Skalering

Startup-råd fra næringslivtoppenes «digitale Jesus»:
– Bare å sette seg på flyet til Frankfurt

Foredragsholder, forfatter og ventureinvestor Anders Indset tror norske startups gjør lurt i å drømme om bratwurst og lederhosen, i stedet for Silicon Valley.

MULIGHETER I TYSKLAND: Anders Indset anbefaler norske startups å se på alle mulighetene som ligger i samarbeid med de store tyske konsernene.
Publisert

Norske Anders Indset er tidligere håndballspiller og gründer som har bodd i Tyskland de siste 25 årene. Nå jobber han som foredragsholder, forfatter, investor og sparrepartner for ledere i noen av Tysklands største selskaper. 

Tyske medier har omtalt ham som «digital Jesus» og «rock’n’roll-Platon», Dagens Næringsliv kalte ham en næringslivsfilosof. Uansett hva han kalles - gjør det lange håret, smykkene og klesstilen at Indset skiller seg ut da Shifter møtte ham på Storebrand-konferansen, hvor de fleste gikk for en mer klassisk corporate stil. 

Vi var mest nysgjerrige på å høre om Indset, som er tett på flere av tysk næringsliv viktige aktører, har noen tips til norske startups. 

– Det Norge kan gjøre er å bygge mer for Tyskland og løse problemer for tysk industri. Mange startups prøver å lage løsninger for Norge, og så vil de rett til USA. Man burde heller forsøke å skape sterkere relasjoner til Tyskland og markedet der. Det er bare å sette seg på flyet til Frankfurt, mener han. 

FOREDRAG: Indset snakket på årets Storebrand-konferanse. I løpet av året holder han omtrent 100 foredrag.

– Link deg til systemet i Heilbronn, for eksempel, legger Indset til. 

Når det kommer frem at Shifters utsendte ikke har peiling på hva Heilbronn er, får han enda mer vann på mølla. 

– Der har du det, ikke sant? Ingen i Norge vet hva det er engang. Heilbronn er en by i nærheten av Mannheim hvor Schwarz Gruppen holder til. De eier Lidl, Kaufland (supermarked) og Europas største resirkulasjonsselskap (PreZero). De har 575 000 ansatte og omsetter for 167 milliarder euro, forklarer Indset. 

– Hvis du har en idé, pitch det til Schwarz Digits. De bygger et av de største teknologimiljøene i Europa. Man kan drømme om Silicon Valley, men det er mye business i Europa. Nordmenn tenker på Berlin, som har forsåvidt har en startupscene, men slik jeg ser det er det bare politikk i Berlin. I Frankfurt har man 6 millioner mennesker i en halvtimes radius. 

Hvis man ikke vil til Frankfurt, har Indset flere Tyskland-tips. 

– I Baden-Württemberg har man et vanvittig miljø for cybersikkerhet. Flere norske startups er sikkert klar over dette, jeg opplever hvertfall at det er veldig mye å hente der. 

– Norge kan være en inkubator for Tyskland, og det er enkelt å skape samarbeid. Tyskland trenger Norge, fordi de er reaktive og lenger bak på tech. 

Han mener nordmenn gjør klokt i å tro på seg selv og prøve, uten å nødvendigvis være brautende. – Ta lua ut av hånda og prøv da. Løsninger de har i Europa er ikke noe bedre, de er bare bedre på å skalere det opp, mener Indset. 

Dårlig timing for egen VC

Mens han reiser rundt på konferanser og næringslivsarangement dukker det stadig opp selskaper Indset er nysgjerrig på. Nylig startet han ventureselskapet Njordis, som er registrert i Norge. Foreløpig har det vært lite aktivitet der, noe han sier skyldes dårlig timing. 

– Det er helt høl i huet å kjøpe norske kroner, for så å investere videre i euro igjen nå. Så vi var ikke helt heldige med timingen der, sier han lattermildt

Derfor har investeringene hans skjedd gjennom hans tyske selskap. Indset har blant annet investert i følgende startups: Trustbytes, GILT, dHealth Foundation, som bygger et øksosystem for desentraliserte healthtech-løsninger og Terra Quantum som utvikler kvanteteknologi. 

Det som avgjør om han går inn i en startup er potensialet for skalering eller om de løser noe han tror er positivt for menneskeheten. 

– Jeg er inspirert av Johan Brand, liker hans tanker om ROL (return on learning) og selskaper som man kan lære av. Jeg regner med å investere i to-tre selskaper til i år.

UTRADISJONELL: Indset var ikke redd for å gå vekk fra manus under foredraget på Storebrand-konferansen.

På Njordis sine nettsider står det at målet er å investere og gå inn med beløp et sted mellom 50 000 og 250 000 euro per selskap. 

Indset forklarer at selv om han investerer i startups, er han ikke en som aktivt leter etter muligheter. I stedet dukker det opp potensielle investeringer når han jobber med nettverksbygging eller videreformidler investeringsmuligheter for VCer, PE-fond eller engleinvestorer. 

– Jeg får veldig mange pitcher, stort sett videresender jeg de til VCer hvis noe er spennende. Jeg kan ikke være med på store runder alene, men kanskje en «tag along». Njordis for eksempel jo som oftest ikke relevante for de alene, men jeg kan kanskje være med med en liten andel. 

Selv om hans liv og virke stort sett er i Tyskland har han fått med seg rabalderet rundt formue- og exitskatten som har preget norske aviser det siste året. 

– Jeg føler exitskatten og formuesskatten virker som en utfordring. Jeg har ikke blandet meg inn i debatten selv, men er enig i resonnementene jeg hører. Man må få til et mer skapende økosystem for teknologi i Norge og være forsiktig med å ødelegge det. Jeg tror selv at konkurransegrunnlaget til olje og gass kommer til å forsvinne fortere enn vi tror, sier han. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.