Den norske sentralbanken jobber med muligheten for digitale sentralbankpenger.
Den norske sentralbanken jobber med muligheten for digitale sentralbankpenger.

Svenskene tester krypto-kroner, men i Norge er vi «ikke i nærheten»

Men sentralbanken utelukker ikke at det kan bli aktuelt - på sikt.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge flere svenske medier er den svenske sentralbanken Riksbanken i gang med et pilotprosjekt hvor en slags nasjonal kryptovaluta, e-kronen, testes.

«Pilotens mål er å i et isolert testmiljø skape en digital krone som er enkel og brukervennlig, og samtidig oppfyller kritiske krav hva gjelder sikkerhet og ytelse», heter det i en rapport fra den svenske sentralbanken.

Overfor Shifter opplyser Norges Bank at også de vurderer om det på sikt kan være aktuelt å innføre en form for digital sentralbankpenger (DPS). I fjor ble det blant annet lagt frem en rapport som skisserte en slik valuta som en «beredskapsløsning».

Dette er imidlertid et langsiktig arbeid, påpeker sentralbankens presseansvarlige, Bård Ove Molberg, i en epost. Han legger til at «vi er foreløpig ikke i nærheten av å kunne trekke en konklusjon.»

– Er det da riktig å si at en tilsvarende pilot ikke er aktuelt i Norge på en stund?

– Det riktige blir å si at det for øyeblikket ikke foreligger konkrete planer om en pilot i Norge, men vi utelukker ikke at det kan bli aktuelt på sikt.

De to løsningene

Et av de viktigste spørsmålene den norske sentralbanken jobber med nå, er om de to foreslåtte løsningene i rapporten fra i fjor (Tokenbaserte penger, der verdien er direkte representert i tokenet, og kontobaserte penger, der verdien er knyttet til en balanse på en konto tilhørende en identifiserbar kontoholder) har de egenskapene de er ute etter, og hva som eventuelt trengs av ny teknologi.

– Det er også behov for en nærmere kravspesifikasjon, og vi må vurdere hvordan en evt. DSP-løsning påvirker helheten i betalingssystemet, skriver Molberg.

Ingen blockchain?

Under konferansen Futurebank tidligere denne måneden presenterte spesialrådgiver i enhet for finansiell infrastruktur i Norges Bank, Peder Østbye, sentralbankens fremdriftsplan i arbeidet med DPS.

Der kommer det frem at det skal «utarbeides et beslutningsgrunnlag for en eventuell pilot, sandkasse eller annen testing» innen utgangen av 2021.

Det ble også presisert at det ikke er gitt at en eventuell norsk digitalvaluta vil bruke blokkjedeteknologi (DLT). Den svenske testen som nå rulles ut benytter privat blokkjede, som blant annet betyr at Riksbanken forbeholder seg retten til å bestemme hvem som får delta i nettverket - i motsetning til den åpne teknologien eksempelvis Bitcoin er basert på. Slik kontroll ligger også som et viktig prinsipp i arbeidet til Norges Bank.

Powered by Labrador CMS