vind

Spacemaker-trioens nye startup: «Valget om å satse ble veldig enkelt»

De tidligere proptech-kollegaene visste først ikke helt hva de skulle lage, men forretningspotensialet var likevel helt åpenbart.

De tidligere Spacemaker-kollegaene Hilde Kristin Njøten, Helene Margrethe Bøhler og Jan-Tore Horn står bak Vind.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen varslet i mai en målsetting om å installere 30 gigawatt havvind innen 2040.

Det innebærer blant annet å bygge 1500 vindturbiner til havs.

Samme måned gikk de tidligere Spacemaker-kollegaene, Helene Margrethe Bøhler, Jan-Tore Horn og Hilde Kristin Njøten, "all in" i sitt nye selskap, Vind Technologies.

Trioen skallage software for screening og design av nettopp havvind-prosjekter.

– Bransjen står overfor en enorm skalering de nestene årene. Samtidig har bransjen et enormt forbedringspotensial, sier Bøhler, medgründer og daglig leder i Vind.

Ideen kom opprinnelig fra medgründer Horn. Han fullførte i 2018 en doktorgrad fra NTNU i design av offshore vindturbiner og var sist "Senior Data Engineer" i Autodesk.

Njøten var i Spacemaker "Director of Business Development", og Bøhler var sist "Group Product Manager".

– Vi visste først ikke hva vi skulle lage, men ønsket først og fremst å hjelpe bransjen med skaleringen. Vi fikk etter hvert snakket med mange havvind-utviklere som sa "vær så snill, lag dette til oss". Da ble valget om å satse veldig enkelt, sier Bøhler.

Vil vekk fra manuelle prosesser

Hun forteller at de allerede er godt i gang med produktutviklingen i et tett samarbeid med et knippe havvind-utviklere. Selskapet fikk nylig et oppstartstilskudd på 100.000 kroner fra Innovasjon Norge, og de har ifølge Bøhler blitt tatt godt imot av investorer.

– Men mer om det senere, sier hun og skisser konseptet i stedet:

– I dag benytter mange av aktørene veldig manuelle prosesser for screening, men også selve designprosessen av disse parkene, sier hun - og viser til at mye av arbeidet i prosjektfasen ennå foregår via epost, på PDF og i Word-dokumenter.

– Man bruker i begrenset grad avansert optimalisering i tidlig fase, når man plasserer ut turbinene, og så tar alt veldig lang tid fordi det er så mange manuelle prosesser.

Tanken er å utvikle en plattform som kombinerer data, visualisering og analyser, for eksempel til hvor mye energi en vindpark kan produsere, basert på lokal vinddata.

– Vi skal også tilby optimering, slik at du kan produsere enda mer energi. Det skal i tillegg være enkelt for alle involverte parter å se siste status i et prosjekt, sier Bøhler.

Må utvikle produktet raskt

Forretningsmodellen er ennå ikke spikret, men blir et viktig fokusområde fremover.

Det ligger en forretning her. Det er det ingen tvil om, sier hun og understreker:

– Det er predikert at havvind-markedet skal vokse 20 prosent årlig de neste årene. Da sier det seg selv at det skal utvikles helt enormt mange havvind-prosjekter fremover, og til det trenger man virkelig gode prosesser og god software, sier Bøhler.

– Hva kan likevel bli krevende?

– Å finne riktig kommersiell modell - og virkelig å sørge for at alle aktørene i bransjen er med og bidrar. Skal vi klare å skape en virkelig stor endring i denne bransjen, må alle de store aktørene ta i bruk ny teknologi og være åpne for nye løsninger, sier hun.

– Hva er strategien for å få det til?

– Å utvikle produktet kjapt. Vi er allerede godt i gang. Det er viktig at de ser potensialet raskt, slik at det blir vanskelig å si nei - og å bli igjen i fortiden, sier Bøhler.

– Hva er det viktigste du tar med deg fra tiden i Spacemaker?

En veldig god kultur for produktutvikling. De lytter alltid til brukerne først, og det prøver vi å gjøre nå også. Vi spør alltid hva de trenger, før vi lager noe som helst.