeg har et veldig godt inntrykk av de norske aktørene på dette området, sier Freihow.

Alle sliter når kundeflukten tar fart

Magnus Jones, nordisk blokkjede- og innovasjonsleder i EY Tax & Law har fulgt nøye med på utviklingen rundt FTX Technologies, og konstaterer at det fortsatt finnes mange spørsmål som må besvares, før man med sikkerhet vet hva konsekvensene blir.

– Det er jo ingen som helt vet hva som har skjedd på bakrommet. Hva som finnes av midler på konto eller ikke, vil avgjøre hvor hardt kundene blir rammet, sier Jones da Shifter får huket tak i ham på Betalingsformidlingskonferansen i Oslo

At FTX ville få problemer da ballen begynte å rulle, var derimot åpenbart mener Jones.

– Uavhengig om det er en kryptobørs eller en klassisk finansinstitusjon, når folk står i kø til minibanken for å ta ut pengene, så sliter alle.

– FTX er en av verdens største kryptobørser. Er dette den største smellen for kryptoverden hittil?

– Det vil påvirke stort, uten tvil. At det ikke finnes noe sikringsfond eller myndigheter som kommer og redder kundene bidrar, men jeg vil likevel si det til en viss grad er midlertidig. Folk har ofte litt gullfiskhjerne og glemmer historien veldig raskt, sier Jones.

– Samtidig kan jeg ikke si jeg er overrasket heller, med de makrofaktorer vi har nå.

– Risikerer en krasj som dette å spille over på den vanlige økonomien?

– Kanskje, men trykker Putin på en knapp er det noe som påvirker oss mer, sier Jones,

Kryptomarkedet vil nå nye høyder

I likhet med Freihow, tror heller ikke Jones at en spektakulær krasj som dette, vil bety spikeren i kisten for kryptoens fremtid. Han mener det finnes alt for mange store aktører og sterke krefter som ser en fremtid i krypto. Alt fra at store norske banker begynner se på hvordan man skal rigge seg for å håndtere og motta kryptoaktiva, til at amerikanske giganter posisjonerer seg i litt mer i bakgrunnen av spilleplanen gjennom strategiske oppkjøp.

– Jeg er hundre prosent overbevist om at markedet tar seg opp igjen.

Hvor lang tid det kan ta har Jones ikke noen formening om, men når det skjer vil det være nok av mennesker som skal ta igjen det tapte, til at verdien på en bitcoin kommer til å passere 100.000 dollar.

– Og da kommer det en ny smell. Kryptoverden kommer til å fortsette å ha ekstreme bølgedaler, sier Jones.

Tror ikke norske kryptoselskaper er berørt

Bendik Norheim Schei i Arcane Crypyto konstaterer at det foreløpig er en meget kaotisk og uoversiktlig situasjon med mye rykter, og at bare tiden kan vise om kundene hos FTX får ut sine midler.

I e-post til Shifter skriver han at han tror kollapsen vil få minimal betydning for norske kryptoselskaper, men at det nok er mange internasjonale kryptoselskaper som kan ha tapt store summer.

Motta nyhetsbrev fra Shifter

Ja, takk!