FINANSIERING
Spillet er over for startupen som ville gjøre kodere av gamere
Yire gikk høyt ut med sin løsning for å sertifisere uskolerte kodere, og fikk Nav på kundelisten. Investorene hadde derimot ikke troen på konseptet.
På tampen av fjoråret fortalte gründerne John Ivar Liverød og Carl-Arne Meyer Melin at de hadde kjøpt rettighetene til å bruke en teknologiplattform basert på 12 års forskning innen adferds- og relasjonspsykologi, innen rekruttering.
Kongstanken med oppstartsselskapet Yire var å sertifisere uskolerte programmerere, og på den måten serve et arbeidsmarkeds som skriker etter teknisk kompetanse. Slike var det mang av, mente de, spesielt blant gamere.
15 håndplukkede selskaper var med for å pilotere prosjektet, og i februar ble det kjent at også Nav skulle teste systemet. Styret og gründerne forhåndstegnet 1,75 millioner kroner i en folkefinansieringskampanje, hvor oppstartsselskapet ville hente åtte millioner kroner.
Slik gikk det ikke.
Selskapet fikk kun inn tre millioner kroner i kampanjen, som stengte denne uken, hvorav to millioner kroner kom fra gründerne og de eksisterende eierne.
Selskapet har derfor ikke godkjent tegningen, og prosjektet er nå lagt på is.
Feilberegnet kapitalmarkedet
– Etter interessen å dømme, så misberegnet vi investormarkedet, sier markedssjef Carl-Arne Meier Melin.
Han forteller at mange investorer har bedt dem om å komme tilbake når selskapet har omsetning og kommet seg gjennom den første fasen.
– Vi har forståelse for at noen vurderer risiko i starten, men vi trodde faktisk at vi ville klare å reise kapitalen som selskapet trenger, sier han.
Selskapet vil de neste ukene informere kunder og samarbeidspartnere om situasjonen. I den prosessen vil de også prøve å få klarhet i om kunder vil være med senere, dersom prosjektet likevel klarer å finne finansiering.
For stor risiko
Det var aldri aktuelt å gå videre med de tre millionene som ble kommitert.
– Videre prosess ville medført såpass stor reduksjon av våre ambisjoner at risikoen i prosjektet ville blitt veldig stor. Vi ville måtte bygge løsninger med stor mulighet for at ingen trenger den og som ikke skalerer. Det ville vært uansvarlig å takke ja til tilbudet fra investorer som har vist tillitt til selskapet, sier Meyer Melin.
I en epost til eiere og andre interessenter, skriver daglig leder John Ivar Liverød at det er investert betydelige ressurser i selskapet.
«Grunnleggere, styremedlemmer og nettverket rundt selskapet, har lagt ned over 5000 dugnadstimer (nesten 3 årsverk) i prosjektet. Arbeidet har resultert i at selskapet har ervervet rettigheter som representerer viktige verdier.
Vi i YIRE håper selvsagt at våre erfaringer og kunnskaper vil komme til nytte, og at prosjektet på en eller annen måte vil leve videre. Det er et enormt potensial i dette markedet og løsningene vil gjøre en forskjell for mange,» skriver han.