Bak glassveggen der alle planene tegnes ned, gjør seg Astats gründere og medgründere klare til å gå live med sin bank-app. Foran: ekteparet Axel og Caroline Hunter, bak medgründerne (Fr.v.) Espen Myklebust, Kjartan Larsen og Thomas Frium.

Slik har de bygget en bankutfordrer på ett år med småpenger

Astat-sjef Axel Hunter beskriver selskapet som en startup som nettopp har fått plass ved fintech-bordet, men fortsatt må bestille fra barnemenyen. Men han har planer om å bli voksen veldig snart.

Publisert Sist oppdatert

17. august i fjor sprang Axel Hunter rundt i et sommervarmt Oslo og svettet i en hvit skjorte. Han var ute for å pitche ideen med Astat, og en av dem som sto på møtelisten var Thomas Frium fra markedsføringsbyrået Wavemaker.

Over en espresso fikk Hunter vist frem sin Powerpoint-presentasjon med planene for en utfordrerbank for små og mellomstore bedrifter. Frium var superinteressert, og dermed begynte ballen å rulle. Frium er i dag markedssjef i Astat.

Utover høsten førte samtaler med Kjartan Larsen (salgssjef) og Espen Myklebust (Chief Commercial Officer og produktsjef) til at Axel og Caroline Hunter hadde fått samlet enda et par profiler sitt gründerteam. «Det var bare kjempeklikk med en gang», sa Myklebust, om det første videomøtet med Hunter, da det ble kjent at den tidligere Revolut-toppen forlot konsulentjobben i PWC for å begynne i Astat.

Den siste finpussen

Da Shifter møter teamet noen måneder senere, den andre uka i august, er det full fart på kontorene i Drammen. En fotograf er der for å ta de siste bildene før lansering av appen, og de ni ansatte springer på kryss og tvers i lokalet. I tillegg til hundene Princess og Odin, og Caroline Hunters mamma som er innom for å si hei til barnebarnet Hendrix som er med foreldrene på jobb.

Produktsjef og CCO Espen Myklebust demonstrerer appen for fotografen som tar bildene til lanseringen

– Vi går live med pilotkundene denne uken. Den ordentlige lanseringen skjer i løpet av kort tid. Vi har klart å gå fra pitch til live på ett år. Det er ganske så bra, sier Axel Hunter da han setter seg ned sammen med kona Caroline for å fortelle om reisen selskapet og familien har gjort.

Hva er forskjellen på Astat da og i dag?

– Ambisjonene har vokst betraktelig, sier Hunter.

– Den opprinnelige planen var å bygge selskapet, få det opp og stå og finne en kjøper ganske så tidlig i prosessen. Men i løpet av det siste året har det skjedd fryktelig mye på vårt område, så vi har bestemt oss for å bare tråkke enda hardere på gassen, fortsetter han.

Alle vil hjelpe SMB-er

Det Hunter viser til, er den kraftig økte interessen for å tilby små og mellomstore bedrifter bedre bank- og finanstjenester. Etter å ha vært nærmest uglesett i mange år, har de store aktørene både på bank- og ERP-siden funnet ut at SMB-ene må behandles bedre.

– Målet vårt er å være det selskapet som tetter gapet mellom de store aktørene og de små bedriftene. Og det synes som om de store aktørene ser at vi fyller en funksjon, sier Hunter.

Kort fortalt tilbyr Astat en app som skal vi små bedrifter det som trengs av tjenester. Bedriftskonto, kredittkort (bare i digital form), lån, inkasso, onboarding. Det siste en prosess som også inkluderer pålagte kontroller som kjenn din kunde og antihvitvasking.

Fra begynnelsen var planen å bare være en veldig «lean» plattform, med et økosystem av tjenester fra norske og nordiske samarbeidspartnere. Det gikk ikke helt etter planene fordi flere selskaper ikke klart å jobbe i samme tempo som Astat.

– Vi har skalert ned samarbeidsavtalene og bygger mer av tjenestene selv, sier Hunter.

Nøkkelpartnere

Noen nøkkelpartnere er fortsatt igjen. Finske Enfuce er den viktigste av dem. Selskapet fungerer som lisens-provider for Astat. Det betyr at finnene tar hånd om konto, betaling og utstedelse av kort. Axactor bidrar med en inkassoløsning, slik at kunde kan få betalt raskere. Og nå i sommer kom Aprila inn som samarbeidspartner på lån.

Planen er imidlertid å levere inn en egen søknad til Finanstilsynet om å få bli e-pengeforetak og etter hvert og søke om PSD2-lisens.

Kan få raske inntekter

Alt dette er blitt gjort med minimale investeringer. I vinter hentet selskapet 4,5 millioner kroner fra familie og venner og nå i juli kom en ny runde på 2,8 millioner kroner på plass.

– Jeg er stolt over at vi har klart å bygge et produkt som er designet for å være margineffektivt. Vi kan onboarde kunder til en rimelig kostnad, og har en modell som gir inntekter raskt, sier Hunter.

Astat-sjef Axel Hunter og markedssjef Thomas Frium diskuterer. Frium var den første som mønstret på Astat-skipet.

– Alt for få selskaper sikter på å tjene penger tidlig. Det var derfor vi måtte ha en salgssjef med en gang. Vi vet at vi har et godt produkt, men om vi ikke vet hvordan vi skal selge det, ville vi bare ende opp med å be om mer penger hele tiden, fortsetter han.

Har store penger i sikte

Hunter har imidlertid funnet ut at tiden er inne for å hente kapital. Og det allerede i høst. Så snart Astat-appen er live, blir hans hovedfokus i høst å skaffe Astat et betydelig beløp.

– Akkurat nå føler jeg at vi har fått plass ved fintech-bordet, men at vi fortsatt bare får bestille fra barnemenyen. Høstens runde skal være så stor at vi får bytte til voksenmenyen med en gang, sier han.

Hva tenker du da? 50 millioner? 100 millioner?

– Yes, er det korte svaret fra Hunter før han begynner å le av svaret sitt.

Men det er åpenbart at han mener alvor. Astat skal ikke leke butikk. Og det finnes andeler i selskapet å ta av. De fem medgründerne med Axel Hunter i spissen eier fortsatt nærmere 90 prosent av selskapet. Noen voldsom utvanning vil det imidlertid i bli tale om. Hunter ønsker å ha kontroll over selskapet så lenge som mulig.

De andeler selskapet selger ut, vil han skal bli i Norge.

– Vi håper å kunne hente alt lokalt. Jeg har snakket med de fleste investormiljøene i Norge og har holdt kontakten. De tar fortsatt telefonen når jeg ringer. Det er et godt tegn, humrer Hunter, og legger til at Espen Myklebust ble litt blek da han foreslo det første gang.

Myklebust nikker bekreftende og sier:

– Vi snakker pre-seed, bridge seed eller noe slikt. Det er store ambisjoner for en slik runde, særlig om vi bare skal se til Norge.

Ser til Danmark for verdisammenligning

Om dagens verdivurdering av selskapet etter to små, nærmest private runder vil Hunter ikke si mer enn at den er «healthy» og «slightly undervalued». Det endelige svaret ikke vil være kjent før eksternt VC-kapital kommer inn.

Og når det gjelder fremtidig verdivurdering, har han gjort seg noen klare tanker, som er fundert på den store fintech-verden utenfor Norges grenser – der fintech-selskapene har en ganske så mye høyere verdivurdering enn her til lands.

Det siste året har det bli øst inn penger i fintech-selskaper internasjonalt, til stadig høyere vurderinger. Hunter nevner de danske selskapene Lunar og Pleo, som tilbyr bedrifter smarte betalingskort for ansatte. Lunar ble i sommer Danmarks første fintech-enhjørning, etter å ha hentet 2,1 milliarder i en Serie D-runde.

– Vi har lyst til å pushe oss opp på samme nivå som dem før det kan bli aktuelt med en exit. Men dette markedet rører seg så raskt at vi bare må pushe på, sier Hunter.

– Men det hadde vært deilig å nå den enhjørningsstatusen om to år.

Gleder seg til lansering. Hele Astat-teamet er bak fr. v. Thomas Frium, Axel Hunter, Kristin Haugstad Foran fr.v Caroline Hunter, Espen Myklebust, Kjartan Larsen, Kryz Ask