dagligvare
Svensk avis: Oda er nær ved å slå seg sammen med svensk selskap
Det norske dagligvareselskapet skal være være helt i sluttspurten i forhandlingene med Mathem, melder Breakit.
Det er den svenske nettavisen Breakit som melder at Kinnevik har kommet svært langt i prosessen med å slå sammen norske Oda med svenske Mathem.
Ifølge avisen er forhandlingene mer eller mindre klare, og at avtalen vil presenteres i løpet av de kommende dagene, hvis det ikke skjer noe uforutsett. Flere kilder bekrefter overfor Shifter at de kjenner til at det har pågått en prosess.
Shifter har vært i kontakt med Oda-gründer og administrerende direktør Karl Munthe-Kaas, men han vil ikke kommentere saken.
Kutt på kutt
Det ser ut til at det er storinvestor Kinnevik som er edderkoppen i dealen. Det svenske selskapet har investert nesten tre milliarder kroner totalt i de to selskapene, men Kinneviks verdsettelse av dem er i dag under halvparten av dette.
I desember gikk Kinnevik, Verdane og Summa Equity inn med 1,5 millarder kroner i Oda og fikk da til sammen mer enn 50 prosent av aksjene i selskapet. Da ble verdien satt til 3,5 milliarder kroner og Kinneviks andel på 27 prosent til 940 millioner kroner.
I april år kuttet Kinnevik ytterligere i verdsettelsen og skrev ned verdien på selskapet til 2,85 milliarder kroner og den egne andelen til 772 millioner kroner. Kuttene i Mathem har fulgt det samme mønsteret.
Snudde i høst
I den seneste kvartalsrapporten fra svenskene så det imidlertid ut til at bunnen var nådd for Oda. Kinnevik skrev opp verdien fra 429 millioner kroner til 571 millioner kroner.
Samtidig hadde Kinnevik, som tok kontroll over det norske vekstselskapet på tampen av fjoråret sammen med Verdane og Summa Equity, utstedt et lån til Oda på 52 millioner kroner, som etter alt å dømme skulle konverteres til aksjer i fjerde kvartal.
Med 27 prosent eierskap i Oda og 32 prosent i Mathem vil en sammenslåing innebære at Kinnevik nå tar grep for å få ytterligere fart på skuta.
Synergier
Ifølge Breakit har det blitt jobbet med en sammenslåing i lenger tid, da det skal finnes store synergier ikke minst på teknologi.
– Det er en del av vårt daglige arbeid å evaluere våre selskaper og de markeder de virker i. Som vanlig kommenterer vi ikke rykter og spekulasjoner, sier kommunikasjonsdirektør i Kinnevik Torun Litzén til Breakit.