Lønn
Snittlønn, bonus og pensjon i Shifters 39 utvalgte selskaper: Rekrutterer ser dramatisk endring på ett år
Shifter har kartlagt snittlønn, andre ytelser og pensjon for de samme startupene som i fjor. Erik Falk Hansen i Avant Garde Search forteller at situasjonen i arbeidsmarkedet stiller helt andre krav til startups enn tidligere.
På selveste allehelgensaften for ett år siden publiserte Shifter en oversikt over lønnsnivå, pensjon og bonuser i titalls mer og mindre profilerte startups i forskjellige bransjer og faser.
Les fjorårets sak her: Snittlønn, bonus og pensjon i 40 forskjellige startups
Den tradisjonen gjentas i år, med en liten vri.
Denne gangen har vi samlet inn data på de samme selskapene for også å rapportere om forskjellen ett år utgjør.
To milliarder kroner mer i omsetning
For det første har 40 selskaper blitt til 39. Fjong rakk akkurat å endre navn til Vibrent før gründer Sigrid Syverud måtte ta den tøffe avgjørelsen å avvikle selskapet. Smarthome-selskapet Futurehome har også vært farlig nær nedleggelse siden sist, men fikk inn investorer mot en nær total utvanning av gründerne.
Men for de som gjenstår, er dette status. Den samlede omsetningen økte fra 10,5 milliarder til 12,6 milliarder kroner. Det er en oppgang på 20 prosent.
Da er omsetningen til Tibber utelatt helt fra oversikten fordi de rapporterer videresalg av strøm som omsetning.
Samtidig er det klart at veksten kostet. Alle selskapene, med unntak av Remarkable og Villoid, hadde røde tall på bunnlinjen i 2023. Totalt for gruppen ble samlet resultat før skatt på minus 3,3 milliarder i 2022 og minus 4,6 milliarder kroner i 2023.
Sysselsatte 1000 ekstra personer på ett år
De samme selskapene økte gjennomsnittlige årsverk fra 3300 i 2022 til 4400 personer i fjor, en oppgang på 33 prosent.
Noen av selskapene har riktignok justert litt ned i år, og ikke alle arbeidsplassene er i Norge, men det er fortsatt snakk om et betydelig bidrag til arbeidsstokken, i det som i stor grad er høyt betalte kompetansearbeidsplasser.
I forrige måling, basert på 2022-regnskapene, lå snittlønnen på 808.000 kroner før eventuelle tillegg. I 2023-regnskapene er snittlønnen 875.000 kroner, en økning på 8,3 prosent.
Etter eventuelle andre ytelser som bonuser eller nye tildelte opsjoner var snittet i 2022 på 884.000 kroner per årsverk. I 2023 landet det på 937.000 kroner. Også dette er en økning, men bare på 6 prosent.
Pensjonskostnadene som andel av lønnskostnadene har også økt i perioden. I 2022 rapporterte selskapene 3,5 prosent i snitt, mens året etter var gjennomsnittet økt til 4,7 prosent.
Observert holdningssskifte
Erik Falk Hansen er rekrutterer og medgründer i Avant Garde Search. Han rapporterer om at holdningene på arbeidsmarkedet er snudd på hodet.
Med økt inflasjon og rente har stadig flere arbeidstakere begynt å kreve mer i lønningsposen. Samtidig har flere oppdaget at de ønsker mer av lønnen satt av til pensjonssparing.
– Det har endret seg dramatisk på bare ett år. Lønn og pensjon er plutselig blitt mye viktigere enn opsjoner og aksjer, sier han.
Tidligere kunne startups tilby opsjoner eller aksjer som en del av kompensasjonen, og kandidatene var fornøyde med det. Slik er det ifølge Falk Hansen ikke nå.
– Startups sliter nå i dette økonomiske klimaet. Mange har ikke penger til å betale for gode løsninger.
Anbefaler endring i lønnspraksis
Falk Hansen tror flere bør vurdere å endre på opsjonsprogrammet og heller skrape sammen midler til andre ytelser, som forsikring og pensjon. Dette gjelder stort sett for alle de større gruppene medarbeidere, fra teknisk til salg.
Samtidig sier han det fortsatt er en gruppe som er åpne for opsjoner, lederkandidatene.
– Ja, på lederstillinger ser vi fortsatt en tendens til at det er fokus på å skaffe seg eierandeler, men da snakker vi betraktelig høyere andeler enn før.
Jekker opp pensjonen
Stemningsskiftet har også truffet i Avant Garde Search hvor styret nå vurderer å jekke opp pensjonen fra minstekravet på to prosent.
– Vi ser også at det er en del scaleups som har begynt å gjøre dette nå, sier han.
Selv om snittlønnen per selskap har økt, er Falk Hansen klar på at det er store forskjeller fra stilling til stilling.
– For en CEO, i et unotert selskap med færre enn 50-60 ansatte, varierer lønnen nå mellom 1,5 og 1,8 millioner kroner. Med en pakke og god opsjonsløsning på toppen, så er det attraktivt, sier han.
For andre ledere, COO og CFO etc, ligger det litt lavere. Falk Hansen anslår et sted mellom 1,2-1,6 millioner kroner.
– De største scaleupene betaler nok litt mer i tråd med de børsnoterte selskapene.
Fortsatt vanskelig å fylle tekniske stillinger
Mens det var nærmest umulig å rekruttere utviklere og andre med teknisk IT-kompetanse for et par år siden, skulle man kanskje tro det er enklere nå med litt lavere temperatur i markedet.
Slik er det ikke, ifølge rekruttereren.
– Det er fortsatt vanskelig med tekniske stillinger. Akkurat nå skal for eksempel alle ha .net-utviklere med mer enn ti års erfaring.
Avant Garde Search bruker i snitt seks til åtte uker på en teknisk stilling, mens de bruker fem til åtte uker på en lederrekruttering.
– Det er det mange som blir litt overrasket over, sier Falk Hansen. – Men det er mye mer bevegelse i ledermarkedet enn andre steder nå.