siva

Slik fordeles millionene til inkubatorer

Det ble med førsteplassen i en faglig rangering. 6AM får ikke mer å rutte med likevel. – Veldig skuffet, sier sjefen. 

Thor Richard Isaksen i 6AM og Jørgen Veiby i Startuplab. Inkubatorene er to av 35 i den tiårige programperioden for Sivas næringshage- og inkubasjonsprogram. Nå har fylkene bestemt hvor mye penger de får i 2025. – Utgjør en betydelig forskjell, sier Isaksen.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i høst rangerte Siva prestasjon og potensial hos norske inkubatorer.

Resultatet ble en oversikt over hvilke 35 som tilsynelatende scoret «best» og «verst» - og dermed kunne planlegge for potensielt mer eller mindre i årlig pengestøtte fra staten. 

Dette må du vite

  • På nyåret i 2023 startet en ny tiårig programperiode for Sivas næringshage- og inkubasjonsprogram. 73 bedrifter, inkludert 35 inkubatorer og 38 næringshager, fikk i fjor plass og tilgang på nettverk, partnere og kompetanse, ifølge Sivas egen beskrivelse. 
  • Den statlige organisasjonen har i oppdrag å støtte innovasjon og næringsutvikling, og Siva fungerer som en operatør. Fylkeskommunene er oppdragsgiveren som står for finansieringen, og hvor mye de velger å dele ut, kan disse poengene avgjøre. 
  • Den såkalte differensieringsanalysen gjennomføres hvert andre år. Formålet er å evaluere og rangere næringshager og inkubatorer i det tiårige programmet, basert på deres prestasjoner og potensial. 


Trondheimbaserte 6AM toppet listen som er basert på en faglig vurdering - og som har til hensikt å sikre effektiv bruk av offentlige midler. 

Kriteriene var kategorisert etter aktivitet, kundetilfredshet, måloppnåelse, program-utførelse, bærekraft, eksport og internasjonalisering, i tillegg til verdiskaping.

Fordi 6AM fikk totalt 12,50 poeng (mot bunnplasseringen på minus fem), ble det samtidig lagt på bordet av Siva en mulighet for å øke tilskuddet deres fra tre til 4,2 millioner kroner. 

Denne vurderingen, blant flere Siva gjør i sin analyse, tar ikke hensyn til hvor mye penger som faktisk er tilgjengelig i fylkeskommunene, som er de som har det siste ordet her. 

Dette er ikke nødvendigvis Sivas rene anbefaling til fylkene heller, men en vurdering av inkubatoren sitt potensial, som fylkene kan velge å ta til etterretning - eller ikke.

Trøndelag fylkeskommune har nå i hvert fall bestemt at 6AM ikke får 4,2 millioner kroner, men 3,1 millioner kroner i stedet.

– Vi er selvsagt veldig skuffet, sier daglig leder Thor Richard Isaksen

– Det legger vi ikke skjul på. Vi jobber over kapasitet, og det er neppe bærekraftig på sikt. Det økte tilskuddet hadde gjort at vi kunne ha bemannet opp, sier han. 

Skuffet over resultatet 

Isaksen viser til at de per årsverk i dag hjelper cirka 20 startups årlig. Teamet på fire drifter i tillegg et investeringsselskap og økosystemprosjektet StartupTRD. 

– Jeg tipper det ikke er mange inkubatorer, om noen, som har en tilsvarende ressurssituasjon. Så de pengene hadde kommet veldig godt med, sier han og legger til: 

Thor Richard Isaksen, daglig leder i 6AM.

– Noen tenker kanskje at dette ikke høres ut som mye penger, men for en aktør som oss ville det ha utgjort en betydelig forskjell. 

Akershus er blant de som går motsatt vei. Fylket øker tilskuddet hos Aggrator, tilsvarende det beløpet som ble oppgitt som et «potensial» i Sivas analyse. Inkubatoren på Ås fikk ved inneværende år 2,2 millioner kroner og kan i 2025 forvente 3,1 millioner kroner. 

– Dette er en svært god nyhet både for oss, våre selskaper, samarbeidspartnere og innovasjonsmiljøet på Ås, sier Bjarne Tvete, daglig leder i Aggrator.

– Den økte grunnfinansieringen vil styrke vårt tilbud til selskaper som utvikler løsninger for en renere, bedre verden, og bidra til å skape flere vekstselskaper. 

Fylkesråd Ida Lindtveit Røse sier Akershus skal være et attraktivt sted for gründere. 

– Vi jobber for at det skal sikres tilgjengelig kapital, riktige støtteordninger, forskning og kompetanse i fylket. Innovasjonsmiljøet på Ås, deriblant Aggrator, bidrar til dette.

– Vi jobber for at det skal sikres tilgjengelig kapital, riktige støtteordninger, forskning og kompetanse i fylket, sier fylkesråd i Akershus, Ida Lindtveit Røse (KrF).

Slik fungerer det:

  • Sivas forslag til tilskuddsnivå bygger på vektet score i differensieringsanalysene, omfang av aktivitet, dagens tilskuddsnivå og hva Siva anser å være potensialet innenfor differensieringsmodellen for inkubatoren, samt de økonomiske rammene som danner utgangspunktet for Sivas differensieringsarbeid. 
  • Siva oversender sitt forslag til fylkeskommunene som er oppdragsgiver på inkubasjonsprogrammet. Siva har deretter individuelle møter med fylkeskommunene der de går gjennom deres forslag, før fylkeskommunene fatter sine vedtak om tilskuddsnivå.
  • Det er altså Siva som gjør den faglige vurderingen og kommer med forslag til innplassering til fylkeskommunene. De er oppdragsgivere på inkubasjonsprogrammet, og de som i siste instans fatter vedtaket om tilskuddsnivå.

– Et ekstra hinder 

Isaksen mener ordningen der fylkeskommunene fungerer som en oppdragsgiver og Siva som operatør, gjør et allerede politisk underprioritert område enda mindre forutsigbart.

– Geografisk plassering og regionale politiske prioriteringer blir et ekstra hinder vi må gjennom for å sikre kritisk finansiering, sier han. 

– For noen fylker betyr dette mer støtte til inkubatorer og nyskaping, mens for andre kan det slå negativt ut til tross for sterke resultater. Denne gangen slår det tydelig negativt ut for oss i Trøndelag, dessverre. 

Han mener det største problemet likevel er at hele det nasjonale inkubator-programmets budsjett kun er på cirka 140 millioner kroner. 

– Med unntak av noen få aktører, har de fleste det tøft med å finne privat finansiering, da det offentlige har tatt et så tydelig eierskap og legger så sterke premisser for driften.

– Hvis støttenivåene hadde vært høyere, hadde fylkeskommunenes justeringer ikke vært like kritiske som de blir nå, sier han. 

Flere av fylkene har besluttet støtte med forbehold om politiske og budsjettmessige vedtak. Endelig vedtak om finansiering kan derfor følge først etter endelig ramme i statsbudsjettet på nyåret. Noen fylker har heller ikke behandlet saken i det hele tatt ennå. 

Se oversikt: