24SevenOffice-gründer Stian Rustad er skuffet over utfallet av generalforsamlingen i Optin Bank. Bankens daglige leder, Erling Astrup, er innfelt.

Sviende nederlag for 24SevenOffice: «Om det viser seg at det bare er udugelighet, og ikke svindel, er Optin Bank et avsluttet kapittel for oss»

24SevenOffice ville redde Optin Bank med en kapitalutvidelse på 100 millioner kroner, men ble stemt ned av en solid majoritet. – Her lukter det ikke noe godt, for å si det sånn, sier gründer Stian Rustad, som krever gransking.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ante ingenting om hva som skulle skje. Vi har bare prøvd å forklare hva som er best for aksjonærene og hva som skaper verdi, sier en tydelig oppgitt 24SevenOffice-gründer Stian Rustad på telefon etter dagens dramatiske generalforsamling i Optin Bank.

I fjor kjøpte selskapet hans seg inn i banken, og skisserte en storstilt satsing. Overraskelsen var derfor stor da Optin mottok en knusende rapport fra Finanstilsynet i vår. Banken ble pålagt å øke kjernekapitalen med 100 millioner kroner før den 30. juni i år, for å få fortsette driften.

Som Shifter nylig omtalte, foreslo 24SevenOffice en redningspakke som gikk ut på å gjennomføre en fortrinnsrettsemisjon på det nødvendige beløpet. Et titalls selskaper sto klare som garantister. I tillegg ville 24SevenOffice stemme inn et helt nytt styre i banken.

Samtidig ble et kuppforsøk stablet på beina i regi av Nordic Corporate Bank (NCB). Saken fikk sitt foreløpige klimaks under dagens generalforsamling.

– Vi har mange ideer om hva vi kan gjøre med banken. Bare en av dem er nok til å kunne gjøre banken lønnsom fort. Jeg klarer ikke å se at vi skal feile, sa Rustad under forsamlingen.

– Vi vil gjerne gjøre det sammen med dere og la dere være med på oppsiden. Det ville være veldig synd å gi bort dette til NCB, argumenterte han overfor aksjonærene som var til stede i bankens lokaler i Oslo.

Til ingen nytte.

Krever gransking

En solid majoritet av aksjonærene lot seg ikke overtale. Hele 65,4 prosent stemte nei til forslaget. Dermed ble forslaget til nytt styre også raskt trukket.

Utfallet førte også til at styreleder Karl-Anders Grønland i R Ventures, som er storeier i 24SevenOffice, fremmet et nytt forslag om gransking av både avstemmingen og tidligere hendelser i Optin Bank.

Et granskningsforslag krever minimum at ti prosent av generalforsamlingen stemmer for. Ettersom stemmene ble nøyaktig det samme som for redningspakken, ble det dermed ja til en gransking.

Presset til å lage tøyse-budsjett

Rustad forklarer at de 34 prosent som stemte for forslaget var de samme aksjonærene som puttet inn penger i den siste emisjonen i Optin Bank i desember i fjor.

Videre sier Rustad at budsjettet de ble forelagt av daværende ledelse og styre, i forkant av emisjonen, bommet fullstendig på målene.

– Vi har fått informasjon fra en sentral person i ledelsen at vedkommende følte seg presset til å lage et tull-og-tøyse-budsjett før vi gikk inn i emisjonen. Det er en av grunnene til at vi ønsket granskning, sier Rustad.

Rustad er ikke nådig med de som motsatte seg en gransking.

– Til tross for den alvorlige rapporten fra Finanstilsynet og at de bommet fullstendig på budsjettet, så stemmer de nei til granskning. De som stemmer imot, er altså fornøyde med tilstanden. Her lukter det ikke noe godt, for å si det sånn.

Er ikke helt ferdig med saken

– Er Optin Bank et avsluttet kapittel for 24SevenOffice nå?

– Nå har vi bedt om en gransking for å se om det stemmer at vi har blitt svindlet, og om vi kan kreve erstatningsansvar overfor styret og ledelse. Hvis det viser seg at det bare skyldes udugelighet og ikke svindel, så er dette et helt avsluttet kapittel.

– Men det er mye å finne ut av, så dette vil helt sikkert bli en føljetong, sier Rustad.

– Vi er eneste realistiske tilbud

Med forslaget til 24SevenOffice nedstemt, ligger det an til at det konkurrerende budet fra Nordic Corporate Bank blir det foretrukne valget til aksjonærene i Optin Bank. Forslaget var ikke oppe til avstemming på generalforsamligen.

– Dette betyr jo at det eneste realistiske tilbudet som gjenstår, er fra Nordic Corporate Bank om å overta Optin, sier daglig leder i banken, Erling Astrup.

Nordic Corporate Bank tilbyr aksjonærene én aksje i banken for 400 aksjer i Optin Bank. Aksjonærer med færre enn 150.000 aksjer var også kunne velge å løse inn aksjenen for 0,65 kroner per aksje.

Det tilsvarer en pris på 19,5-21,8 millioner kroner for den kriserammede banken.

– Vi har en klar plan for å gi null gjennomføringsrisiko i denne transaksjonen, og hva vi skal gjøre etter at vi overtar. Vi takker for tilliten som aksjonærene har vist oss ved å takke nei til andre tilbud, sier han.

Store ambisjoner

Nordic Corporate Bank ble etablert i 2019, med ambisjonen om å bli blant Norges ti mest lønnsomme banker innen to år. Forretningsideen er å kun gi sikrede lån til mellomstore bedrifter og deres eiere. Ifølge Astrup har den typiske kunden et lånebehov på mellom 10 og 100 millioner kroner.

Etter at tallene for første kvartal ble lagt frem, fortalte Astrup til Finansavisen at banken siden oppstart har behandlet 8,5 milliarder kroner i lånesøknader og finansiert 250 mellomstore bedrifter.

I rapporten kom det også frem at banken har utlån på 1,7 milliarder kroner og at egenkapitalavkastningen endte på 9,1 prosent i første kvartal. Det gjør at banken er på god vei mot målet om å bli en av Norges mest lønnsomme banker.

– Er du sikker på at Finanstilsynet vil godkjenne et oppkjøp fra dere?

– Det er finanstilsynet som er premissgiver. Så hvis tilsynet ønsker å avskilte Optin Bank før vi har tatt over, er det ikke noe vi kan gjøre med det, sier Astrup.

– Vi håper det blir oss. Vi ser frem til å jobbe med Optin Banks aksjonærer, ansatte og ikke minst kunder, inkludert 24SevenOffice, som er en svært viktig kunde av banken, avslutter han.

Shifter har vært i kontakt med styreleder i Optin Bank, Trygve Christian Moe. Han har ingen kommentar til Rustads uttalelser. Han viser til at det selskapet har å si om saken, vil bli sendt ut i en melding til aksjonærer og andre senere i dag.

I tidligere versjon av saken sto det at Nordic Corporate Banks tilbud ville gi et vederlag på én aksje i NCB for 600 aksjer. Det var det opprinnelige tilbudet fra banken. Et nytt bud mandag endret bytteratioen fra 600 til 400 aksjer.