delingsøkonomi
Startup-studenter vant kontrakt med Oslo kommune
Leasi har 15 uker på å utvikle en prototype til kommunens 200 skoler.
Ett år gamle Leasi danket ut de noe eldre startup-konkurrentene Leid og Sharefox - og vant nylig en innovasjonskontrakt med Oslo kommune, verdt en halv million kroner.
Oppstartsselskapet stasjonert i Trondheim, med bakgrunn fra NTNUs teknologimiljø, lager et utleie- og ressurshåndteringssytem for bygg- og anleggsbransjen.
Sammen med Oslo kommune skal de nå utvikle en smart løsning for deling av maskiner på tvers av byens om lag 200 skoler. Disse har i dag hver sin utstyrspark.
– Gjennom deling vil vi raskere kunne spre utslippsfrie parkmaskiner i Osloskolen. Det skaper mindre støy og luftforurensing - og et bedre arbeidsmiljø for elever og vaktmestre, uttaler Oslos finansbyråd Einar Wilhelmsen i en pressemelding.
Innovasjonsprosessen er en del av Startoff-ordningen, programmet som kobler offentlige virksomheter og oppstartsselskaper sammen.
Gründere og mastergradsstudenter
Maskiner som kan egne seg for deling er for eksempel gressklippere, hekksakser og kantklipper. Det er også et ønske om at løsningen skal kunne omfatte utstyr hver skole trenger sjeldent, som varmesøkende kamera og hageavfallskverner, opplyser partene.
Leasi-gründerne Scott Bekke, Daniel Hansen og Marcus Balcon går alle siste året på masterprogrammet ved NTNUs Entreprenørskole.
Sistnevnte sier om kontrakten:
– Innovasjonsprosjektet med Oslo kommune er et spennende oppdrag hvor vi får mulighet til å levere verdi på flere arenaer, også utenfor hovedmarkedet vi operer i.
Leasi består også av fire utviklere og én designer, alle studenter. Selskapet har så langt ikke hentet ekstern kapital, men er i dag en del av 6AMs akseleratorprogram.
– Vi ser at dele-løsningen kommunen etterspør, har klare likhetstrekk til behovene vi dekker i bygg- og anleggsbransjen, hvor vi i bunn jobber for bedre ressursutnyttelse og tilrettelegger for en bedre delingsøkonomi, sier Balcon, også CMO i selskapet.
– Veldig nyttig lærdom
Oslo kommune planlegger for en anskaffelse av delingsløsning til høsten. De vil da innrette anskaffelsen slik at andre oppdragsgivere kan konkurrere på like vilkår som Leasi. De ferske gründerne har dermed 15 uker på å utvikle den første prototypen.
Guro Herje-Haga og Sarah Fossen Sinnathamby, prosjektlederne fra Utdanningsetaten og Utviklings- og kompetanseetaten, kommenterer:
– Den pågående innovasjonsprosessen har uansett vært en veldig nyttig lærdom for å tilegne oss kunnskap om hvilke krav en slik løsning bør ivareta - og for å få et godt innblikk i brukerbehovene allerede tidlig i prosessen.