Nina Heir i Katapult Climate.

Slik blir Katapults nye storsatsing på klima: Hun skal investere i 10 til 14 startups i året

Akseleratorsjef Nina Heir spisser millionene mot gründere som vil løse klodens største problem.

Publisert Sist oppdatert

Da Selvaag-arving Tharald Nustad dro i gang Katapult-akseleratoren tilbake i 2017, favnet den bredt. Det som kunne krype og gå av selskaper som på en eller annen måte bidro til en bedre verden, ble invitert til å søke. Katapult har gjennom akseleratorene sine investert i 90 selskaper. Alt fra droner som overvåker landbruket, via delingstaxi for kvinner i Pakistan, til finansielle tjenester for sårbare grupper.

Likevel har en viss type selskaper gått igjen: Majoriteten av den totale porteføljen er å regne som klimastartups. Etter at Katapult lanserte sin Ocean-akselerator for en tid tilbake, kommer de nå med nok en ny vertikal – Katapult Climate.

Spesialisering

Etter fire år med en bred tilnærming, ser akseleratorsjef Nina Heir at økosystemet av startups og investorer er inne i en ny tid. Da Katapult startet opp, var det bare de spesielt interesserte som var opptatt av investeringer som handlet om mer enn bare mest mulig penger tilbake.

– En akseleratormodell knyttet til impact-investeringer var i seg selv en spesialisering, den gangen. Det er det fortsatt i manges øyne, det er jo et bittelite område sammenlignet med andre investeringer. Men de siste årene har tilfanget av nye akseleratorer og fond med fokus på impact økt vanvittig, sier akseleratorsjef Heir.

Hun viser til hvordan flere store venturefond har «impact» som et av sine kriterier for å investere.

– Ved å snevre oss inn tematisk, vil vi kunne tilby et enda bedre produkt til gründerne enn hvis det er en mer generell akselerator.

Slik vil de investere

Katapult har også sett at flere av investorene det er naturlig å samarbeide med, spisser seg inn mot vertikalene. Ved å spesialisere akseleratoren blir det dessuten lettere å knytte til seg industrien, slik at eksterne mentorer og rådgivere treffer bedre på deltagernes behov.

Likevel nøyer Katapult seg med å spisse bare litt. For innunder klimaparaplyen ligger flere egne vertikaler - både fornybar energi, smarte byer, mobilitet, karbonfangst, elektrifisering i produksjon og fremstilling av mat, og annen banebrytende teknologi som på en eller annen måte knytter seg til klima.

– Vi kunne snevret akseleratoren inn mer, men vi ønsker først å bli enda bedre kjent med dette landskapet, og hvilke gode investeringsmuligheter som ligger innenfor dette området.

Heir påpeker at det tross alt er mange synergier innenfor det området som kalles «klima», og viser til et eksempel fra transport og fornybar energi - der ladestartups som Zaptec og Easee er bare to av mange.

Disse går ut

Samtidig som Katapult inviterer selskaper inn til sin nye klimaakselerator, setter de altså den generelle akseleratoren på pause. Ut går selskaper som retter seg mot sosial impact – det vil si både utdanning, helse og finansiell inkludering.

Flere av de nåværende porteføljeselskapene ville dermed ikke fått plass hos det nye Katapult, dersom de hadde søkt i dag.

Akseleratorsjef Heir er imidlertid ikke bekymret for at tomrommet etter Katapult ikke skal fylles.

– Noen vil kanskje si at det er en ansvarsfraskrivelse, men vi er trygge på at disse selskapene har en rekke andre steder å gå. Spesielt gjennom pandemien har tilbudet økt.

Akselerator-modellen lever

For Katapult handler den nye satsingen også om å opprettholde og styrke posisjonen sin, når det kommer flere konkurrenter på impact-området.

– Er det slik at en generell akselerator ikke er godt nok lenger, når det stilles stadig større krav fra kompetente gründere?

– Det er fortsatt mange der ute som trenger den type hjelp som en generell akselerator kan tilby. Vi tar derfor med mange av elementene fra vår første akselerator videre. Samtidig er det stadig flere gründere som har gått gjennom en vellykket startupreise, og ønsker å bidra med noe tilbake. Da trenger man kanskje ikke den klassiske akselerator-modellen på samme måte. Men jeg tror ikke vi er der helt ennå.

Passer ikke med alle

– Det kan jo bli en viss klinsj, dersom ekstremt kompetente team møter mentorer som ikke helt forstår hva selskapene driver med?

– Ja, vi har jo hatt en del doktorgrader i vår portefølje. Da har vi tenkte «shit, hva kan vi bidra med». Da er det viktig å huske at mange kan være ekstremt flinke faglig, men ikke er så sterke på forretningsutvikling. Andre gründere som ikke er så teknisk sterke, kan kanskje trenge mer støtte på det tekniske.

– Så får akseleratorene handler det å blande seg opp i det som er riktig for selskapet at man blander seg i?

– Vi har lært mye de siste årene. For eksempel at vi må finne ut om det egentlig er en god match, før vi tar et selskap inn i akseleratoren og investerer. Vi må spørre oss om vi kan tilby noe som bringer dette selskapet til neste nivå. Har vi ikke denne matchen, er det ikke noe poeng å være med på akseleratoren, og da bør selskapet heller finne kapital et annet sted.

Millioninvesteringer

Det nye klima-programmet lanseres i partnerskap med Lundin Foundation, og har fått navnet "The Climate Accelerator powered by Lundin Foundation". Lundin Foundation har også gått inn som investor i det nye akselerator-fondet.

Selskapene som får plass i høstens tre måneder lange program, vil få en investering på mellom 150.000 dollar og 400.000 dollar. Dette er en økning fra det som tidligere var vanlig.

– Dette gjør vi for å tiltrekke oss noe mer modne selskaper. Løsninger innenfor klimateknologi inkluderer ofte både hardware og software, noe som gjør selskapene mer kapitalintensive, sier Heir.

Nytt av året er at Katapult ønsker seg en større andel nordiske selskaper enn før. Tidligere har de tatt inn selskaper fra hele verden.

– Vi vil bidra til å bygge en sterkere regional satsing på klima i Norden, påpeker akseleratorsjefen.

5 kjente klimastartups i Katapult-porteføljen

1. Norske Chooose var med i første program i 2017

2. Spanske Solatom var med i andre program våren 2018.

3. Tyske EcoG var med i tredje program høsten 2018

4. Portugisiske Sensefinity var med i fjerde program våren 2019

5. Norske Movel var med i femte program våren 2020

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer