Gründerhobbyene

Tech-gründerens grønne oase på Hvaler: – Folk synes vi er helt gærne

Blant tusenvis av drueplanter på Søndre Sandøy dyrker Anders H. Lier sitt uvanlige sideprosjekt: En vingård på 20 mål. 

Rabarbaravin: Anders H. Lier viser fram vinen oppkalt etter datterens dachs.
Publisert

– Så dette er min lille hobby da, sier Anders H. Lier. 

Han står midt blant tusenvis av drueplanter fordelt på rekke og rad utover en 20 måls åker på den grønne øya Søndre Sandøy på Hvaler. 

Hans «lille hobby» er nok egentlig ikke så liten, og det å drive vingård i Norge er uten tvil en ganske uvanlig aktivitet. 

Gründerhobbyene

  • Denne sommeren utforsker vi ulike startup-aktørers hobbyer og sideprosjekter for å vise en litt annen side av folka vi skriver om. 
  • Har du en kul hobby eller et sideprosjekt i tillegg til hovedvirksomheten din? Eller kjenner du kanskje noen som driver med noe kult?
  • Tips meg gjerne ved mia@shifter.no.

Men; selv om de færreste trolig ville beskrevet sideprosjektet som lite, er han nok for Shifters lesere best kjent som personen bak Katapult og climatech-startupen Energi.ai fra før. 

Denne sommeren skal vi imidlertid få muligheten til å bli kjent med en litt annen side av en rekke startup-aktører i spalten «Gründerhobbyene», der Liers og hans fruktige sideprosjekt er først ut. 

Lekt med idéen i årevis 

De som kjenner til Hvaler fra før, forbinder nok øykommunen på Østlandet med sommeridyll, båt- og hytteliv. 

Lier selv er fra Fredrikstad – en liten båttur unna – og vokste opp med lange hyttesomre på Hvaler. Å etablere en vingård på en av de frodige øyene har derfor vært en tanke han har lekt med i rundt 20 år. 

Anders H. Lier viser frem drueplantene.
Vin-gründer: Anders H. Lier viser frem drueplantene.

– Så hadde vi en sen kveld tilbake i 2020 der jeg begynte å prate om dette med de andre. Da bestemte vi oss for å bare kline til, sier vingård-gründeren. 

Og med «vi» mener han altså seg selv pluss Knut Harry Hansen og Sander Zakariassen Hansen, som han har startet det som har blitt Ytre Hvaler Vingård med. 

Lier selv er glad i vin, men har aldri vært noen ekspert. 

Han mener også han ikke kan så veldig mye om det å gro frem druer fra før, men det er åpenbart han har plukket opp en god del ut fra hvordan han forteller når han viser rundt på gården.

– Litt crazy

Han og de to andre har siden 2020 dermed satt mange folk i sving for å bidra til at durene gror på øya – noe de er helt avhengige av for at Energi.Ai-gründeren skal kunne drive gården som et sideprosjekt. 

– I morgen kommer mellom 15-20 frivillige som skal hjelpe til med å luke og legge på gjødsel, forteller Lier. 

Ofte er det nettopp sånn at mange bare dukker opp for å få en vingård-opplevelse, som tross alt er ganske sjelden i Norge der vintrene er lange og kalde. 

Anders H. Lier viser frem logoen til vinen de produserer til lokale folk.
Lokale innbyggere: Anders H. Lier viser frem logoen til vinen de produserer til folk som bor på øya.

– Vi har fått med oss familiene våre, venner og investorer på prosjektet. Så vi har mange gode ressurser og driver med profesjonelle folk, legger Lier til. 

Blant finansielle støttespillere er Espen Agdestein (manager til Magnus Karlsen), Vegard Rooth (gründer og tidligere idrettsprofil), samt en rekke vininteresserte personer fra næringslivet i Oslo og Fredrikstad.

Hvaler og Fredrikstad kommune har også bidratt. Totalt er det investert rundt 2,5 millioner og tusenvis av dugnadstimer.

I tillegg har de også fått på plass fagfolk som sørger for at vinen blir smakfull. 

– Folk synes vi er helt gærne, men alle synes det er kult og mange vil være med. Vi har store ambisjoner og ønsker å produsere 50.000 flasker i året. 

Flere naboer er også involvert og Lier viser stolt frem et stort bilde av logoen som han straks skal overrekke til en annen viktig person – nemlig grunneier Roar Andersen. 

– Han synes nok vi var litt crazy da vi kom på døra og spurte om vi kunne bruke jorda hans til å dyrke fram vin, sier vin-gründeren og ler. 

Andersen selv hadde drevet med dyrking av gulrøtter og poteter på familiegården omtrent hele livet, og det krevde nok litt overbevisning å få han med på idéen de tre kom med. 

– Roar er jo syvende generasjon bonde på øya og har dyrket gulrøtter og poteter i alle år. Han ble jo helt sjokkert og fikk jo ikke sove om natta, men så har han skjønt at vi er seriøse. 

Etter hvert fikk de dermed på plass en langsiktig avtale til å benytte jorda hans. 

Andersen smiler imponert når Lier overrekker han vin-logoen som portretterer et maleri av gården hans. 

– Han er en veldig god støttespiller og backer oss på alle mulige måter, understreker Lier. 

Anders H. Lier viser fram logoen til grunneieren på Hvaler.
Bonden: Anders H. Lier viser fram logoen til grunneieren på Hvaler.

– På naturens premisser

De begynte først å dyrke frem rabarbara-planter til en perlende rabarbara-vin for å komme i gang. 

Nå, etter å ha grodd i snart tre år, kan man også begynne å se noe som minner om bittesmå drueklaser på de mange drueplantene. 

Det tar nemlig tid å dyrke druer i Norge, men Lier lover likevel kvalitet når de lanserer de tre planlagte druevinene i  2026 – alt ettersom hva naturen legger til rette for. 

Rabarbaravinen Poppy oppkalt etter Anders H. Lier sin datters dachs.
Rabarbaravin: Poppy er den første vinen de har lansert fra Ytre Hvaler Vingård.

– De beste druene kommer fra vinstokkene som har hatt det tøffest, sier Lier og påpeker at det også kan være en god analogi til startup-verdenen. 

Det blir med andre ord en stund til man får smake på druevinen, men rabarbara-vinen ble lansert på forsommeren i år. 

 Rundt tusen flasker med den boblende fruktdrikken som er oppkalt etter datterens dachshund Poppy, er nå utsolgt. 

Nylig fikk vinen sin første vinanmeldelse fra vinkjenner Rune Rake som ga den 92 poeng (en god score), og ifølge Lier har de også fått mange gode tilbakemeldinger. 

– Vi er kjempestolte og trodde ikke vi skulle klare dette det første året, sier Lier. 

Vinene blir produsert på mest mulig naturlig måte, blant annet uten kunstgjødsel og sprøytemidler, forteller han – som til vanlig jobber i en startup som hjelper andre selskaper med å gjøre klimaregnskap for å nå Paris-avtalen. 

– En bærekraftig verden handler også om å produsere bærekraftig mat og drikke. Vi driver dette på naturens premisser, fortsetter Energi.Ai-gründeren. 

– Det er jo litt motstridende: I hovedjobben min jobber jeg hele tiden for å nå Paris-avtalen og for å senke temperaturstigningen på kloden, mens i denne jobben hjelper det oss at det blir litt varmere, påpeker han og fortsetter: 

– Klimaendringer skaper mange utfordringer, men akkurat i dette tilfellet skaper det arbeidsplasser.

Drueplanter på Ytre Hvaler Vingård.
Drueplantene som skal bli til mousserende vin bærer foreløpig ikke frukter, men vokser likevel hvert år.

– Sinnsro

For Lier innebærer tech-startupen en ellers hektisk hverdag der han reiser mye rundt. 

Han kaller vingården for en slags «mental oase». 

Idyllisk: Tusenvis av drueplanter er plassert på rekke og rad fordelt ut over 20 mål.
Idyllisk: Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå hvordan man kan finne sinnsro her?

– Det gir meg sinnsro. Man er jo på et sted der det er veldig rolig og fredelig. Jeg jobber med naturen i naturen. Vi ser meitemarker, fugler og at plantene vokser. Vi mennesker kommer fra naturen, og har glemt litt at vi er en del av den, svarer Lier. 

– En vesentlig del av det å ha det godt for meg handler om å ha en familie og å kunne være i stand til å gi familien kjærlighet. Jeg har en fantastisk kone og to flotte barn. Ytre Hvaler Vingård er min utvidede familie, forteller Lier. 

– Vil du anbefale andre gründere som i utgangspunktet er ganske travle folk, å skaffe seg en hobby som dette?

– Alle har jo sine lidenskaper. Dette er tidkrevende, men også veldig givende og lærerikt. Dette henger tett sammen med hva jeg ønsker å oppnå i Energi.ai, svarer han.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.