KRYPTO

Slik har kryptovaluta blitt en x-faktor i krigen i Ukraina

Både ukrainere og russere kan tjene på et alternativ til de tradisjonelle bankene, men foreløpig er det liten tvil om hvem som har kommet best ut av det.

I kjølvannet av krigen blir det veldig synlig for alle at penger du har i det tradisjonelle banksystemet, ikke alltid er dine, sier kryptoekspert Torbjørn Bull Jenssen i Arcane.

– Mange har spekulert i at Russland kan begynne å bruke kryptovaluta for å omgå sanksjoner, men da glemmer man at sanksjonene også innebærer at bedrifter ikke har lov til å omgå dette, sier den ledende kryptoeksperten Torbjørn Bull Jenssen i Arcane.

Selv om et norsk industrikonsern teknisk sett kan bruke kryptoplattformer til å flytte midler, vil de fortsatt bryte med sanksjonene, med de konsekvensene det vil få for selskapet.

– De som er villig til å handle med Russland på tross av sanksjonene, er de som uansett gir blaffen. Spørsmålet da er om de har bedre alternativer, enten kinesiske eller andre løsninger. Antageligvis har de det, påpeker Bull Jenssen.

Sporbart

Transaksjoner i kryptovalutaer er heller ikke lenger bare usynlige slik de en gang var.

– Dette er en kontinuerlig «katt og mus»-lek. Det er en betydelig grad av sporbarhet, og særlig med store beløp er det vanskelig å slippe unna.

Mange av transaksjonene går fortsatt via sentraliserte tredjeparter, kryptobørser, som vil være omfattet av sanksjonene.

Donasjoner

Foreløpig er det uansett ukrainerne som tjener mest på krypto som alternativ til tradisjonelle pengesystemer i denne konflikten.

– Den største effekten har vi sett i donasjoner til støtte for Ukraina, sier kryptoeksperten.

Myndighetene i landet har gått ut med adresser for overføring av ether og bitcoin, men også en rekke andre aktører kjører nå fundingkampanjer til ukrainske formål. Ifølge Reuters, som igjen gjengir tall fra analyseselskapet Elliptic, har Ukraina hittil mottatt over 21 millioner dollar i krypto.

– Dette er jo en donasjonsmetode som gjør at midlene er øyeblikkelig tilgjengelig. Innehaverne av kryptovaluta er også en pengesterk gruppe, som ønsker å støtte Ukraina i denne situasjonen.

Krypo-lederen Ukraina

Mange ukrainere har ligget langt fremme i å omfavne kryptouniverset, og landet skal være i toppsjiktet i verden i bruk per innbygger, ifølge Washington Post som viser til tall fra Chainalysis. For individer betyr det at de som har en slik personlig digital valutareserve, kan få tilgang til pengene sine, uten å måtte køe i minibanker.

– Da kan de reise til Polen, og ta med formuen «i hodet» i form av å huske et passord for å ta ut pengene. Når det er sagt, er dette en relativt liten gruppe i det store bildet.

De siste dagene har imidlertid kryptobørsene meldt om rekordstore handelsvolum i Ukraina.

Oligarkenes smutthull

– Apropos individer, kan russiske superrikinger som er omfattet av sanksjonene, og har fått frosset sine midler i Vesten, også benytte seg av kryptovaluta for å komme seg unna?

– De oligarkene som har kryptovaluta, vil ha tilgang på midlene, men dette vil sannsynligvis ikke spille den helt store rollen. Men i kjølvannet av dette, er det veldig synlig for alle at penger du har i det tradisjonelle banksystemet, ikke alltid er dine, så lenge de kan rammes av sanksjoner.

– Pengene kan strykes med et pennestrøk, og det har vært en øyeåpner for mange, spesielt de som har store formuer, sier Bull Jenssen.

Rammer vanlige folk

Han viser til at også vanlige russere, som ikke står i ledtog med regimet, kan bli hardt rammet av sanksjonene, når de ikke får tilgang til pengene de eventuelt har i utlandet.

– Vil vi se en bølge der folk oppretter porteføljer med kryptovaluta for å sikre seg i krisesituasjoner som dette i fremtiden?

– Det vil nok ikke bli en stor bølge ennå, men flere blir nok tvunget til å lære av dette. Dersom du for eksempel er en relativt velstående russer, og nå får dine midler i vestlige land frosset, kan krypto bli en naturlig del av porteføljen.

Finanssystemet bakpå

– Det har blitt pekt på at det russiske finanssystemet ikke er modent nok i dag, til at russere kan brukte krypto som betalingsalternativ. Hva er din analyse av det?

– Dette handler om at krypto ikke har blitt en integrert del av ordinær handel og business. Selskapene vet ikke hvordan vekslingsplattformene brukes, og forholder seg i stedet til løsninger som Swift og Visa.

Et nytt pengesystem som kan brukes av de store aktørene, krever mye infrastruktur og nye standarder.

– Frem til nå er kryptovaluta først og fremst vært et spekulasjonsobjekt, selv om det har begynt å synke inn at det kan være et betalingsinstrument også. Men det har ikke kommet for fullt ennå.

Bygger alternativer

Torbjørn Bull Jenssen spår at en utestenging fra et system som Swift, som i dag blir fremstilt som de finansielle sanksjonenes svar på «atomvåpenknappen», vil være utdatert som virkemiddel om få år.

Dagens sanksjoner vil fremskynde utviklingen av alternativene til Swift, mener Bull Jenssen, og viser til at russerne ikke er de eneste som vil merke seg konsekvensene av å gjøre seg avhengig av det vestlige systemet for pengeoverføringer. Særlig Kina vil ha disse erfaringene i tankene, når de videreutvikler sitt eget system, påpeker han.

Bull Jenssen understreker at sanksjoner fortsatt vil være et maktmiddel, selv om det snart går ut på dato innenfor finansielle transaksjoner.

– Man kan fortsatt forby handel med visse aktører. Så jeg tror det er andre faktorer som gjør verden bedre eller dårligere, enn muligheten til å sanksjonere i det finansielle systemet. Det er dit verden er på vei, så får vi heller gjøre det beste ut av det.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*