skatt

Skatte-advokater tror på utvannet exit-skatt 

På mandag legges statsbudsjettet frem. Flere skatteadvokater tror høringsrunden om exit-skatt gir justeringer.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum under et besøk til Terningmoen leir, mars 2024.
Publisert

Dagens Næringsliv har spurt flere fremtredende skatteadvokater om å spekulere i hva som kan tenkes å skje med exit-skatten i det kommende statsbudsjettet som finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterer på mandag. 

Felles for alle er at de enten venter en justering av regelverket slik det ble innført fra mars nå eller innen årets slutt. 

– De tidligere foreslåtte endringene i exitskatten fikk så hard medfart i høringsrunden at vi håper regjeringen nå besinner seg og lar reglene være som de er. Iallfall bør plikten til å betale skatten selv om aksjene ikke realiseres frafalles, sier advokat Sverre Hveding i Selmer til avisen.

Advokat og partner Bettina Banoun i Wiersholm tror også på justeringer, men er ikke sikker på om forslag til skjerping av exitskatt vil komme neste uke.

– Vi ser ofte at slike prosesser gjerne gjennomføres uavhengig av budsjettet. Dersom skjerpelsene skal ha virkning allerede fra mars i år som varslet, må det imidlertid fattes lovvedtak før årsskifte, sier hun til DN.

Dette er de foreslåtte innstrammingene:

1. Skatteoppgjøret beregnes ved utflyttingstidspunktet 

Om du flytter fra Norge blir du skattepliktig for potensielle aksjegevinster du har opparbeidet mens du har bodd her. 

Oppgjøret blir utregnet og skal belastes som om du hadde valgt å selge aksjene ved det tidspunktet du flyttet. Kravet vil dermed gjelde uavhengig om du velger å realisere gevinstene eller ikke. 

Skattesatsen er den samme som for utbytteskatten, som i dag er på 37,84 prosent. Det er først når du har gevinster til en verdi over 500.000 kroner skattekravet slår inn. Regjeringen har også foreslått at skatten skal beregnes for gevinster tjent fra aksjesparekontoer og fondskontoer. 

Et sentralt poeng er altså at det foreslås å innføre skattekrav for alle verdier man har opparbeidet i landet, også urealiserte gevinster, for dem som flytter fra Norge. 

I dag er det nemlig slik at man kun betaler skatt på gevinster ved verdiendringer om man selger aksjene, dvs. realiserer gevinsten. Det samme gjelder om man velger å realisere gevinstene etter å ha flyttet til utlandet (fra 29. november 2022). 

2. Tre betalingsalternativer

Ved utflytting vil man i praksis få valget mellom tre betalingsalternativer: 

  • Betale skattekravet med en gang. 

  • Betale skatten i rentefrie avdrag årlig i 12 år. 

  • Betale skatten etter 12 år med renter. 

Man kan med andre ord utsette betalingen med inntil 12 år, men da med renter.

3. Utsettelsen bortfaller ved dødsfall eller realisering av gevinster 

Dersom man har valgt å utsette betaling, men dør etter å ha flyttet, vil utsettelsen bortfalle og skattekravet vil gå til skatteyterens arvinger (familie). 

Utsettelsen bortfaller også dersom man selger aksjene. 

4. Om du flytter tilbake frafaller skattekravet

Dersom du flytter tilbake til Norge før 12-årsfristen har utløpt frafaller skattekravet. 

Om du flytter tilbake til Norge, for eksempel etter fem år, vil du også få tilbakebetalt det du allerede har betalt om du fortsatt eier aksjene. 

5. Verdifall har ingen betydning

Tidligere ville skattekravet bli redusert dersom aksjene falt i verdi etter utflytting og ble solgt for en lavere verdi. 

Dette vil regjeringen  oppheve ved at skatteregnskapet gjøres opp ved utflyttingstidspunktet. Verdifall etter utflytting vil dermed ikke redusere skattekravet. 

Begrunnelsen er at verditapet ikke oppsto mens man bodde i Norge, og at det er gevinster av verdier opparbeidet mens man har bodd i Norge som skal komme samfunnet til gode. 

6. Fjerner beskyttelsen mot dobbeltbeskatning

Med samme argumentasjon vil regjeringen fjerne beskyttelsen mot dobbeltbeskatning. 

I dag kan man kreve reduksjon av skattekrav fra Norge på realiserte gevinster om man betaler skatt på de samme gevinstene til det landet man har flyttet til. 

Dette vil regjeringen også oppheve, slik at landet man har flyttet til må stå for eventuell skattereduksjon. 

Det er fortsatt kun skatteregningen for tiden man bodde i Norge som skal betales til Norge. 

7. Gjelder for flyttinger fra og med 20. mars

Regjeringen har også foreslått at innstrammingene skal gjelde for utflyttinger som blir og har blitt gjennomført fra og med 20. mars. 

Selv om forslagene nå kun er på høring, vil skattekravet slik det er foreslått dermed ha tilbakevirkende kraft om innstrammingene blir gjennomført. 

Regjeringen vil med andre ord forhindre at mange flytter ut for å slippe unna skattekravet i tiden før innstrammingene eventuelt blir gjennomført.

8. Oppsummert

Slik vil skattekravet kunne bli for de som flytter/har flyttet ut av Norge: 

  • For dem som flyttet før 29. november 2022 (dvs. før forrige regelendring) bortfaller fortsatt skatten etter fem år i utlandet. 
  • De som flyttet fra og med 29. november 2022 til 20. mars 2024 kan utsette betaling av skatt frem til realisasjon etter dagens regler. 
  • De som flytter fra og med 20. mars må betale senest innen 12 år etter utflytting, ved realisasjon innenfor 12-årsfristen eller ved skatteyters død, dersom innstrammingene gjennomføres. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.