hav

Sørlands-startup vil digitalisere havet med smarte bøyer

Havteknologi-selskapet Smart Ocean har utviklet en smart bøye som skal redde hav og spare fiskernes penger, og med det ta fiskerisektoren inn i den digitale tidsalder. Nå har de inngått samarbeid europeisk fiskeriorganisasjon.

COO David Røisland til venstre og Tore Halvorsen, CEO, til høyre
Publisert Sist oppdatert

Fisketek-selskapet Smart Ocean AS, tidligere Innomar, som ble startet av gründer Tore Halvorsen i 2016, hadde en omsetning på 9,6 millioner kroner i 2022 mot 7,4 millioner i 2021. 

Driftsresultat på var på nesten minus 20 millioner i 2022, mot minus åtte millioner året før. 

Ved forrige emisjon hentet de 42 millioner kroner og ble verdsatt til 100 millioner. Hovedinvestoren fra forrige runde er svenske Ocean Impact, et investeringsselskap som skal hjelpe teknologi-selskaper innen havsektoren med å lykkes, slik at de tjener penger på å redde havet. 

Nytt samarbeid

Nå har selskapet inngått samarbeid med Europêche – den europeiske fiskeriorganisasjon som organiserer 80 000 fiskere, 45 000 fiskebåter og 16 medlemsforeninger fra 10 europeiske land.

Shifter spurte Smart Ocean hva samarbeidet omfatter i kroner og øre, men det ønsket de ikke å svare på. 

Ifølge avtalen skal Europêche og Smart Ocean sammen utforske nye måter å forbedre bærekraftig fiske og nye metoder for fiske i EU ved å bruke avansert teknologi og systemer utviklet av Smart Ocean. 

GPS-sporing finner igjen tapt utstyrt

Smart Ocean har utviklet en smart bøye med tilhørende programvare og app som skal hindre spøkelsesfiske og økonomisk tap for fiskere. Bøyen festes til liner, nett og annet fiskeutstyr som settes i havet og er utstyrt med GPS-sporing. Slik er det enkelt å finne igjen utstyr, og man unngår å miste det. Tapt fiskeutstyr i havet kan nemlig ha alvorlige konsekvenser, forklarer administrerende direktør, Tore Halvorsen. 

Ved hjelp av bøyen med GPS, vil man enkelt kunne spore beliggenheten til utstyret og få det opp fra havet. Sporingsegenskapen er spesielt viktig langt nord, som i Norge, der havet ofte er veldig mørkt om vinteren og det er vanskelig å se noe som helst.

Skal bekjempe spøkelsesfiske

Når man mister et nett eller andre fiskeredskaper på havets bunn, kan det ta mange år før de bryter ned. Et nett kan bli liggende og «spøkelsesfiske» – fange og ta livet av fisk, i 25 år etter at det er blitt savnet. Dette er forsøpling av havet og representerer et økonomisk tap for fiskeren som må erstatte nettene. Men nå hevder Smart Ocean at de har løsningen. 

– Vi skal digitalisere fiskesektoren. Historisk sett har den vært svært analog, og dette ønsker vi å endre med vår smarte bøye. Vi skal være ledende i omstillingen, først i Norge og deretter internasjonalt, uttaler Halvorsen. 

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.