markedsføring
Super-startup kjøpte domene i «billigkroken»
Blant norske startups finner man tidsriktige domener som slutter på .io - .ai - og .tech. Selv om det sitter langt inne å si det høyt, virker det som gode gamle .com fortsatt er det gjeveste.
Oppstartsbedrifter møter nok av utfordringer i løpet av sine første år. Et av de mindre problemene, som likevel kan føre til diskusjoner internt, er hva nettadressen til selskapet burde være.
Når man har gått mange runder og blitt enige om et catchy navn på selskapet, kan skuffelsen bli stor når man finner ut at .com- eller .no-domenet er tatt av en eller annen fyr som hamstrer domener for å selge med fortjeneste.
Nettstedet Indiebrands hevder til og med at alle .com-domener med to, tre og fire bokstaver allerede er tatt. Hvis du likevel vil ha .com kan prislappen bli høy, noe Oda erfarte i 2021 da de betalte et tosifret millionbeløp for oda.com.
Løsningen lå midt i Det indiske hav
Svindyre .com-domener har tvunget startups uten dype lommer måtte tenke annerledes. Midt på 2010-tallet oppdaget løsningsorienterte gründere at landskoden til det noe ukjente «Britiske territoriet i Indiahavet», bestående av Chagosøyene og Diego Garcia, med sitt .io hadde potensial.
.io minner nemlig om begrepet input/output i programvareutvikling, som varmer hjertet til mange med kode-kunnskaper. Landskoden blir ikke valgt bort av søkemotorer og det finnes relativt få tech-selskaper på Chagosøyene som kniver om populære selskaps-navn - dermed ble en trend født.
Etterhvert som flere tech-selskaper begynte å bruke .io - ble det plutselig en «greie». I kampen om å fremstå fremtidsrettet og annerledes var det .io som gjaldt.
«Dot com just doesn't seem as modern and contemporary to creative geeks», hevdet nettstedet Indiebrands for tre år siden.
Vil ikke gå ut med prisen
Siden den gang har prisene på populære io-domener også gjort at .tech - .co - og kanskje spesielt .ai har blitt mer vanlig. Vi spurte noen norske oppstartsbedrifter hvordan de landet på sine domener.
1X Technologies med 1x.tech
Hvordan endte dere opp med 1x.tech?
– Vi valgte .tech fordi .com var opptatt. Det passer bra med navnet vårt. Det er flere og flere domener som er tatt. Så er det er en trend blant tech-selskaper å velge .tech. Vi trengte også noe som passet med tech-stacken vår ettersom noen IT-løsninger var knyttet opp til vårt gamle domene hallodi.com, sier kommunikasjonssjef Hege Nikolaisen.
Måtte dere betale mye for adressen?
Akkurat denne hadde vi flaks med. Vi kjøpte den bare på Domeneshop eller Godaddy eller noe sånt, men vi brukte litt tid på å tenke hva som ville bli best.
Kommer dere til å bytte til .com i fremtiden?
Nei, nå har 1X.tech blitt en stor del av merkevaren vår, vi heter jo 1x Technologies og synes det passer. Vi har riktignok kjøpt opp mange andre domener som har 1X i seg da, for å beskytte merkevaren.
Strise med strise.ai
Hvordan endte dere opp med .ai?
– Det er fordi vi har jobbet med AI helt fra begynnelsen. Strise startet jo i sin tid som et AI-forskningsprosjekt ved NTNU. Vi hadde også .ai-domene i 2017 da vi het Contextual. Det falt veldig naturlig for oss den gang da og nå bruker vi kunstig intelligens til AML (anti money laundering) i tjenesten vår, sier Marit Rødevand - CEO og medgründer i Strise.
Synes du .ai er fett?
Jeg synes jo at AI er sjukt fett, og ville ha et domene som var beskrivende.
Har dere vurdert å bytte til .com?
– Vi tar gjerne .com hvis vi får det, men vi betaler ikke dyre summer for det.
Enode (byttet fra enode.io til enode.com i fjor)
Hvorfor gikk dere for enode.io sin tid?
Det var ikke noe .com ledig. Og input/output er jo det vi driver med så det passet godt til produktet vårt. Alle drømte vel om .com og når vi fikk muligheten til å få det så hoppet vi over for et års tid siden, sier Thorvald Thorsnes - medgründer i Enode.
Betalte dere mye for det?
– Ja…
Vil du si hvor mye?
– Nei…