Fond

Svensk venturefond vil støtte gründere i Norden

Node.vc har hentet 71 millioner euro og satser på erfarne gründere som investorer, skriver Techcrunch. 

Blir med i europeisk samarbeid: Teamet til Node.vc - med John Elvsjö som nummer to fra høyre.
Publisert Sist oppdatert

Et nytt svensk venturefond kalt Node.vc har nå sluttet seg til en gruppe europeiske investeringsselskaper som hevder å operere som «gründere som støtter gründere». Fondet har samlet inn 71 millioner euro som skal investeres i oppstartsbedrifter i Norden og Baltikum, melder TechCrunch.

– Jeg håper det er begynnelsen på en trend, sier John Elvesjö, administrerende partner i Node.vc, til TechCrunch.

– Europa har ligget betydelig bak USA når det gjelder operasjonell erfaring hos venturekapital-investorer, legger han til.

Node.vc skiller seg ut ved at både investeringsteamet og mange av investorene har solid gründererfaring. Elvesjö var selv med på å grunnlegge det svenske eye-tracking-selskapet Tobii, som gikk på børs i 2015. Blant fondets investorer finner man 70 gründere.

Fondet har også sikret seg institusjonelle investorer, inkludert det svenske fondsfondet Saminvest og livs- og pensjonsarmen til den nordiske banken Nordea.

Investeringer på opptil 10 millioner euro

Node.vc planlegger å støtte syv oppstartsbedrifter hvert år, med en gjennomsnittlig startinvestering på 1,3 millioner euro. De kan følge opp med investeringer på opptil 10 millioner euro i enkeltselskaper.

– Vi har et team som med vilje er litt overdimensjonert, noe som betyr at vi er flere personer i teamet enn det fondet normalt kan finansiere. Grunnen til dette er at vi er gründere og vi bygger et venturekapitalfirma, forklarer Elvesjö.

Fondet er sektornøytralt, men fokuserer på tre temaer: fremtidens underholdning, fremtidens arbeid og plattformteknologier. Elvesjö mener at Norden er «ekstremt godt posisjonert» for å utnytte mulighetene som AI-verktøy bringer med seg, som han mener vil «forstyrre så å si alle bransjer».

Saken er skrevet med bruk av kunstig intelligens og kvalitetsjekket av Shifters redaksjon. 

.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.