økonomisk kriminalitet
Slår seg sammen mot direktørsvindel – vil dele data for å stoppe kriminelle
Bankenes kamp mot økonomisk kriminalitet har blitt bremset av personvernhensyn, men nå vil Finanstilsynet, Datatilsynet og finansnæringen dele data i jakten på kriminelle.
Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB.
Foto: Lise Aanes
– Det globale estimatet er vel at noe slikt som 500 milliarder dollar blir svindlet og hvitvasket i året. Det er 25 prosent av oljefondet vårt, for å sette det i perspektiv, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen til Dagens Næringsliv.
– Omfanget av betalingsstrømmer som går gjennom en bank som DNB er jo på størrelse med et par statsbudsjetter om dagen, legger hun til.
I fjor ble det forsøkt svindlet 2,5 milliarder kroner fra DNBs kunder. Banken stoppet 2,1 milliarder, men Braathen understreker behovet for bedre verktøy.
– Vi ser et potensial for å få bedre resultater gjennom datadeling, sier hun.
Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har i nytt rundskriv beordret bedre informasjonsdeling mellom politi, påtalemyndighet og andre etater, blant annet for bedre bekjempelse av økonomisk kriminalitet.
– I fjor meldte vi vel 3500 saker til Økokrim, med mistanke om saker på hvitvasking. Vi har ikke anledning til å dele, verken på tvers av infrastrukturselskapet knyttet til BankID, eller med andre, ikke med politiet. Hvis vi deler med Økokrim sentralt, kan man ikke dele med politiet lokalt, sier Braathen.