Proptech

Skanska, Piscada og Simien etablerer nytt selskap 

De tre etablerer selskap for energiovervåking og driftsoptimalisering av bygg. 

Oppretter nytt selskap: Christoffer Hernæs i Skanska, Nicolai Dirdal i Simien og Torgeir Pedersen i Piscada.
Publisert

Skanska Norge, Piscada og Simien inngår strategisk samarbeid og har etablert selskapet SmartTune. 

Piscada utvikler skybaserte programvare-løsninger for drift, overvåking og analyse av tekniske installasjoner i bygg. Selskapet hentet 33 millioner i 2022. 

Skanska er ledende aktør innen bygg - og anleggsbransjen i Norge. Simien er ledende teknologiselskap for energiberegning av boliger og næringsbygg. 

Det nye selskapet skal tilby løsninger for overvåking og optimalisering av energibruk i bygninger, melder selskapene i en pressemelding. 

Formålet er å lukke gapet mellom den prosjekterte energiytelsen og den faktiske ytelsen til et bygg. Ved hjelp av skybaserte simulering i sanntid og maskinlæring skal SmartTune hjelpe byggeier å forstå hvor og hvorfor dette gapet oppstår. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– For Piscada er dette en fantastisk mulighet til å utvide vårt tilbud innen energistyring, sier Torgeir Pedersen, daglig leder i Piscada. 

– Ved å kombinere våre skybaserte løsninger med Skanskas bransjeerfaring og Simiens avanserte analyser, kan vi tilby noe helt nytt til markedet. Omsatt til energi, har byggeier fått et lavere energiforbruk i bygget sitt enn hva som har vært mulig tidligere. Dette som følge av mer innsikt i hvordan bygget fungerer og dermed bedre forutsetninger for å kunne «tune inn» bygget, sier Pedersen.

Simien ser også store fordeler ved samarbeidet. Selskapet vil i begynnelsen stå for den daglige driften i SmartTune og inneha rollen som teknisk prosjektleder.

– Vår ekspertise innen maskinlæring vil spille en sentral rolle i utviklingen av SmartTunes teknologi, sier Nicolai Dirdal, daglig leder i Simien.

– Vi har allerede installert en tilbakemeldingsmodul i signalbygget Vertikal Nydalen. Denne gir eierne svar på brukernes inneklimaopplevelser. Kombinert med simuleringsdata fra vårt beregningsprogram Simien PRO og reelle klima- og driftsdata fra Piscada, får vi et samlet datagrunnlag som analyseres i sanntid. Dermed har vi et unikt grunnlag for lære mer om bygget og optimalisere energibruken, sier Dirdal.

– Vi ser frem til å kunne hente ut kommersiell effekt gjennom å ta SmartTune videre fra et forskningsprosjekt til et etablert selskap sammen med våre partnere Piscada og Simien. Det er summen av de tre partenes unike kapabiliteter som gjør det mulig å realisere det kommersielle potensialet sier Christoffer Hernæs, direktør i Skanska, og styreleder i det nyetablerte selskapet.

– Å investere i innovative programvareselskaper med tydelige mål om å skape en mer effektiv og bærekraftig byggebransje er kompletterende for vår kjernevirksomhet, sier Hernæs.