Skiwo-sjef Gautam Chandna har fylt laptopen sin med logoer til alle selskapene i Skiwo-gruppen

Skiwo vil løfte datterselskapet Dipps fra fakturering til karriereutvikling: – Da har vi i praksis skapt et privat Nav

Med et folkefinansiert lån på syv millioner skal Skiwo ta datterselskapet Dipps fra automatisert fakturering og lønnsutbetaling til å bli et privat NAV.

Publisert Sist oppdatert

Litt i det stille har tech-selskapet Skiwo vokst frem som et slags Askeladden for frilansmarkedet.

Det som begynte med tolketjenesten TikkTalk i 2016 er blitt til en foretaksgruppe med fire selskaper. Skiwo eier teknologiplattformen og er morselskap til de andre tre selskapene, eller markedsplassene som daglig leder Gautam Chandna i Skiwo foretrekker å kalle dem.

  • TikkTalk er blitt til Salita, etter at selskapet med samme navn ble kjøpt i 2020. Men markedsplassen hjelper fortsatt bedrifter og offentlig sektor å finne frilansere som driver med tolking og oversettelser. Nå håndterer plattformen mer enn 8000 bestillinger per måned, og betaler over 1000 tolker med fokus på tolker sertifisert av IMDi.
  • Driv finner jobb til frilansere innen renhold. Det begynte som et konsept Skiwo tok frem til Orkla, under navnet Plusstid Home. Da Orkla valgte å gå ut av satsningen tok Skiwo over på egen hånd.
  • Det siste selskapet, og det som det nå satses stort på, er Dipps, som hjelper frilansere å få betalt for jobben de utfører uavhengig om de har et enkeltmannsforetak eller ikke. Et gig-økonomiens faktureringssystem, om du så vil.

Automatiserer fakturering

– Ideen kom fra de to andre selskapene, som begge hjelper frilansere med å finne oppdrag. Betaling har hele tiden vært en av utfordringene for frilanserne , forteller Chandna.

På den andre siden finns selskapene som trenger arbeidsinnsatsen til alle frilanserne. I dag har Dipps en rekke kjente navn som Foodora, Porterbuddy, Staffer og Fromber, pluss søsterselskapene Salita og Triv på kundelisten.

Om vi tar søsterselskapet Salita som eksempel. Med 8000 bestillinger i måneden og 1000 tolker på betalingslisten, betyr det at store mengder fakturaer som må håndteres hver måned og sjekkes opp mot beløp, tid og mva.

– Dipps fikser utbetalingene for disse selskapene. Vi får rapporter fra selskapene «dette er våre frilansere og dette er hva de skal få betalt». Frilanserne spør vi om de vi ha lønn eller fakturabetaling. Så automatiserer vi den faktureringsprosessen og betaler ut pengene, forklarer Chandna.

Kunnskap i begge retninger

Det betyr at Dipps sitter med kunnskap i begge retninger. Dermed kan selskapet også agere som formidler av arbeidskraft. Gjennom at Dipps har stadig kontakt med hver enkelt frilanser, kan selskapet sjekke Bank ID, førerkort og andre ting som kan viktig for en arbeidsgiver.

Ifølge Chandna betyr det at en startup som ønsker å etablere seg i en ny by, men mangler folk, kjapt kan finne frilansere og få verifisert at de har de rett kvalifikasjoner og identifikasjon. Chandna er nøye med å poengtere at Dipps ikke deler informasjon om frilansere som jobber for selskapets eksisterende partnere, men frilansere kan selv bygge sin egen CV på Dipps og bruke den til å finne fremtidige jobber

Det er dithen Dipps har kommet i dag. Det har allerede begynt å gi resultater. I januar i år bidro Dipps til Skiwo-gruppen med omtrent 500.000 i inntekter. I juni hadde det økt til 2,5 millioner kroner og Gautam Chandna sier at Dipps vil være en viktig forklaring til at Skiwo kan gå fra inntekter på 89 millioner kroner i 2020 til godt over 100 millioner i år.

Slike veksttall går ikke upåaktet hen. Skwio har en rekke kjente navn på investorlisten. Største eier med litt over 16 prosent er Founders Fund, der tungvektere som Geir Førre, Jon S. von Tetzchner og Eilert Hanoa har solide eier andeler. Opera-gründer von Tetzcher har så pass tro på sin tidligere ansatte Chandna at han eier ytterligere 10,22 prosent via sitt investeringsselskap Vivaldi Invest.

Styreleder Stein Jacobsen, Chandna selv og flere ansatte i Skiwo er også å finne blant storeierne. I tillegg står også Orkla og Wiski Capital, investeringsselskapet til laksearving Gustav Witzøe på aksjonærlisten.

Jakter på kommersiell direktør

Men dette er bare begynnelsen. Vi vil gjøre mye mer enn å bare løse betalingsproblematikken, sier Chandna og legger til:

- Frilanser er du gjerne i begynnelsen av karrieren eller når du jobber ekstra under studietiden. Men 50-70 prosent forsvinner etter et par-tre år. Det vet vi godt fra tolkefrilanserne i Salita. Men hva skjer da? spør Chandna.

Det er årsaken til at selskapet har lånt syv millioner kroner via Fundingpartner. Pengene skal brukes på styrke Dipps’ videre satsing. Viktigst er å få ansatt en kommersiell direktør, CCO.

Det er selskapet allerede godt i gang med. Chandna forteller at de har fått inn rundt 20 søknader og at omtrent tre fjerdedeler er fra folk med mer enn 15 års erfaring fra slike jobber.

Litt avhengig av kompetansen til den personen som endelig blir valgt, så skal de ansatte en nøkkelperson til. Det kan bli en CFO eller noe annet.

Resten av pengene skal gå til å skalere selskapet. For Skiwo og Dipps ønsker ikke bare å hjelpe til med faktureringen.

Det større målet er å hjelpe sine frilansere videre i karrieren. Så lenge de er registrert hos Dipps, er det mulig å ha styring på utdannelse og tidligere arbeidsgivere. Eller som Chandna utrykker det:

- Vi hjelper dem å bygge en CV som viser at de har jobbet og mottatt lønn. I tillegg jobber vi med partnere som tilbyr karriereveiledning.

Dermed er steget ikke langt til å begynne å hjelpe dem å finne en midlertidig jobb hos en av Dipps’ samarbeidspartnere.

Det siste trinnet er å skape en skikkelig HR-tjeneste som følger hjelper frilanserne på veien videre til en fast jobb

- Hvis vi klarer å gå fra å hjelpe unge mennesker å få betalt i sine første jobber, til å finne dem først midlertidige og etter hver faste jobber, da har vi i praksis skapt et privat Nav. Da kan dette bli skikkelig spennende, sier Gautam Chandna.