Gründer

Skulle bare male huset, ble robotgründere

EasyX har utviklet en robot som kan klatre oppover såpeglatte vegger. Denne uken skal de presentere ideen sin for investorer under One Ocean Week. 

Sindre Hansen (fra venstre) Jan Fredrik Gjærstad og Bård Hansen i EasyX, med vaskeroboten.
Publisert

Sommeren 2020 var alt stengt ned og det var knapt lov å reise på ferie. Da begynte både Sindre Hansen og Bård Hansen å male hver sine respektive hus i Åsane nord i Bergen. 

– Vi begynte å snakkes om at det måtte gå an å lage en robot som kunne male husene mer effektivt, sier Sindre Hansen, CEO og gründer i EasyX.

Som sagt, så gjort. De to kollegene utviklet en robot som både kunne gå vertikalt og male samtidig. Men det var vanskelig å finne et marked for det. De fant ikke betalingsvillighet for det i byggebransjen. 

Slik så den første prototypen til EasyX ut. Den klatret oppover husveggen.

– Endret retning

– Bygg har gjerne mye kriker og kroker, og vinduer og sånt. Det var litt vanskelig å komme til og det kunne lett bli litt søl også, sier Hansen. 

Han er vokst opp i bygden Fotlandsvåg i øykommunen Osterøy nord for Bergen. Her møtte han en sambygding og han fortalte om roboten. Sambygdingen Jan Fredrik Gjerstad hadde 20 års bakgrunn fra oppdrettsbransjen, og mente roboten burde være ideell for vasking av oppdrettstanker. 

– Vi endret retning og Jan Fredrik ble med i selskapet. Nå er han CCO, sier Hansen.

Her er roboten til EasyX i arbeid inne i et basseng.

Skal presentere for investorer

EasyX er et av selskapene som skal pitche på scenen under arrangementet 2030 Ocean under One Ocean Week i Bergen mandag. Totalt 60 norske og internasjonale investorer og 60 havselskaper vil være tilstede for å få med seg de 20 hotteste havstartupsene. 

Selskapet hentet 12 millioner i sin første kapitalrunde, og har totalt fått inn 18 millioner fra eksterne investorer – i tillegg kommer midler fra soft funding.

I fjor signerte selskapet kontrakter på totalt ni vaskeroboter til oppdrettsnæringen. Målet i år er å totalt komme opp i 50 kontrakter. EasyX har hatt roboter i drift siden mai 2024. I begynnelsen av april ble den første roboten til Mowi levert, som omtaler seg som verdens største oppdrettsselskap.

Laget animasjonvideo først

–I 2022 fikk vi laget en animasjonsvideo av hvordan produktet virker, før vi hadde laget selve produktet. Da Mowi så videoen, ønsket de å snakke med oss allerede dagen etterpå. Da måtte vi bare skynde oss å lage fullskala prototype, sier Hansen og ler. 

Mowi har vært med som pilotkunde siden 2022, og har spilt en sentral rolle i utviklingen av produktet slik det fremstår i dag.

Nå er de i en trio som leder selskapet, de to som skulle male huset og sambygdingen med det gode innspillet. 

Slik får de roboten til å klatre 

– Hvordan er det mulig å få en robot til å klatre oppover en vegg? 

– Ingen trodde vi skulle få det til. Det er såpeglatt inne i de tankene. Man kan skli til en stopper i sluken i midten, om man går på beina og det er litt helling. Det er som en skøytebane, og lett å skade seg. Kjerneteknologien bygger på undertrykk, der enheten suger seg fast til underlaget med en nedoverkraft tilsvarende 400 kilo. I tillegg benytter vi et beltemateriale med svært høy friksjon mot underlaget. Dette gjør at vi på tørre overflater kan frakte last på opptil ett tonn oppover karet. Selv på såpeglatte vegger kan vi ta med rundt 200 kilo, noe som gir rikelig med kapasitet. I tillegg har vi en sikringsline i tilfelle det skulle være tekniske problemer, sier Hansen. 

Til nå har slike oppdrettsbasseng blitt vasket manuelt, og selskapene har måttet sette opp stillaser for å komme til i høyden. Hansen forteller at et basseng kan være 40 meter langt og 15 meter høyt. Et basseng vaskes gjerne fire ganger i året, mellom hver gang det kommer ny settefisk. 

– Hva er målet fremover? 

– Vi skal hjelpe oppdrettsnæringen med å få vekk risikofylt arbeid i høyden og erstatte dette med roboter, men vi skal ikke begrense oss til akvakultur. Robotene våre kan også brukes til å vaske kjemikalietanker. Vi har også fått henvendelser om for eksempel å vaske mer enn 200 vindmøller, store bygg og skip.