HELSE

Suksessgründere bak digital nattevakt henter 35 millioner

Ny kapital skyter fart på enda et kontaktløst produkt til helsevesenet.

Vitalthings-gründerne Alf Egil Bogen, Ole Johan Ellingsen og Bård Benum henter 35 millioner kroner til to produkter. Bildet viser Somnofy, som passer på brukerne om natten, i tillegg til å gi detaljerte søvnanalyser. Selskapet utvikler nå også en medisinsk, kontaktløs pasientmonitor.
Publisert Sist oppdatert

Seks år gamle Vitalthings utvikler digitale tjenester basert på sensorteknologi.

Det Trondheimsbaserte selskapet har allerede ett produkt i markedet; søvnmonitoren Somnofy. Den gir blant annet innsikt og trygghet på institusjon, i tillegg til avstandsoppfølging. Somnofy måler også søvnkvalitet, pustefrekvens og bevegelser, noe som kan indikere endring i helsetilstand og gi grunnlag for tiltak og økt oppfølging.

Vitalthings hentet sist i fjor kapital, og fyller nå opp med 35 nye millioner kroner.

Verdivurderingen var i forkant på 150 millioner kroner, og tre av gründerne, Alf Egil Bogen, Ole Johan Ellingsen og Bård Benum, står bak 11 av millionene i denne runden.

Øvrige aksjonærer i selskapet er Kristian Lundkvist, Adolfsen-brødrene Roger og Kristian, eiendomsinvestor Ivar Koteng og kombinert-løper Jørgen Graabak.

Pengene er ifølge Benum, også daglig leder i selskapet, øremerket to hovedformål:

Første ordinære skaleringsfase for ovennevnte «digitale nattevakt», som først i fjor høst ble tilgjengelig på markedet, etter flere betalte piloter. I tillegg skal Vitalthings fullføre den siste fasen av en kontaktløs pasientmonitor, inkludert medisinsk CE-godkjenning.

– Den store ambisjonen er å bli en global aktør på løsninger basert på kontaktløs sensorteknologi, sier Benum, også tidligere ikledd en rekke lederstillinger, blant annet i Reitangruppen, DnB NOR og Powel. Han er også nylig avtroppende leder i VM-styret.

– Du trenger ikke å diskutere om markedet finnes

Benum erfarte i forbindelse med denne emisjonen en økt interesse for helseteknologi som investeringsområde. Han viser til et ferskt intervju med Norway Health Tech-sjefen, Lena Nymo Helli, i Shifter. Hun mener kategorien «utvilsomt er det neste store».

– Men det er vel riktig å si at mange investorer fortsatt er noe avventende, sier han.

Også investeringssjef Espen Daae i Ferd har til Shifter nylig fortalt at han vitner en del usikkerhet blant øvrige investorer på dette området, men råder flere til å tørre og satse.

– De tradisjonelle forholdende rundt risikokapital, som bevist forretningsmodell og reell omsetning, dukker ofte opp. I tillegg er det nok en oppfatning rundt usikkerhet ved produkter som krever CE- eller FDA-godkjenning, at dette tar veldig lang tid, i tillegg til at offentlige innkjøpsprosesser generelt er krevende, sier Benum.

Markedspotensialet for Vitalthings' produkter er imidlertid utvilsomt stort, understreker han.

– En global demografisk utvikling i de fleste land, medfører at det i hvert fall er en sektor hvor du ikke trenger å diskutere om markedet finnes, gitt at produktet ditt er riktig innrettet. Og så har vi også et stort hjemmemarked, sier Benum.

– Kan bidra til en forskjell i livskvaliteten til mennesker

Felles for dagens løsninger knyttet til detaljerte søvnanalyser, er at de krever sensorer på kroppen, forteller han videre. Dette medfører at mange ikke blir fulgt opp, enten fordi det ikke er praktisk mulig eller fordi det er for komplisert, argumenterer Benum.

– Våre løsninger er helautomatiske og kontaktløse. De krever ingen sensorer på kroppen, og dette finnes ikke i markedet i dag. Å måle pust og pustemønster er videre spesielt relevant da pust er kroppens alarmklokke, sier han - og fortsetter:

– Det vil si at du fanger opp signaler der, rundt forverret helsetilstand, tidligere enn på de fleste andre vitale livstegn. I tillegg bygger vi en svært stor datastrøm, hvor det garantert finnes «skjult kunnskap» som kan avdekkes.

Benum mener et annet stort fortrinn de har, er et svært erfarent team, som har skalert flere teknologi-virksomheter innenfor både hardware og software tidligere.

Medgründer Ellingsen var med å etablere håndverker-tjenesten Devinco i 2002, som han senere solgte seg ut av for 20 millioner kroner. Medgründer Bogen var i 2013 med på å selge Energy Micro til Silicon Labs for én milliard kroner, ifølge Finansavisen.

Vitalthings har i dag totalt 20 ansatte.

– Vi har også en veldig tydelig strategi på hvordan vi involverer klinisk- og helsefaglige miljø, i tillegg til forskningsfaglige miljø i validering og produktutvikling sier Benum.

Konseptbilde på Vitalthings' medisinske, kontaktløse pasientmonitor.

Han trekker frem prosjektet Autoskår på St. Olavs hospital, Universitetssykehuset i Trondheim. Selskapet samarbeidet med dem om den kontaktløse pasientmonitoren.

Gjennom kontinuerlig og kontaktfri overvåkning skal man ved hjelp av dette produktet identifisere helseforverring tidligere, iverksatte nødvendig behandling og hindre unødvendig sykdomsutvikling, heter det i en presentasjon. I tillegg skal systemet også kunne fungere som et sikkerhetsnett for overdosering av sterke smertestillende.

Hensikten er å gi økt pasientsikkerhet og bedret arbeidshverdagen til helsepersonell.

– Vi ser vi kan bidra til en forskjell i livskvaliteten til mennesker, sier Benum.