investering

Startuplab har gått inn i ti Bergen-selskaper på fem år 

Startuplab har investert totalt 23 millioner siden de kom til Bergen. Selskapene forteller hva det har betydd for dem.

Startuplab Bergen
Publisert Sist oppdatert

Siden etableringen av Startuplab i Bergen for fem år siden, har totalt 50 bedrifter vært en del av økosystemet.  

– På fem år har de femti bedriftene skapt 250 arbeidsplasser og tiltrukket seg en halv milliard kroner i egenkapital. Vi bygger et økosystem for fremtidens teknologiselskaper her på Vestlandet, sier Erlend Waaler, leder for Startuplab i Bergen. 

På samme tid har Startuplab Bergen investert direkte i ti vestlandsselskaper. Startuplab har totalt investert 23 millioner kroner. 

Ønsker bli tech-magnet 

– Målet vårt er å gjøre Bergen til  en magnet for nye techselskaper. Vi ser allerede konturene av noe stort her, og vi ønsker at flere skal etablere hovedkontorer i byen vår, sier Waaler.  

Han startet opp Startuplab i Bergen sammen med bærekraftsjef Åshild Aarø. De leder bergensavdelingen fortsatt. Sophie Dicko er nylig blitt leder for inkubatoren. Hun overtar etter Lars Flesland, som gjør comeback i et oppstartsselskap. 

– Tanken bak å etablere Startuplab i Bergen var å få til noe av det samme som hadde skjedd i Oslo. Der har man fått store tech-selskaper som Remarkable. Vi har lyst til å se det samme skje her, sier Aarø. 

Trekker frem tre selskaper 

– Vi har ikke fått de virkelig store selskapene ennå, men Rubus, Cubit og 7Analytics er gode eksempler på hva vi er i ferd med å oppnå, sier Aarø. 

Flomvarsling-selskapet fikk før sommeren blant andre danske Scale Capital inn på eiersiden

– Hva er dere mest stolt av etter fem år? 

– Jeg er mest fornøyd med å skape arbeidsplasser og reell verdiskaping, og jeg er veldig fornøyd med det miljøet vi har klart å skape. Det er et ambisiøst miljø - der vi tiltrekker oss dem som ønsker skape store virksomheter, sier Waaler. 

De trekker også frem «pay-it-forward»-kulturen. 

– Vi ser at bedriftene hjelper hverandre på tvers av bransjer, og at det er en kollektiv vilje til å løfte hverandre frem, sier Aarø. 

Når det gjelder utfordringer de har møtt på, forteller de at det har vært viktig å være selektive med hvilke gründere som får plass på Startuplab. 
– Vi har lett etter «toppidrettsutøverne» blant gründerne. Det betyr internasjonale ambisjoner, gode team, tverrfaglighet, tverrfaglig kompetanse og dyp tech-kompetanse, sier Aarø. 

Waaler forteller at de har sett etter mennesker som er gode på fokus: 

– Å ha fokus er kanskje det vanskeligste for mange.  Det krever mot å våge å satse alt på én idé, men det er ofte det som skal til for lykkes. 

Dette er de ti selskapene Startuplab har investert i. Se info om årsresultatene deres nederst i saken.  

Rubus

Oppstartsselskapet Rubus tilbyr en plattform for bedre dialog mellom alle parter i boligprosjekter - eiendomsutvikler, total- og underentreprenører, arkitekter, leverandører og boligkjøper. 

Selskapet het først Bygr, men skiftet navn i 2023 for at det skulle fungere bedre internasjonalt. 

I 2020 hentet selskapet 30 millioner kroner og selskapet meldte om 50 prosent inntektsvekst fra 2022 til 2023. 

Cubit

SaaS-selskapet Cubit har utviklet en plattform som automatiserer tilsyns-oppgaver.  Løsningen kan brukes av alle typer tilsyn, men selskapet ble først tatt i bruk av elsynsmyndighetene. 

Shifter skrev høsten 2023 at selskapet ble verdsatt til 173 millioner kroner.

Selskapet hadde en omsetningsvekst fra 15 millioner i 2022 til 22 millioner i 2023. Resultatet før skatt gikk fra -1,2 millioner i 2022 til fire millioner i 2023. Kortsiktig gjeld gikk fra 4,6 millioner til 18.3 millioner. 

7Analytics

Teamet i 7Analytics

Investorene strømmer til 7Analytics, skrev Shifter i mai i år. 
Selskapet fikk da danske Scale Capital inn på eiersiden. 

7Analytics har utviklet AI-algoritme som gjør det lettere å predikere hvordan flomvann kan ramme bygg og steder basert på tilgjengelige vær - og kartdata. 

Selskapet har hentet fire mililoner euro, rundt 46 millioner, fra en rekke ulike investorer. 

7Analytics har også utviklet en egen plattform for forsikringsbransjen, som heter Inzureflood. 

Dette produktet kan gi deg rabatt på husforsikringen

I 2022 kom Obos og Af Gruppen inn på eiersiden

7Analytic-sjef og medgründer Helge Jørgensen sluttet i sin faste jobb innen arealplanlegging for å satse heltid, i mars 2020. 

– Det var jo selvsagt de som stusset på timingen, men det var da vi fikk den første fundingen, og da var det bare å gasse på, sa Jørgensen til Shifter. 

– Hva er siste nytt i selskapet nå? 

– Siste nytt er at vi har sikret funding som gjør oss finansielt rigget for å skalere til USA og Nord-Europa. Vi har etablert kontor i Boston, MA, fått gode internasjonale investorer, som er sterkt koblet til forsikringsbransjen. Vi har god vekst på salg og har nå fått et solid fotfeste i forsikring i Norge, og vi kjører piloter i flere land, sier Jørgensen. 

– Hva har Startuplab betydd for deres selskap? 

– Startuplab har betydd mye for oss og vår reise. Vi har hatt stor nytte av partnerskapet som de besitter hvor vi har blitt introdusert til flere store aktører. Dette har videre ført til viktige salg og partnerskap. De har også vært viktige sparringspartnere, spesielt i den tidlige fasen av selskapet. 

Curipod 

Curipod-gründerne Jens Aarre Seip, Frikk Fossan og Eirik Hernes Berre.

Selskapet het Snapmentor da det ble startet i 2019. Selskapet lager et interaktivt presentasjonsverktøy for lærere, der elever kan koble seg direkte på og delta med for eksempel tegninger, stille spørsmål eller diskutere ideer. 

I august 2023 skrev Shifter at selskapet får tusen nye brukere hver dag

Oppstartsselskapet ble gründet av Jens Aare Seip, Frikk Fossan og Eirik Hernes Berre

Cuttingroom-gründerne på konferanse tirsdag etter å ha vunnet pris.

Cuttingroom

Oppstartsselskapet utvikler skybasert vidoeredigering, og mener de har bransjens raskeste brukergrensesnitt. Selskapet er gründet av Glenn Skare Pedersen og Helge Høibraaten, som begge har bakgrunn fra TV2. 

Shifter skrev i mai 2023 at kundelisten spente fra EA Sports til norske lokalaviser

Selskapet har Røkke-fondet Runway FBU og Witzøe-selskapet Wiski Capital på eiersiden. 

Cuttingroom var et av selskapene som pitsjet under Startuplab sitt Summer Pitch Party i 2022. 

– Hva er siste nytt i selskapet nå? 

– Vi er akkurat nå på IBC, den største videoproduksjonsmessen i Europa med 50000 deltakere. der vant vi Best in Show IBC 2024. Vi har også signert tre nye kunder denne uken, blant annet BBC, som er en av verdens største kringkastere. De skal nå bruke vår løsning for å produsere nyheter, sier Høibraaten. 

– Hva har Startuplab betydd for ditt selskap?

– Vi møtte Startuplab-teamet i vår tidlige fase ved en tilfeldig anbefaling fra en bekjent av en bekjent. Det viste seg å være et sant lykketreff! De har gitt oss svært verdifull hjelp i en viktig fase for oss. Vi gratulerer med de første 5 årene og ser frem til å jobbe sammen videre!  

Inn for landing: Her sover Svenn Erik Edal når han er på Arendalsuka.

Insert Logic

Gründer Svenn Erik Edal gikk fra å være partner i Deloitte til å bli gründer. Shifter møtte ham da han sov i bilen under Arendalsuka
– Vi prøver bruke minst mulig penger, uttalte han da. 

Selskapet utvikler en «digital tvilling» av forretningsprosessen i en bedrift. Verktøyet skal koble sammen systemer og organisatoriske siloer. 

– Potensialet for å jobbe smartere er enormt. Spillereglene for tempo, kost, presisjon og læring endres. Pilotprosjekter har vist 30-70 prosent reduksjon i timeforbruk, har Edal uttalt til Shifter. 

Startuplab har investert 2,5 millioner kroner i selskapet. Selskapet har base. hos Startuplab i Solheimsviken og Aker Tech House på Fornebu. 

– Hva er siste nytt i selskapet nå? 

– Vi har lansert Orchestr8, verdens første (?) åpne teknologi for dynamisk prosess-orkestrering og automatisering, sier Edal. 

– Hva har Startuplab betydd for ditt selskap? 

– Startuplab kom på banen og investerte 2,5 millioner kroner da vi startet Insert Logic. Det var helt avgjørende for oss for å komme i gang. Det var en boost både finansielt og motivasjonsmessig.

Counting Hero

Teller ferjepassasjerer: Jone Rasmussen og i Counting Hero på ferjekaien på Halhjem.

Oppstartsselskapet har utviklet videobaserte telle-løsninger for ferjepassasjerer og startet i 2024 med automatisert dekksjekk. 

Selskapet kombinerer bruk av kameraer med en programvareløsning, og automatiserer prosesser som vanligvis blir gjort manuelt. 

Shifter var med ut til ferjekaien på Halhjem for å se hvordan det fungerte. 
Selskapet er startet av gründer Jone Rasmussen

Selskapet var ett av 11 selskaper som var med på Startuplabs akselerator i 2022. 

– Hva er siste nytt i selskapet nå?

– Selskapet har inntekter på to av tre utviklede løsninger og forhandler rammeavtale på siste, sier Rasmussen. 

– Hva har Startuplab betydd for ditt selskap?

– Utrolig viktig sparringspartner, tilgang til kapital og et miljø som får satt fart på startup-bedrifter også i Bergen. 

Vilda

Oppstartsselskapet ble kåret til beste startup under Demo Day i Bergen høsten 2023. 
Børrea Schau-Larsen er gründer og administrerende direktør i selskapet. 

Børrea Schau-Larsen, CEO i Vilda

Vilda har det siste året pivotert fra å være en integrert markedsplass som kobler boligeier med finansiering og håndverker, til å bli et rendyrket DaaS-selskap (Data-as-a-Service).
– Det betyr at vi tilgjengeliggjør bolig- og energidata for privatboliger for alle aktørene i boligverdikjeden. Dette gjør vi gjennom et API. Istedenfor å sørge for å få jobben utført, gjør vi det enklere for bank og forsikring å gjøre porteføljene sine grønnere. Med Vilda kan for eksempel bankene se hvilke boliger som kvalifiserer til grønne lån, og identifisere hvilke energitiltak det lønner seg for kundene å investere i for å få tilgang til bankens beste lånerente og øke verdien på boligen, sier Schau-Larsen.

– Målet vårt er å gjøre det mulig og enklere for folk enn i dag å gjøre hjemmene sine energieffektive. Folk i Norge er godt kjent med ENØK, men det vi ikke er så godt kjent med er at EU har bestemt at innen 2050 så må absolutt alle bygg, både privatboliger og næringsbygg, være energimerke A. I Norge er det kun én prosent av privatboliger som har det i dag, sa Schau-Larsen til Shifter. 

Gründeren ga også, som én av seks tech-kvinner, råd til hvordan man kan få flere kvinner inn i tech

EasyX

På labben: Slik ser det ut i labben til EasyX, gründer Sindre R. Hansen til høyre.

Selskapet startet med å lage en malerobot for privatpersoner, men der var det lite interesse. Da fant de et marked der kundene skrek etter løsningen

EasyX har utviklet en robot som kan kjøre på vertikale overflater uavhengig av materialer. I første fase skal roboten brukes til å vaske og rengjøre fiskekar på settefiskanlegg og landbaserte oppdrettsanlegg, skrev Shifter i februar 2023. 

Selskapet fikk da med seg Startuplab, Kongsberg Innovasjon og DSD Investering på eiersiden, i tillegg til kapital fra Innovasjon Norge. 

Tidligere Lerøy Sjøtroll-sjef gikk inn i styret i 2023. 

– Hva er siste nytt hos dere? 
– Vi har nå flere betalende kunder og mange sterke leads i pipelinen. Teamet vårt har vokst til syv fulltidsansatte, i tillegg til eksterne konsulenter innenfor business development, marketing, finans og HR. Vi er i prosess med å hente kapital og planlegger å lukke en investeringsrunde nå i november. Vi er i dialog med flere store investorer og har noen spennende eventer vi skal delta på denne og neste uke under Innovasjonsuken Opp, sier gründer Sindre R. Hansen. 

– Hva har Startuplab betydd for deres selskap? 

– Startuplab har betydd mye for oss, svarer Hansen og trekker frem følgende punkter: 

  • De kom tidlig inn med kapital, noe som har betydd mye for videre vekst. 
  • De har bidratt i arbeidet med å finne andre investorer.
  • De har jevnlige eventer hvor en får mulighet til å vise frem selskapet fremfor andre relevante investorer.
  • De har stort nettverk, og introduserer oss gjerne til andre relevante investorer eller samarbeidspartnere.
  • De har masse flinke og hyggelige folk som en kan sparre med rundt hva som helst.
  • De setter gründerne først, og det gjennomsyrer alt de gjør. Derfor er det veldig enkelt å være åpen og ærlig med de som jobber i Startuplab. En føler virkelig at de ønsker oss alt vel!

Elevate Ocean 

Selskapet er gründet av blant andre Aslak Heining. Han har en livslang interesse for akvatisk liv. 

– Etter hvert som fiskeutbyttet i norske fjorder gikk ned, la han merke til den voksende oppdrettsnæringen og spurte hvorfor krepsdyroppdrett ikke var like utviklet. Denne interessen førte til at han studerte biologi ved Universitetet i Bergen, hvor han oppdaget den australske rødkloen (Cherax quadricarinatus). Når du vet at livsstadier er flaskehalsen til oppdrett, kan den enkle livssyklusen til rødkloen være en løsning. Dette inspirerte etableringen av Pure Lobster AS i 2020 av Aslak og fire andre studenter, med mål om å drive oppdrett av rødklo ved bruk av avansert teknologi og naturlige fôrressurser i en sirkulær økonomi. Etter å ha testet ulike systemer, flyttet selskapet fokus til teknologi, nå kjent som Elevate Ocean AS, opplyser selskapet på sine nettsider. 

Årsresultater

  • Rubus Tech AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 12 029 099 NOK ⬆️2022: 8 193 271 NOK
    Resultat før skatt:2023: -14 127 122 NOK ⬆️2022: -17 990 822 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 22 562 613 NOK ⬆️2022: 16 081 853 NOK

    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 29 462 916 NOK ⬆️, 2022: 14 116 724 NOK
    • Kortsiktig gjeld: 2023: 13 151 411 NOK ⬇️, 2022: 15 324 999 NOK
  • Cubit AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 22 066 488 NOK ⬆️2022: 15 008 219 NOK
    Resultat før skatt:2023: -4 046 783 NOK ⬇️2022: -1 236 274 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 2 397 074 NOK ⬆️2022: 2 069 841 NOK
    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 43 121 705 NOK ⬆️, 2022: 27 482 441 NOK
    • Langsiktig gjeld: 2023: 9 168 929 NOK ⬆️, 2022: 2 880 230 NOK
  • 7Analytics AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 3 694 590 NOK ⬆️2022: 974 570 NOK
    Resultat før skatt:2023: -8 125 647 NOK ⬇️2022: -7 255 296 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 10 425 026 NOK ⬇️2022: 24 002 009 NOK
    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 17 725 393 NOK ⬇️, 2022: 25 851 039 NOK
    • Kortsiktig gjeld: 2023: 2 091 889 NOK ⬆️, 2022: 1 444 513 NOK
  • Curipod

    Regnskap for 2023 ikke klart i Brønnøysund. 

  • Cutting Room AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 4 365 923 NOK ⬇️2022: 6 216 964 NOK
    Resultat før skatt:2023: -5 874 272 NOK ⬇️2022: -884 306 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 4 526 005 NOK ⬇️2022: 9 299 648 NOK

    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 6 460 857 NOK ⬇️, 2022: 12 536 542 NOK
    • Kortsiktig gjeld: 2023: 2 830 626 NOK ⬆️, 2022: 2 027 724 NOK
  • Insert Logic AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 4 521 884 NOK ⬇️2022: 4 635 730 NOK
    Resultat før skatt:2023: -697 625 NOK ⬆️2022: -1 791 806 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 4 541 741 NOK ⬆️2022: 2 942 992 NOK

    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 2 591 904 NOK ⬇️, 2022: 3 289 529 NOK
    • Langsiktig gjeld: 2023: 4 000 000 NOK (ny)
  • Counting Hero AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 4 355 376 NOK ⬆️2022: 1 477 157 NOK
    Resultat før skatt:2023: -4 890 NOK ⬆️2022: -325 250 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 4 253 701 NOK ⬇️2022: 3 134 404 NOK
    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 7 484 813 NOK ⬆️, 2022: 3 738 502 NOK
    • Kortsiktig gjeld: 2023: 1 205 348 NOK ⬇️, 2022: 1 481 498 NOK
  • Vilda AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 227 507 NOK (ny)
    Resultat før skatt:2023: -851 301 NOK ⬇️2022: -665 649 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 347 922 NOK ⬇️2022: 2 803 932 NOK

    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 6 638 480 NOK ⬇️, 2022: 6 798 495 NOK
    • Langsiktig gjeld: 2023: 2 329 850 NOK ⬆️, 2022: 1 492 500 NOK
  • EasyX AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 3 173 055 NOK ⬆️2022: 519 578 NOK
    Resultat før skatt:2023: -2 358 123 NOK ⬇️2022: -622 544 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 6 950 450 NOK ⬆️2022: 52 934 NOK
    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 11 535 491 NOK ⬆️, 2022: 7 613 524 NOK
    • Kortsiktig gjeld: 2023: 1 417 652 NOK ⬆️, 2022: 439 991 NOK
  • Elevate Ocean AS

    Årsregnskap for 2023
    Inntekter:2023: 459 418 NOK ⬇️2022: 597 671 NOK
    Resultat før skatt:2023: -665 673 NOK ⬇️2022: -478 300 NOK
    Kontantbeholdning:2023: 1 551 159 NOK ⬆️2022: 709 628 NOK

    Annen finansiell utvikling:

    • Egenkapital: 2023: 5 196 154 NOK ⬆️, 2022: 611 136 NOK
    • Kortsiktig gjeld: 2023: 119 560 NOK ⬇️, 2022: 140 487 NOK

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.