Sp-exit: – Kan komme endringer i opsjonsordningene
Torsdagens regjeringsskilsmisse gir Arbeiderpartiet aleneansvar i Norges første ettpartiregjering siden tidlig 2000-tallet. Det kan bety gode nyheter for gründere, mener NAST-leder Anders Mjåset.
Senterparti-leder, Trygve Slagsvold Vedum, bekrefter regjeringsbrudd med Arbeiderpartiet - her sammen under åpningen av Stortinget i 2023.Foto: Stortinget
Torsdag ettermiddag ble det klart at Senterpartiet (Sp) bryter regjeringssamarbeidet og går ut av regjeringen, etter striden om EUs fjerde energipakke.
Annonse
Dette er striden
Ap og Sp har vært uenige om innføringen av nye EU-lover – EUs fjerde energipakke.
Sp er sterkt imot å energipakken fordi de mener dette vil svekke nasjonal kontroll over strømpolitikken.
Ap har ønsker å innføre deler av den. Lovene går blant annet ut på et krav til andel fornybar energi av energiforbruket i EU og krav til energieffektive bygg.
Dermed er Arbeiderpartiet (Ap) nå alene i Norges eneste ettparti-regjering siden Jens Stoltenbergs første regjering (2000-2001).
Med Sp ute vil flere ministerstoler bli tomme, deriblant finansministerposten som har vært besatt av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Hva dette betyr for gründerpolitikken i Norge er foreløpig for tidlig å si. Likevel mener Anders Mjåset, gründer av Mesh og leder for NAST – norske startups' politiske interesseorganisasjon – at dette kan være gode nyheter for gründere:
Annonse
– Umiddelbart tenker jeg at Ap får litt friere tøyler. Vi har merket i samtaler med sentrale personer i partiet at de ønsker en mer fremoverlent næringspolitikk, sier han.
– Hvordan har det vært med Sp?
– Vi har blitt invitert til samtaler med sentrale Sp-politikere, men vi har opplevd mindre gehør og interesse for gründersaker enn hos Ap, svarer han.
Han håper Ap dermed i tiden fremover markerer en tydelig retning for en mer ambisiøs næringslivspolitikk for startups, slik han mener flere partier på høyresiden har gjort.
– Det kan komme endringer i opsjonsordninger og andre incentiver for å investere i startups.
Han peker også på behovet for å styrke finansnæringen og åpne for investeringer i unoterte selskaper gjennom Oljefondet:
Annonse
– Det tror jeg ville kunne sette norske startups i en annen posisjon i det internasjonale markedet, sier Mjåset.
I startup-organisasjonen skjer det uansett mye før valget, forteller han:
– Vi jobber med å komme skikkelig i gang inn i valgåret. Snart lanserer vi en nettside, og vi er i ferd med å ansette våre første medarbeidere, sier han.
Også stortingspolitiker Alfred Bjørlo (V), som ofte engasjerer seg i gründerspørsmål, tror ikke endringer vil skje umiddelbart:
– Regjeringen styrer fortsatt på det samme statsbudsjettet og med den samme politikken, så noen øyeblikkelige endringer for startups kan vi ikke forvente før høstens valg, sier han.
Bjørlo, på sin side, følger spent med på hvilke signaler Sp sender om skattepolitikken fremover.
– Nå kan Sp synliggjøre hva de faktisk mener i flere saker, for eksempel skatt og innleieforbudet, som har skapt usikkerhet de siste årene. Jeg håper Sp viser at de står for en annen politikk enn den de var tvunget til å føre i regjering med Ap, sier han.
Regjeringen er for tiden midt i behandlingen av gründermeldingen, som har fått kritikk fra startup-miljøet. Bjørlo mener det er spesielt behov for en bredere forståelse av hvordan norsk skattepolitikk bør tilpasses gründere:
– I beste fall kunne Sp signalisert at de ønsker en mer gründervennlig skattepolitikk.
Bjørlo mener det uansett er positivt om finansministerposten går til noen andre enn Vedum.
– Det går an å håpe vi får en finansminister som er mer interessert i å lytte til hva gründerne har å si. Det vil være en stor forbedring, sier han.
Han lover uansett å utfordre den nye finansministeren med spørsmål i gründersaker på Stortinget.