Statsråden brukte ministermobilen på Clubhouse: Ekspertene er bekymret for hva som skjer med kontaktlistene
Nå hevder digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland at hun har tatt kontakt med selskapet, for å få klarhet i om tjenesten følger europeiske personvern-lover.
Denne uken skrev Shifter om brukervilkårene i Clubhouse, som får personverneksperter til å steile. Blant annet er de bekymret for tilgangen appen får til brukernes kontaktliste.
Samtidig har en rekke samfunnstopper, i næringslivet så vel som politikken, kastet seg på trenden. Blant dem er digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. Onsdag avholdt hun et innspillsmøte om datadrevet økonomi og innovasjon via appen.
På spørsmål om hun brukte sin jobbtelefon i den sammenheng, svarer statsråden, via e-post, at hun har «én mobiltelefon som jeg bruker til alle appene jeg har lastet ned.»
I en ny epost har Shifter fulgt opp med å få klarhet i om det er snakk om den samme telefonen hun ellers bruker i jobb og privatliv.
- Ja, jeg har bare én telefon, svarer Hofstad Helleland i et nytt svar.
Hun beskriver samtykkerklæringen som "omfattende".
– Men jeg legger til grunn at GDPR og europeisk lovgivning er fulgt når jeg bruker sosiale medier. Det er de også pliktige til å gjøre, skriver hun.
Kontaktet selskapet
Advokater og eksperter Shifter har snakket med, er tydelig på at folk må tenke seg veldig godt om før de tar i bruk appen. Det tyske Datatilsynet har også krevd svar fra selskapet på anklagene om brudd på det europeiske regelverket.
– Hvilke vurderinger har dere gjort av personvern og datasikkerhet ved bruk av appen?
– Personlig synes jeg ikke at brukervilkårene og personvernerklæringen fra Clubhouse forklares på en lettfattelig måte. Det kommer heller ikke tydelig frem når personopplysninger samles inn og hvordan de behandles, sier Hofstad Helleland.
Statsråden hevder også at hun som bruker har sendt en henvendelse til Clubhouse og etterlyst svar på hva vilkårene innebærer.
Uproblematisk?
Hofstad Helleland svarer ikke på spørsmål om hun vurderer det som uproblematisk å benytte denne appen i en slik sammenheng, og på den måten oppfordre andre til å bruke den.
– En forutsetning for å ha livets rett i EØS, er at alle som tilbyr tjenester i EØS-området må forholde seg til personvernordningen. Det er viktig for å ivareta personvernet uansett om vi velger en europeisk tjeneste, eller om tjenesten tilbys fra et annet land – for eksempel USA. Også Clubhouse skal etterleve reglene i GDPR når de tilbyr tjenester her, selv om de ikke er etablert i EØS-området, skriver hun i stedet.
Får kritikk
På Twitter har det ikke gått ubemerket hen at digitaliseringsministeren har tatt i bruk appen, og Hofstad Helleland må tåle kritikk fra flere hold - både på grunn av søkelyset på manglende personvern, og fordi Clubhouse foreløpig ekskluderer Android-brukere.
Blant kritikerne er leder av advokatforeningen Jon Wessel-Aas og førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett på UiO, Anine Kierulf.
Sånn rent bortsett fra sikkerhets- og personverninnvendingene: pic.twitter.com/B40k3Fy7bu
— Anine Kierulf (@anineki) February 11, 2021
Jeg er ikke overbevist om at @regjeringen ved å invitere til offentlig debatt på en lukket, privateid plattform, som så godt som ingen borgere har tilgang til, legger «forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale», som Grunnloven § 100 foreskriver... https://t.co/FnONzydJLY
— Jon Wessel-Aas (@jonwesselaas) February 10, 2021