utdanning

Tech-studier faller til laveste nivå siden 2018

Etter flere år med sterk vekst har søkertallene til it-studier falt markant i årets opptak. – Hvis utviklingen fortsetter som nå, er det 100 prosent sikkert at antall jobber for juniorutviklere vil bli svært annerledes, sier tidligere tech-gründer. 

Fra en topp på over 7200 førstevalgssøkere i 2021 og 2022, har antallet sunket til 5598 i år – det laveste nivået siden 2017. Simon Souyris Strumse utvikler i dag fullstendige apper på bestilling uten å skrive en linje kode selv. Han har forståelse for at færre unge satser på typiske utviklerfag.
Publisert Sist oppdatert

Etter flere år med kraftig vekst i antall førstevalgssøkere til studier innen informasjonsteknologi, har søkertallene falt betydelig i 2025.

Det viser tall fra Samordna opptak. 

Fra en topp på over 7200 førstevalgssøkere i 2021 og 2022, har antallet sunket til 5598 i år – det laveste nivået siden 2017. 

Samtidig har antall planlagte studieplasser økt jevnt, fra rundt 1600 plasser i 2015 til over 3100 plasser i 2025. 

Fra en topp på over 7200 førstevalgssøkere i 2021 og 2022, har antallet sunket til 5598 i år – det laveste nivået siden 2017.

Antall søkere til retning Informasjonsteknologi (førstevalg, blå kurve). Den rosa kurven viser antallet studieplasser.

Forstår at unge bremser

Den tidligere gründeren Simon Souyris Strumse utvikler i dag fullstendige apper på bestilling uten å skrive en linje kode selv. Han har forståelse for at færre unge satser på typiske utviklerfag.

Mens Souyris Strumse tidligere kunne savne kvalitet i AI-verktøyene, særlig når det kom til sikkerhet og kompleksitet, har feltet gjort store skritt de siste månedene. 

– Det er fortsatt noen begrensninger, men de siste åtte månedene har jeg klart å bygge full stack med økende kompleksitet - nærmest uke for uke. 

Han anslår at han på timer kan utføre kodearbeid som juniorer ville måtte bruke dager på. 

– Jeg vil ikke si at det ikke er behov for programmerere, men hvis utviklingen fortsetter som nå, er det 100 prosent sikkert at antall jobber for juniorutviklere vil bli svært annerledes. Startups og større selskaper kan kanskje erstatte juniorer med AI, fordi alle juniorer går gjennom en læringsfase med lavere kvalitet. Du kan få det samme, eller kanskje til og med bedre koding fra en LLM, sier han.

Han tror flere unge må vurdere om de skal ta en mastergrad i teknologi før de går ut i jobb nå. Samtidig kommer det med risiko for at LLMene blir enda bedre kodere i mellomtiden. 

Opptakstallene viser videre at de klassiske gründerstudiene fortsatt er svært populære. 

Souyris Strumse tror det fortsatt vil være behov for et menneske som forstår kode og som evner å gjøre gode bestillinger fra AI-verktøyene. 

– Det at jeg har multidisiplinær kompetanse gjør at jeg vet hvilke spørsmål jeg skal stille og så sett «vibe-kode» raskere. 

Mens det i fremtiden er mulig at AI selv vil kunne vurdere hva slags oppgaver som bør utføres for å oppnå fastsette mål, tror han fortsatt det må settes ned en strategi. 

– Noen må være broen mellom bedrift og utviklerkompetansen. 

Søkere til «gründer»-studier

NHH i Bergen lanserte i fjor et helt nytt bachelor-program i økonomi og teknologi, «Business, Economics and Data Science». 

Målet var å tilby mer av det NHH opplever at næringslivet etterspør. 

I år er det 570 søkere til programmets 100 plasser, viser tall fra Samorda opptak. 

Til sammenligning har 1173 søkt seg til 160 plasser på sivilingeniørutdanningen industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) ved NTNU i Trondheim. 

Ved en tilsvarende linje ved Universitetet i Agder, har 104 søkt seg til 30 plasser.