hardware

Student-duo tok over hardware-startup og knuste forrige rekordomsetning, takket være 150 Youtube-videoer

Immerse Optics om selskapets viktigste markedskanal, hvordan influenser-prosessen faktisk foregår - og hvilke roller de helst gir til konsulenter i stedet.

Vilde Wettergreen og Rahal Belboe i Immerse Optics har allerede passert fjorårets omsetning på fem millioner kroner.

Vilde Wettergreen og Rahal Belboe tok i fjor over roret i Moviemask. Samme år hadde selskapet, noe uventet, dratt inn fem millioner kroner på salget av drone-masker, et "hobbyprosjekt" etter hvert å regne for gründerne Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim.

De ønsket i stedet å satse på læringsteknologi-selskapet Ludenso, og ga dermed stafettpinnen videre til duoen som begge hadde studert på Entreprenørskapsskolen.

– Vi opplevde en betydelig vekst i omsetning og "product market fit" i fjor, og nå har vi allerede gått forbi fjorårets omsetning. Planen er å doble fjorårets omsetning ved utgangen av dette året, sier Wettergreen, markedsdirektør i nå Immerse Optics.

Vilde Wettergreen, markedsdirektør i Immerse Optics.

Selskapet selger i dag masken til primært kameradrone-entusiaster, og de lanserer om kort tid en ny versjon, som ifølge Wettergreen svarer på kundenes tilbakemeldinger.

– Fotoentusiaster står for en stor og voksende del av etterspørselen innenfor konsumer-drone-markedet, så det er derfor viktig for oss at vi imøtekommer deres ønsker.

Det norske oppstartsselskapet har nå kunder i over hundre markeder, og rundt 60 prosent av dem fant vant veien via influenser-markedsføring, forteller Wettergreen.

Slik ser dronemasken ut.

– Influensere er i dag den viktigste markedsføringskanalen vår, slår hun fast.

– Vi har rundt 150 videoer på Youtube nå. Mange i kundegruppen vår er i alderen 30 til 50 år, og de bruker Youtube fremfor Tiktok, sier hun og skisserer en typisk prosess:

– I forkant av en influenser-deal har vi som oftest hatt en ganske uformell relasjon, der jeg snakker med dem på Instagram og andre plattformer. Jeg kommenterer også Youtube-videoene de har lagt ut. Jeg behandler dem nærmest som venner fremfor brands. Med mindre vi samarbeider med veldig store influensere, selvsagt.

Influenser-bilde av dronemasken.

– Da går dialogen via managementet, men vi har fokusert mer på nano- og mikro-influensere, opp til 100.000 følgere, og da er det personen selv jeg snakker med.

Målet er uansett å få adressene deres så raskt som mulig.

– Slik at jeg kan sende dem et produkt, selv om de ennå ikke har trakket ja til en deal. Det viktigste for oss er jo at de får produktet hjem og kan teste det, sier Wettergreen.

Disse rollene vil de sette vekk - og beholde

Belboe er i dag daglig leder i Immerse Optics. Tross en svært god drone-debut etter overføringen i fjor, har de globale trendene også truffet det lille teamet, forteller han.

– Vi pleide for eksempel å ha en betydelig mengde salg til både Ukraina og Russland, i tillegg til mange gode samarbeidspartnere i form av influensere der, sier Belboe.

Rahal Belboe, daglig leder i Immerse Optics.

– Nå har vi måttet stoppe alle samarbeid og alt salg i begge land. I tillegg merker vi resesjonen på kjøpekraften til kunder. Betalte "ads" har for eksempel blitt mye mindre effektive i 2022, noe som har gjort at vi har måttet vært mer kreativ i markedsføringen.

– På hvilken måte?

– Vi går blant annet over til en mer "omnichannel approach" på "tracking", og bruker forskjellige plattformer på forskjellige steder i "funnelen", blant dem en del nye vi ikke har hatt behov for å prøve før, sier han.

– I tillegg har vi noen "guerilla"-triks som vi holder på å teste ut, men som er for tidlig å si om vil ha god nok effekt enda. Det er heldigvis det at influencerstrategien vår fungerer så bra, som gjør at vi har muligheten til å teste ut forskjellige løsninger i betalte "ads" uten at det særlig påvirker bunnlinja vår, legger Belboe til.

Han fortsetter:

– I tillegg merker vi fortsatt pandemien, særlig på forsinkelser i samarbeidet med produsenten vår i Kina om prototyping av det nye produktet. Likevel gjør vi det bedre enn i fjor, noe vi er veldig fornøyde med å ha fått til tross de globale utfordringene.

Selskapet har også helt bevisst valgt å sette vekk en del arbeid til konsulenter.

– Vi har kun ansettelser på kjerneaktiviteter som ikke forsvinner, slik som kundesupport, strategi og "operations", i tillegg til influenser-markedsføring, som har kommet for å bli, sier Belboe og fortsetter:

– Det å "outsource" gjør at vi kan teste hypoteser med spesialister fra dag én, uten å risikere at vi sitter med irrelevant spesialkompetanse om vi velger å gå bort fra aktiviteten. Vi tror på å designe jobber som vi fyller med kompetanse, heller enn å finne kompetanse som vi må skreddersy jobber til, sier han.

Belboe mener det særlig i markedsføring er lettere å teste ut hypoteser på den måten.

– Da har vi ikke har like store byttekostnader fra én markedsføringsmetode til en annen, og vi kan lett legge fra oss ting som ikke fungerer, sier Belboe.

– Lett å holde fokus

Å være hundre prosent finansiert av egne salg, gjør at selskapets måte "å hente penger" er ensbetydende med å øke salget, forteller han videre.

– Det gjør det veldig lett å holde fokus på de viktige tingene og gjøre akkurat det som teller, istedenfor å også bruke tid og bekymring på hente kapital og tenke på runway.

Belboe legger til:

– Samtidig er det bare nå nylig at vi har begynt å gå i pluss, med positivt resultat i 2021. Dette betyr at vi er heldige nok til å ha med oss investorer fra tidligere ekstern kapital som har vært helt essensielle for vår suksess i form av både råd og nettverk. Sånn sett så ville vi ikke vært foruten den eksterne kapitalen, men vi er glad for å være på det stadiet hvor vi kan ha fokus på vekst og salg uten å måtte tenke på andre ting, sier han.

Gründerne er fremdeles største eiere i selskapet, via Zatacka Holding AS og EGW Holding AS. Wiski Capital AS er også på eiersiden i Immerse Optics med 3,4 prosent.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*