HR-TECH

Svensk startup med brakdebut i Norge

Norgessjef Christian Blomberg i Refapp sier det er en økende etterspørsel etter digitale referansesjekker i Norge. Selskapet gikk fra 20 til 130 kunder i Norge i fjor.

Teamet i Refapp Norge Fra Venstre: Anders Edin, Jon Sigve Skard, Lena Lengard, og Christian Blomberg
Publisert Sist oppdatert

HR-teknologiselskapet Refapp ble startet av gründer Philip Sjøgren i 2017, og har hovedkontor i Gøteborg. Sjøgren har selv bakgrunn fra rekrutteringsbransjen, hvor han ble vitne til det han mener er store muligheter for å digitalisere rutiner og prosesser i referansesjekken.

Selskapet startet opp i Norge mai 2020. Etter en rolig start, skjøt forretningene i taket i løpet av 2021, forteller daglig leder i den norske delen av selskapet, Christian Blomberg.

Det web-baserte verktøyet hjelper kunder med å innhente referanser på en smidig, profesjonell og sikker måte, ifølge Blomberg.

– Vi har en meget enkel, men effektiv forretningsmodell. Vi har fokusert på bransjer med høyt rekrutteringsbehov. Bemanning/rekruttering, offentlig sektor og større private selskaper, sier Blomberg.


– Det skal være enkelt for kunden å komme i gang, samtidig som det skal være enkelt å skalere opp bruken for hver enkelt kunde.

Refapp tar betalt per kandidat det sjekkes referanser på. Kunder i dag inkluderer blant andre Manpower og Forsvarsbygg.

– Et fantastisk år

Refapp har siden starten vokst fra 2 til 6 ansatte fra Norges-kontoret i Moss. Bloomberg forteller at månedlige gjentagende inntekter (MRR) i desember 2021 var på 350.000 kroner.

Mer vekst har de derimot i kikkerten.

– 2021 har vært et fantastisk år for Refapp i Norge. For 2022 skal vi fortsette å vokse, utvikle nye gode relasjoner og fortsette å levere fantastiske løsninger i samarbeid med våre kunder og samarbeidspartnere.

– Siden den gangen har vi bygget stein på stein og er nå cashflow-positive selv med 5 ansettelser på veien, forteller Bloomberg.

Ble overbevist av kundene

En som så potensiale i Refapp, var investor Ane Nordahl Carlsen i familieselskapet Grafo. Hun er blant initiativtakerne bak fondet Pilar Kapital, som har som mål å investere mer i nordnorske gründerprosjekter.

Gjennom selskapet Grafo investerer hun i Refapp i desember 2020 og fulgte opp investeringen i slutten av 2021. Hun ønsker ikke å si hvor mye som ble investert.


– Vi har en del erfaring innen rekruttering og bemanningsbransjen så jeg håpet å kunne bidra som døråpner, men selskapet hadde faktisk de fleste av disse på kundelisten før vi gikk inn, sier hun.

Nodahl Carlsen sitter også i styret til selskapet. Hun forteller at investeringen er den første til Grafo hvor de ikke har møtt noen av gründere fysisk.

– Pitcher på video der man kun ser personen som snakker som en liten firkant i hjørnet, blir fort upersonlig. Philip visste hva han snakket om, var ydmyk og ærlig om utfordringene og hadde en tydelig plan for selskapet samtidig som han var veldig åpen og lyttende.

– Etter møtet fikk jeg oversendt litt mer info og tok jeg kontakt med to personer som jobber i bransjen. Da begge sa at de allerede brukte Refapp og var svært fornøyde, bestemte vi oss for å gå inn.

Ane Nordahl Carlsen